Müziği, hayatının merkezine koyan insanlar olduğu gibi hobi olarak müzikle ilgilenen ya da çalgı şeklinde çalan insanlar da vardır. Bazı kimselere müzik dinlemek ya da şarkı söylemek haram olduğu için uzak durulması gerekenlerin başında görülmektedir. Peki müzik dinlemek haram mı, hangi tür şarkılar şirke sokar? Allah'a ve kadere isyan eden şarkılar dinden çıkarır mı? İmam Gazaliye göre müzik dinlemenin yorumu:
Gündelik hayatımız içerisinde başta gençler olmak üzere neredeyse çoğunun metro ya da otobüs gibi ulaşım araçlarında kulaklıkları takılmış bir şekilde müzik dinlediklerini görürüz. Evde, işyerinde, seyahatte, düğünde ya da eğlence merkezlerinde sıklıkla duyduğumuz müzikler kulağa ne kadar hoş gelse de dinimiz açısından uygunluğu tartışmaya açık bir konu olabilmektedir. Bazı kimseler müzik dinlemeyi haram olduğu için günaha sürüklediğini öne sürürken bazıları müzik dinlemekte bir sakınca olmadığını iddia edebiliyor. Dinimiz müzik konusu ile alakalı detaylı ve özel hükümler koymaktansa genel ilke ve amaçları belirleyerek bu duruma güzel bir izaha vermektedir. İslamiyet'in ilke ve esaslarına ters düşmeyecek, günaha zemin oluşturmayacak ve haramı teşvik etmeyecek müzikleri dinlemekte mahsur yoktur. Ancak bazı şarkılar müstesna! Hangi müzikleri dinlemek insanı bilmeden bile olsa küfre sokar bunları biliyor muydunuz? Gelin beraber bakalım...
KADERE İSYAN EDEN ŞARKILARI DİNLEMEK GÜNAH MI? ŞİRK İÇERİKLİ...
Özellikle de son yıllarda müzik dünyasında yaygınlaşan bazı şarkıların sözlerine baktığımızda içeriğinde kadere isyan etme, Allah'a ortak koşma ve şehvet duygularını hareketlendiren bazı cinsel içerikli parçalara rastlarız. Bu gibi sözlerden ibaret olan şarkıları tasdik ederek dinleyen küfre girmiş olur. Onaylamadan yalnızca dinleyen de küfre girmez ancak günahkar kimse olur bu nedenle tövbe etmesi gerekir.
Şirke ve küfre sokabileceğinden dolayı kesinlikle dinlenmemesi gereken bazı şarkılar ve sözleri şu şekildedir:
Kubat - “Seni Allah kadar sevdim”
Edip Akbayram - “Dertlerin kalkınca şaha, bir sitem yolla Allah’a”
İbrahim Tatlıses - “Ben insan değil miyim? Ben kulun değil miyim? Tanrım, dünyaya beni sen attın, çile çektirdin, derman arattın. Madem unutacaktın, beni neden yarattın?” / “Bir Allah'a taptım bir sana taptım!”
Mahsun Kırmızıgül - “Sevdim seni Rabbim kadar”
Ahmet Kaya - “Allah’ına kitabına sövüp saydım”
Müslüm Gürses - “Yıkılsın minareler açılsın meyhaneler” / “İsyanım var benim kadere” / "Rest çektim kadere"
Ferhat Göçer - “Cenneti değişmem saçının teline”
Duman - “Aldanma öbür dünyaya, hayatı yaşa”
Murat Göğebakan - “Kara gözlüm, sen de yalancı çıktın. Seni kendime ilah yapmıştım”
Cem Adrian - “Beni Tanrı’ya tekrar inandırabilir misin?”
Hakkı Bulut - “Sana taptım be yahu!”
Mahsuni Şerif - “Yaradan bir can vermiş, boşu boşuna”
BAZI MÜZİKLERİ DİNLEMEK NEDEN HARAM? MÜZİKTE BUNLARA DİKKAT!
Dinlediğimiz müzikte iki genel ses kullanılır. Bunlardan birisi çalgının sesi diğeri ise insan sesidir. Bazıları bir eser ortaya çıkarır iken sadece alet sesi ile yeteneğini sergiler iken bazıları hem ses hem çalgı sesinden yararlanmaktadır. Böylelikle kulağa hoş gelen, zevk duyulan bir parça ortaya çıkar. Bu sesler niteliğine, konusunda ve tesirine göre değerlendirilir.
Değerlendirme sonucunda kişi ya ondan etkilenir ulvi ve dini hisleri canlanır ya da nefsani duygularını tetikleyerek, süflî hislere yönelip yüce hislerin körelmesine neden olur. Kısaca ifade etmek gerekirse; geçici ve aldatıcı dünyanın ne kadar boş olduğunu, ölümün ansızın yakalayabileceğini, Allah korkusunu hatırlatmalı ya da ilahî aşkı, dünya Allah (c.c)'un birbirinden güzel sanat eserlerindeki yüce isimlerinin ve sıfatlarının tecellilerini anlamamızı sağlayan parçalar dinlenilebilir.
Tuvalet ve banyoda müzik dinlemek ya da şarkı söylemek günah değil ancak edebe aykırı bir davranıştır.
İMAM GAZALİYE GÖRE MÜZİK DİNLEMENİN SINIFLANDIRMASI! MÜZİĞİN ÇEŞİTLERİ NELER, HANGİ MÜZİK HARAM?
Filozof ve İslam alimi İmam Gazali müziği haram, mekruh ve mubah olmak üzere üç türde sınıflandırmıştır:
Dünya isteği ve şehvet hisleri ile dolup taşanlar için sadece bu duyguları tahrik eden sesler haramdır.
Vakit israfı ile boş zamanlarını değerlendiremeden, meşguliyeti alışkanlık haline sürükleyen için mekruhtur.
Allah aşkı ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde sadece güzel sıfatları tahrik eden için müstehaptır.
ŞARKI DİNLEMEK GÜNAH MI? DİNİMİZDE ÇALGI ÇALMAK CAİZ Mİ?
Kuran-ı Kerim'de ve sünnette müzikle ilgilenmenin, müzik dinlemenin kesin şekilde günah olduğuna dair kanıtlar bulunmamaktadır. Tersine Efendimiz (SAV)'in, ilke olarak müziğin caiz olduğuna işaret sayılabilecek nitelikte ifadeleri bulunmaktadır. Öyle ki Sevgili Efendimiz (SAV), nikâhın duyurulması için def çalınmasını öğütlemiştir (Tirmizî, Nikâh, 6). Bayram günü Hz. Âişe’nin yanında def çalıp türkü söyleyen iki cariyeye çıkışmak isteyenlere “Bırakın bu gün bayramdır” diye uyarmıştır. (Müslim, Îydeyn, 17).
Papatya 1 yıl önce
Yabancı müzik dinlemek günah mı mesela ingizce şarkılar günah mı?
Müzik severük 2 yıl önce
Aslında ben müzik dinlemeyi deil de söylemeyi severim amağğ ikiside aynı şey bu arada bilgi için tşk
Şûra 2 yıl önce
Ben video gördüm videoda bu gibi şarkıların dinden çıkardığı yazıyordu dinden çıkarır mı yoksa sadece haram mıdır
Ayşegül 2 yıl önce
Ben ders çalışırken dikkatim dağılmasın diye sözü olmayan şarkılar dinliyorum bir şey olur mu acaba?
Müzik Düşkünü 2 yıl önce
Olmaz, çok iyi gelir
Azra 2 yıl önce
Peki bizler santçı önerin bari onlardan dinleyelim