Muhafazakar taze evli çiftlerden bazılarının hayali olan balayı umresinin dinimizdeki yerini sizler için araştırmaya çalıştık. İslam'a göre balayı var mıdır? Evlendikten sonra balayında umreye gitmek caiz mi?
Bazı muhafazakar çiftlerin evlendikten sonrası için kurduğu ilk hayaller arasında umreye gitmek vardır. Balayı dediğimizde genelde akla ilk gelen şey, evli çiftlerin baş başa yapacakları ilk tatildir. Balayı kavramının ortaya çıkışı ile alakalı geçmişten günümüze pek çok rivayet bulunmaktadır. Bu durum toplum içerisinde daha çok evliliğin ilk dönemlerini ifade eden bir söz ya da gelenek olarak algılansa da dinimizde yani İslam'a göre balayı yoktur. Sonradan kültürümüze girerek zamanla yayılan balayı durumunun gerçekleştirilmesinde sakınca olmasa da bu durumla alakalı herhangi bir dini gereklilik yoktur. Kültürümüzün korunması için çok tavsiye edilmeyen bu durumun gerçekleştirilmesi ise günah değildir.
TIKLA OKU: BALAYI NEDİR, BALAYINDA NE YAPILIR?
Batı kökenli bir uygulama olduğu için onlara benzeme niyetiyle daha da anlaşılır ifade edeceksek sadece batıdan geldiği için bu adet yapılırsa caiz olmayacağı yönünde görüşler vardır.
TIKLA OKU: HAYIRLI EŞ VE EVLİLİK İÇİN OKUNACAK DUALAR
EVLENDİKTEN HEMEN SONRA UMREYE GİTMEK CAİZ Mİ?
Fıkıhçı Nurettin Yıldız'a göre umrede balayı durumu ile ilgili şu açıklaması bulunmaktadır: Umre gibi kutsal bir ibadeti böyle işlerde kullanmak hatta umre ismiyle o ismi arada anmak abes olur. Ancak yeni evlenen birisinin umreye gitmesi ve orada ihramlı durmanın dışında eşiyle cima etmesinde hiçbir şekilde sakınca yoktur. İhramdan çıktıktan sonra yakın temasta bulunulabilir.
Bu durumu apaçık kanıtlayan sahih hadis-i şerif ise şu şekildedir:
“Kim hac yapar, hac sırasında cinsel temastan korunur ve günah işlemezse, annesinden doğduğu gündeki gibi günahlarından kurtulur.” (Buharî, Hacc, 4, Muhsar, 9, 10; Müslim, Hacc, 438; Nesaî, Hacc, 4; İbn Mace, Menasik, 3; A. b. Hanbel, II, 229, 410, 484)
TIKLA OKU: EVLİLİKTE YAŞ FARKI ÖNEMLİ Mİ? İDEAL YAŞ...
UMRE VE HAC DA İHRAM YASAKLARI!
Başlıca ihram yasakları; dikişli elbise ve iç çamaşırı türü giyim eşyası giymek,(Giyimle alakalı olan yasaklar erkekler içindir.) vücutta saç, sakal ve kılları kesmek/yolmak, tırnak kesmek, güzel koku sürmek, cinsel ilişki ve o yola götüren söz ve davranışlarda bulunmak, hayvan, bitki gibi canlılara zarar vermek, hakaret ve kavga etmek.
BİR YORUM YAPIN 0