Vaktinde kılınamayan kaza namazı borçlarını bir an önce ödemek gerekir ki ahirette hesabımız kolay olabilsin. Peki kaza namazı nasıl kılınmalı, kaza namazı rekat sayısı kaçtır? Kaza namazının delili nedir? Peygamberimizin kaza namazı ile ilgili hadis-i şerifleri...
Vakti kaçmış ya da hastalık gibi mazeretlerden dolayı namazını kılamayan Müslümanların gündelik yaşantısında yerine getirmeleri gereken ilk ibadet, kaza namazı borçlarıdır. Ahirette hesaba çekileceğimiz ilk amel şüphesiz namaz olacağı için nafile ibadetlerden önce farz olan ibadetlerimize öncelik vermeli, 5 vakit namazımızı kılmalıyız. Ahirete namaz borcu ile gitmemek için bir an evvel kaza namazı borçlarımızı ödeyip, ibadetlerimize öyle devam etmeliyiz. Kitabımız olan Kuran-ı Kerim'de vaktinde kılınmayan namazların kazaya bırakılmasına dair açıkça ifade edilmemesi ile birlikte Peygamber Efendimiz (SAV)'in zamanında kılamadığı namazları kaza ettiği ve bu davranışı ashabına önerdiği bilinmektedir.
- Öyle ki Efendimiz (SAV), “Kim namazı unutursa veya uyuyup kalırsa hatırlayınca onu kılsın. Onun kefareti ancak budur.” (Buhârî) buyurmuştur.
- Kazaya bırakılan namazlar ile her ne kadar borç ödenmiş olsa da işlenen her günah için ayrıca tövbe edip, Allah'tan af dilenmelidir.
KAZA NAMAZI KAÇ REKAT, 1 GÜNLÜK KAZA NAMAZI TOPLAM KAÇ REKAT?
Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazının farzlarını topladığımızda; 2+4+4+3+4= 17 rekattir. Yatsı namazının vitiri de vacip olduğundan dolayı 1 günlük kaza namazı rekatı 20 dir.
Kılınmayan sünnetlerin vakti geçtikten sonra kazası yapılmaz. Ancak kazaya kalan sabah namazı, aynı gün zevalden (öğle) önce kaza edildiğinde sünneti ile beraber kazası yapılır. (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 223). Çünkü Efendimiz (SAV) kılamadığı sabah namazını öğleden önce kaza ederken, sünnetiyle beraber kaza etmiştir. (Ebû Dâvûd, Salât).
KAZA NAMAZININ DELİLİ NEDİR? KAZA NAMAZI VAR MI?
PEYGAMBERİMİZ KAZA NAMAZI KILMIŞ MIYDI?
Hendek Savaşında savaşın şiddetli bir hal almasından dolayı, İkindi namazını kılamayan Peygamberimiz (SAV)'in durumu ile ilgili: “Bizi ikindi namazından alıkoydular. Allah da onların evlerini ve kabirlerini ateşle doldursun.” şeklinde beddua etmiş ve ikindi namazını akşam ile yatsı arasında kaza etmiştir (Müslim, Mesâcid, 205). Hayber Fethi dönüşünde de, bir yerde konakladıklarında uyuyakalmışlar ve vaktinde kılamadıkları sabah namazını güneş doğduktan sonra kaza etmişlerdir. (Müslim, Mesâcid, 309). Hadis-i şeriflerden de anlaşılacağı gibi kaza namazı vardır ve Efendimiz (SAV)'de kaza namazını kılmıştır.
KAZA NAMAZI NASIL KILINIR? KAZA NAMAZINI SIRAYLA KILMAK ŞART MI?
Ezan okunduğunda farz namazlar nasıl kılınırsa kaza namazı da aynen vakit namazı gibi kaza edilir. Geçmiş kaza namazlarını hesaplayıp ona göre kılmak isterseniz sıralı gitmek mantıklı olabilir. Ancak kaza namazını sırayla kılmak da şart değildir.
KAZA NAMAZI NE ZAMAN KILINIR? KAZA NAMAZININ KILINMAYACAĞI VAKİTLER
Farz namazların kılınması tahrimen mekruh, yani haram vakitler üçtür. Bu vakitlerin dışında her vakit kaza namazı kılınabilir. Günlük farz namazları kılarken hemen peşine kaza namazlarını da kılabilirsiniz. Ancak kaza namazı için mekruh vakitler şöyledir:
- Sabah güneş doğunca, 50 dakika geçinceye kadar kaza ve nafile namaz kılınmaz.
- Öğleye 20 dakika kalınca, öğleye kadar kaza ve nafile kılınmaz.
- Akşama 45 dakika falan kaldıktan sonra artık o günün ikindisi hariç kaza namazı kılınmaz.
BİR YORUM YAPIN 0