Vitir namazı duaları olarak geçen Kunut duası 1 ve Kunut duası 2, tekbir alarak rükuya gitmeden önce son rekatta okunan dualardan biridir. Her Müslümanın ezberlemesi gereken Kunut dualarının Arapça ve Türkçe okunuşları haberimizde! Vitir namazında Kunut duası yerine ne okunur? Kunut duasını bilmeyenler...
Allah (c.c)'un bizlere farz kılmış olduğu yatsı namazından sonra kılınan vitir namazı; farz olmayan ancak kılınması gereken vacip namazlardan biridir. 3 rekatlık bir namaz olan Vitirin son rekatında rükuya inmeden önce tekbir alınması Kunut dualarının okunması gerekmektedir. Kunut sözcüğünün sözlükteki anlamına baktığımızda ‘itaat etmek, huşu içerisinde olmak, ibadet etmek, ayakta durmak’ demektir. Salgın hastalık, kıtlık ve savaş anlarında okunması tavsiye edilen dualardan biri olan Kunut duaları iki tanedir. Her Müslümanın bilmesi gereken dualardan biri olan Kunut 1 Duası, ''Allahümme inna nesteinüke'' ayet-i kerimesiyle başlar. Kunut 2 duası ise ''Allâhümme iyyake na'büdü" olarak başlar.
KUNUT DUALARI NE ZAMAN OKUNUR?
Hanefi mezhebinin görüşüne göre, vitir namazı toplamda 3 rekatlık namazdır. Kanıtı ise, Hz. Âişe (r.a)'un rivayetleri doğrultusunda şu hadistir: “Hz. Peygamber 3 rekat ile vitir kılar ve üç rekâtın sonunda selam verirdi.” (Buhari, Nesai) Akşam namazından farkı, her rekatta Fâtiha ve devamından bir sure, son rekatta ise rükûdan önce tekbir alınıp Kunut duası okunmasıdır.
Vitir namazında kunut duası okumak ve kunut tekbiri almak Ebû Hanife’ye göre vacip sayılmaktadır. Fıkıh ve Hadis Bilgini Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre sünnettir.
Vitir harici diğer namazlarda kunut duası okunmaz. Sadece dert, fitne ve belâ sırasında sabah namazlarının farzında kunut okunabilir. Şâfiî ve Mâlik mezhebine göre, her gün sabah namazının farzında rükûdan sonra ayakta iken kunut duası okunur. Bu kunut Mâlikîler’e göre müstehap, Şâfiîler’e göre sünnettir.
KUNUT DUASINI BİLMEYENLER NE OKUMALI?
VİTİR NAMAZINDA KUNUT DUASI YERİNE NE OKUNUR?
Kunut duası hatırında olmayan ya da bilmeyen bir kimse ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını ya da 3 defa “Allahümmeğfir lî (Allah’ım! Beni bağışla)” veya yine 3 defa “Yâ Rabbî (Ey Rabb’im)” demekle yetinebilir.
Vitir namazında kunut duasını okumayı unutan veya dili sürçen kunut duasını okumadan rükuya eğilirse,
bu kimse namazına devam eder ve sonunda sehiv secdesi yapar. Ancak bu kişi, rükûdan kalktıktan sonra kunut duasını okursa, sonrasında tekrar rükû yapmadan secdeye gider ve yine namazın sonunda sehiv secdesi yapar (Kâsânî, Bedâî’, I, 274; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 141).
NOT: Sure ve dualarda doğru telaffuz ile okunuş için mutlaka Arapça'sını okuyun!
KUNUT DUASI 1 TÜRKÇE OKUNUŞU:
Allâhümme innâ nesteînüke ve nestağfirüke ve nestehdîke. Ve nü'minü bike ve netûbü ileyke. Ve netevekkelü aleyke ve nüsnî aleykel-hayra küllehû neşkürüke ve lâ nekfürük ve nahleu ve netrükü men yefcürük.
KUNUT DUASI 1 ARAPÇA OKUNUŞU:
- KUNUT DUASI 1 ANLAMI:
Allahım! Sen'den yardım isteriz, günahlarımızı
bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni
isteriz. Sana inanırız, Sana tövbe ederiz. Sana güveniriz.
Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek, Sen'i hayır ile överiz.
Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları
başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve Sana karşı geleni bırakırız.
KUNUT DUASI 2 TÜRKÇE OKUNUŞU
Allâhümme iyyâke na'büdü ve leke nüsallî ve nescüdü ve ileyke nes'â ve nahfidü nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bilküffâri mülhıg.
KUNUT DUASI 2 ARAPÇA OKUNUŞU:
- KUNUT DUASI 2 ANLAMI:
Allah'ım! Biz yalnız Sana kulluk ederiz.
Namazı yalnız Sen'in için kılarız, ancak Sana secde ederiz.
Yalnız Sana koşar ve Sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya
çalışırız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz.
Azabından korkarız, şüphesiz Sen'in azabın kâfirlere ve inançsızlara ulaşır.
BİR YORUM YAPIN 0