Kadınların özel durumlarıyla ilgili saydam ve yapışkan özellikte gelen akıntının yani Kazinin guslü gerektirip gerektirmediği birçok kişinin cevabını aradığı sorulardan... Peki kadınlarda kazi nedir, kazinin özellikleri neler? Namaz abdesti gerektiren kazi ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Muhafazakar kadınların muayyen yani özel halleri ile ilgili bilgiler, İslam ilmihallerinde cevabının en çok arandığı ve merak edildiği konuların başında gelir. Başta hayızlık (adet, regl) dönemi olmakla beraber, guslü gerektiren durumlar ve akıntılarla ilgili konuları doğru ve güvenilir kaynaklardan takip etmek oldukça önemlidir. Kadınların özel hallerinde adet, lohusalık ve özür kanı dışında görülen akıntıların abdesti sakatlayıp sakatlamadığına dair direkt olarak Efendimiz (SAV)'den bizlere ulaşmış bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki tıbbi bilgilere göre sağlıklı bir kadın vücudundan gelen beyaz ve kokusuz akıntı normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Çünkü bu akıntı rahimden değil daha aşağıdan gelmekte dolayısıyla da necis maddelerle karışmaz. Bu nedenle temiz sayılan akıntı abdesti bozmadığı gibi çamaşıra bulaşması da namaza mani olmamaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 24; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 305).
Hanefî mezhebine göre alimlerin görüşü: "Kadınların, vajina organlarında gördükleri normal ıslaklık, insanların ağız, burunlarından gelen akıntı ve bedenlerinden çıkan ter gibi değerlendirilmelidir." (bk. Reddu’l-Muhtar, 1/166).
KADINLARDA KAZİ NEDİR, KAZİ GUSUL GEREKTİRİR Mİ?
Gündelik yaşantı içerisinde zevk suyu olarak da geçen 'Kazi', yakınlaşma hissiyatından dolayı kişiden gelen saydam ve yapışkan bir sıvıdır. Erkeklerde bu durum 'Mezi' iken kadınlardaki karşılığı ise 'Kazi'dir.
Dini kaynaklarda belirtilen bilgilere göre; bu sıvının gelmesi nedeniyle gusül şartı aranmaz namaz abdesti yeterlidir.
Kadın ve erkeklerde guslü gerektiren durumlar ise şu şekilde açıklanabilir:
- Uyurken ya da uyanıkken temas ya da cinsi münasebet olmadan erkek ve kadından şehvetle meninin dışarı çıkması. (Meni şehvetsiz çıkıyorsa cünüplük olmaz, yalnızca abdest alınması gerekir.)
- Kadınların ay başında gördükleri regl halidir. Hayızlıkları bitince gusul almak şarttır.
-Lohusalık hali son bulunca kadınların gusül abdesti alması farzdır.
KISACA NAMAZ ABDESTİ TARİFİ:
"Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet edilir. Ardından "Eûzübillahi mineşşeytanirracîm Bismillahirrahmanirrahîm" çekilir. Ellerinizi bileklerinize kadar üç kez yıkayın. Bu esnada parmak aralarına su girmesine ve varsa yüzüğü oynatıp altının yıkanmış olmasına dikkat edin. Sağ avcunuzun içine 3 defa ayrı ayrı su alıp her seferinde ağzınızı iyice çalkalayın.
Sağ avcunuzla burnunuza 3 kez ayrı ayrı su çekip sol elinizle sümkürerek burnunuzu temizleyin. Alın dibinde saçların bittiği yerden kulak yumuşağına ve çene altına kadar yüzün tamamını 3 defa yıkayın. Sağ kolu dirsekleri de alacak şekilde 3 defa yıkayıp kolun her yerini, kuru kalmayacak şekilde ovarak yıkayın.
Sol kolu dirsekleri de alacak şekilde 3 defa yıkayıp kolun her yerini, kuru kalmayacak şekilde ovarak yıkayın. Elinizi suyla ıslattıktan sonra sağ elin içi ve parmaklarını başın üstüne koyup 1 kez mesh edin.
Ellerinizi yine ıslattıktan sonra sağ elin şehadet parmağını kullanarak sağ kulak içi, baş parmağınızla da kulağın dış tarafını; sol elin şehadet parmağıyla da sol kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın arkası mesh edin.
Elleri tekrardan ıslatmaya gerek kalmadan geri kalan üçer parmağın dışıyla boynu mesh edin. Topukları da içine alacak gibi 3 kez sağ ayağı yıkayın. Yıkama sırasında parmak uçlarından başlayarak parmak araları da dahil güzelce temizleyin.
Topukları da içine alacak gibi 3 kez sol ayağı yıkayın. Yıkama sırasında parmak uçlarından başlayarak parmak araları da dahil güzelce temizleyin.
uCube 3 yıl önce
Meni değil mi o?