Tövbelerin Efendisi olan ve fazileti pek üstün bir yere sahip olan Seyyidül İstiğfar duası, günahından pişman olup Allah'a sığınanların en güzel duasıdır. Aynı zamanda Peygamberimiz (SAV)'in önerdiği tövbe dualarından biri olan Seyyidül İstiğfar duasının Arapça okunuşunu ve faziletlerini haberimizden okuyabilirsiniz. Günahlardan arınmak için etkili tövbe duası Seyyidül İstiğfar nedir?
Geçmişte işlediğimiz günahlardan arınıp tertemiz olabilmek için Allah (c.c)'a kalben bolca dualar etmeliyiz. Günahlarımızın bir bir dökülüp bedenimizden uzaklaşması için öncelikle gerçekten samimi bir kalbe ihtiyaç vardır. Tövbenin en önemli faziletlerinden birisi de affedilmek için Allah'a yalvarıp yakarmaktır. Çünkü tövbe, kişiyi hayra ve iyiliğe ileten en güzel yollardan biridir. Kişideki en önemli özelliklerden birisi de ufakta olsa günah işlendiği zaman kalpte rahatsızlık hissi uyandırmasındandır. Nasuh tövbesinin dışında istiğfar anlamını taşıyan birçok dua da bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz (SAV)'in “Seyyidü’l-istiğfâr” (İstiğfârın en güzeli) diye nitelediği bir dua vardır.
- Alemlere rahmet olan Peygamberimiz (SAV) ömrünü dua, ibadet ve istiğfar ile doldururdu.
- Gün içerisinde 70 defadan daha çok hatta 100 kez tövbe ve istiğfarda bulunurdu.
- İstiğfar ve tövbe Allah (c.c) ile kulunun arasını yakınlaştırır.
- Günaha tövbe ettikten sonra bir daha o günaha geri dönülmemelidir. Aksi takdirde tövbenin bir manası kalmaz.
SEYYİDÜL İSTİĞFAR DUASI NEDİR? SEYYİDÜL İSTİFAR DUASI OKUNUŞU
Türkçesi: “Allahümme ente Rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve vâ’dike mes’tetâtü eûzü bike min şerri mâ sanâtü ebû’ü leke bi-nîmetike aleyye ve ebû’ü bizenbî fağfirlî feinnehû lâ yağfıruz-zünûbe illâ ente”
Seyyidül İstiğfar duası anlamı: Allâh’ım! Sen benim Rabbimsin. Sen’den başka ibâdete lâyık ilâh yoktur. Beni Sen yarattın. Ben Sen’in kulunum. Ezelde Sana verdiğim sözümde ve vaadimde hâlâ gücüm yettiğince durmaktayım. İşlediğim kusurların şerrinden Sana sığınırım. Bana lûtfettiğin nîmetleri yüce huzûrunda minnetle anar, günahımı itiraf ederim. Beni affet, şüphe yok ki günahları Sen’den başka affedecek yoktur.”
SEYYİDÜL İSTİĞFAR DUASININ FAZİLETİ:
En güzel tövbe şeklinin 'Seyyidül İstiğfar' olarak ifade edildiği bu dua ile ilgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in şöyle bir hadis-i şerifi vardır: “Her kim, bu Seyyidü’l istiğfârı sevâbına ve fazîletine bütün kalbiyle inanarak gündüz okur da o gün akşam olmadan ölürse Cennetlik olur. Yine her kim, sevâbına ve fazîletine gönülden inanarak gece okur da sabah olmadan ölürse Cennetlik olur.” (Buhârî, Deavât, 2, 16; Ebû Dâvûd, Edeb, 100-101)
NOT: KADINLAR MUAYYEN (ÖZEL) GÜNLERİNDE OKUYABİLİR.
TÖVBE VE İSTİĞFARLA İLGİLİ AYET VE HADİSLER
Büyük-küçük, gizli ya da açık, bilinçli ya da bilinçsiz işlediğimiz tüm günahlarımızın mağfireti için hayatımızda bolca istiğfarda bulunup Allah'a yakarmalıyız. Allah'ın en sevgilisi olarak gördüğü ve 'Habibim' olarak hitap ettiği Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) bile 'İsmet' sıfatını üzerinde taşısa da yani günahsız olsa bile gün içerisinde 70 defadan fazla tevbe istiğfarda bulunurmuş. Öyle ki bağışlanması için sıklıkla yaptığı dua şu şekildedir:
“Allah’ım! Ben kendime çok zulmettim. Günahları bağışlayacak ise yalnız sensin. Öyleyse tükenmez lütfunla beni bağışla, bana merhamet et. Çünkü affı sonsuz, merhameti nihayetsiz olan yalnız sensin.” (Buhârî, Ezân 149; Müslim, Zikir, 48)
“Bazen kalbimin perdelendiği olur. Ama ben Allah’a günde yüz defa istiğfâr ediyorum.” (Müslim, Zikir 41. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Vitir 26)
TÖVBE ETMENİN ALLAH KATINDAKİ YERİ
Kuran-ı Kerim'de Bakara Suresinde ifade edilen “Şüphesiz Allah, çok tövbe eden ve çok temizlenenleri sever.” ayetine göre ne kadar günah işlersek işleyelim Allah'ın biz kulları için aralıkta bıraktığı muhakkak bir tövbe kapısı vardır. Hataya düşsek bile biz kullarının pişman olup tövbe etmesine Allah (c.c)'un ne kadar sevindiğini anlamamıza en güzel şu hadis-i şerif ile ifade edilebilir:
''–Allah’ım! Sen benim kulumsun, ben de senin Rabbinim!» diyen kimsenin sevincinden çok daha fazladır.” (Müslim, Tevbe, 7; Tirmizî, Kıyâmet, 49; Deavât, 99)
Yüce Rabbimiz (c.c) günah bataklığına batıp helak olmaya doğru sürüklenen kulunun Allah'a sığınması ve salih kullarından olabilmesi sebebiyle bundan çok daha fazla sevinmektedir. Allah (c.c) biz kullarını işte bu kadar çok sevmektedir, bizler de ona layık olmaya bakalım...
Mustafa 2 yıl önce
yukarıda sehven hata yapılmış galiba
Okuyucu 2 yıl önce
Son hadisi yazarken kelime hatası olmuş. Yazı için teşekkür ederim. ''–Allah’ım! Sen benim kulumsun, ben de senin Rabbinim!» diyen kimsenin sevincinden çok daha fazladır.” (Müslim, Tevbe, 7; Tirmizî, Kıyâmet, 49; Deavât, 99)
Şükür 2 yıl önce
Yanlış değil araştırın çok güzel bir şey ogreneceksiniz
Gurkale 3 yıl önce
Çok beğendim allah razı olsun sizin gibi insanlardan
Öğrenci 3 yıl önce
son hadisi yanlış mı yazdınız