Cuma namazını kaçıran ya da bazı mazeretlerden ötürü cemaate yetişemeyen kimselerin cevabını en çok araştırdığı konulardan birisi de cuma namazını evde kılıp kılamayacakları ile ilgilidir. Peki cuma namazı evde kılınabilir mi? Cuma namazını kılmamamın günahı...
Allah (c.c)'un biz Müslüman kullarına farz olarak kılmış olduğu namazlardan biri olan Cuma namazı, aklı başında olup buluğ çağa ermiş her Müslüman kimsenin yerine getirmesi gereken bir namazdır. Allah katında pek kıymetli bir zaman olan cuma vakti namaz kılındıktan sonra edilen dualarında kabul olunma ihtimalinin çok yüksek olduğu bilinir. Dolayısıyla hiçbir Müslümanın boş bir şekilde geçirmemesi gereken Cuma vakti, fazileti yüksek ibadetlere yönelinmelidir. Farz ibadetlerden biri olan cuma namazının kılınamayacağı durumlar ise dini kaynaklarda şu şekilde geçmektedir:
CUMA NAMAZININ KILINAMADIĞI DURUMLAR...
- 1. Hastalık: Hastalığından dolayı cuma namazına gittiği zaman hastalığın artmasından ya da iyileşme sürecinin uzamasından korkan kişi cuma namazını kılmakla mükellef değildir.Yürümekten âciz durumda olan çok yaşlılar da bu konuda hasta hükmündedirler. Mikrobik ve bulaşıcı hastalıklara yakalanmış kimseler hastalığın yayılmaması için cuma namazına gelmeyebilirler.
- 2. Körlük ve kötürümlük: Kör olan bir kimseye, kendisini camiye götürebilecek biri bulunsa bile, Ebû Hanîfe, Mâlikîler ve Şâfiîler'e göre, cuma namazı farz değildir.
- 3. Uygun olmayan hava ve yol şartları.
- 4. Korku: Cuma namazına gittiği zaman malı, canı veya namusunun tehlikeye gireceğine korkan kişi için cuma namazı farz değildir.
CUMA NAMAZINI TERK EDEN KİMSENİN DURUMU...
Peygamber Efendimiz (SAV), “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman’a farzdır.” (Ebu Dâvûd, Taharet, 129) buyurmuş ve: “Kim tembellik ederek üç Cuma namazını terk ederse Allah o kimsenin kalbini mühürler.”(Tirmizî, Cuma, 354) anlamındaki sözleriyle cuma namazını mazeretsiz kılmayanların akıbetini bildirmiştir.
CUMA NAMAZI NE ZAMAN FARZ KILINDI? CUMA NAMAZI KİMLERE FARZ?
Erkeklere farz olarak bilinen cuma namazının ne zaman farz kılındığı konusunda iki görüş vardır. İlk rivayete göre cuma namazı Mekke'de farz olmuş ama müşriklerin engellemesi üzerine fiili gerçekleştirilmesi hicrete kadar ertelenmiştir. İkincisi ise cuma namazının hicret sırasında farz olduğu ile ilgilidir. Cuma namazının kimlere farz olduğuna gelecek olursak; bir kimsenin cuma namazı ile mükellef olabilmesi için hür, erkek, mukim (dini anlamda yolcu olmayan), mazeretsiz olması gerekir.
Eda edilen cuma namazının geçerli sayılabilmesi için gerekli olan hususlar: Şehir, cami, cemaat, vakit, hutbe ve imamdır.
BİR YORUM YAPIN 0