Namazdan sonra parmak boğumlarını sayarak yapılan bir tesbih ile sizde uzuvlarınızı ahirette menfaatinize yarayacak hesap gününe hazırlayabilirsiniz. Peki parmakla tesbih nasıl çekilir, Peygamberimiz (SAV)'in tesbih çekme adabı:
Allah (c.c)'u zatına yakışır bir şekilde en güzel haliyle tesbih etmenin ve anmanın yolu olan zikirler, amel defterimizi sağ elimizden almamıza vesile olabilecek en güzel ibadetlerdendir. Biz aciz kulların tövbesini güzelleştiren ve manen arınmamızı sağlayan en güzel yöntemlerden biri olan zikirler, bizi Allah (c.c)'a yakınlaştıracak faziletli ibadetler arasında yer alır. Peygamber Efendimiz (SAV)'in sünnetlerin en güzel yerleşmiş olanlarından birisi de namazlardan sonra tesbih çekmektir. İhlasla yapılan her ibadet kıymetli olduğu gibi huşu içerisinde kılınan bir namazın da en güzel tamamlayıcısı dile kolay gelen ama sevabı ağır olan bazı zikirlerdir. Namaz sonrası yanımızda olmasa dahi parmaklarımızla çekebileceğimiz tesbihin yöntemini sizler için araştırdık. Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai gibi bazı sahih kaynaklara göre Peygamber Efendimiz (SAV), namazdan sonra ümmetine parmaklarının boğumlarıyla tesbih çekmeleri gerektiğini önermiştir. Sağ elinin parmaklarını tesbih için kullanabileceğini öneren Efendimiz (SAV), parmaklarının eklemleriyle tesbihlerini say. Çünkü parmaklar ahirette ne iş yaptıklarından sual olunacaklar, onlar da tesbih ettiklerini söyleyeceklerdir, buyurduğu rivayet olunmaktadır. Bu duruma örnek bir hadis-i şerif ise şöyledir:
“Parmak uçları ile sayarak tesbihe ve tehlile devam edin. Kıyamette her âzadan sual edilir ve parmaklar için “tesbihte kullandı” derler. Gafil olan rahmetten uzak kalır.” (Hakim)
Ashabtan bazı kimselerin hurma ya da zeytin çekirdeği gibi ufak taşları da tesbih için kullandıkları da bilinmektedir.
PARMAKLA TESBİH NASIL ÇEKİLİR? PARMAK SAYARAK TESBİH ÇEKME...
Sağ elin baş parmağı sağ elin serçe parmağının alttaki 1. boğumuna getirilir. Bu şekil görselde ki 1 dir. Serçe parmağın alttan ikinci boğumu 2 sayısıdır. Ardından sağ elin baş parmağı yüzük parmağının alttan 1. boğumuna getirilir bu 3 sayısıdır. Hemen üstündeki 2. boğum ise 4 tür. Orta parmağın en alttaki 1.boğumu 5, hemen üstündeki boğum 6 dır. İşaret parmağının en alttaki 1. boğumu 7, üstündeki boğum 8 sayısıdır. Ardından sayım parmağı değiştirilerek işaret parmağının ucu, baş parmağın en alttaki 1. boğumuna getirilir bu 9, hemen üstündeki boğum 10. sayıdır. Bu 3 defa tekrar yapılarak 30 rakamı oluşunca son tekrarda serçe parmağının 2, yüzük parmağının da 1 boğumu sayılarak toplamda 33 sayısı tamamlanır.
BİR YORUM YAPIN 0