Kına yaktırmanın hem faydalı hem de görüntü açısından hoş durması nedeniyle yaygın olarak tercih edildiği toplum içerisinde şekilli dövmeye benzer Hint kınasının caiz olup olmadığını sizlere araştırdık. Peki Peygamber Efendimiz (SAV) kına yakmış mıdır, kına sünnet mi? Kınanın faydaları ve kına yakma ile ilgili hadis-i şerifler...
Asrı Saadet zamanında kadınların saç, erkeklerinde saç-sakal boyası olarak kullandıkları maddenin çoğu zaman kına olduğu öne sürülmektedir. 'Ketem' olarak geçen bitkinin kökü kına ile harmanlanır kızıl ya da sarımsı renkli boya ortaya çıkar. Turuncumsu bir renk elde edilmesi için çivit otundan yapılan oluşan toz ile karışır. Eski zamanlarda süs amacıyla yaptırılan kına kurutucu ve yapışkanlık sağladığı için Peygamber Efendimiz (SAV) zamanında tıbbî olarak uygulanmış ve önerilmiştir. Efendimiz (SAV) başı ağrıdığı zaman mübarek başını kınaya boyatırmış ve kınanın baş ağrısı için olumlu etkisinin olduğunu şu hadis-i şerifinde buyurmaktadır: “Kına, Allah’ın izni ile baş ağrısına faydalıdır.” [İbni Mace, Tıb, No: 3502] Tirmizi’nin naklettiği bir hadiste: “Her ne zaman Peygamberimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) yaralanır veya vücuduna diken batsa, yaranın üzerine veya dikenin battığı yere, mutlaka kına koyarlardı.” [Tirmizi, Tıb, No: 2054] Sahih hadis kaynaklarında geçen rivayetlere göre baş ağrısı çekenler için aynı zamanda hacamatın, ayak hastalıkları için de kına yakmanın iyi geldiği bilinmektedir.
Ebû Zer (Radiyallâhu Anh)’dan gelen bir rivayette ise: “Saç ve sakalınızdaki beyazlıklar için kullanacağınız en güzel boya kınadır.” [Ebu Davud, Teraccül, No: 4202]
HİNT KINASI YAPTIRMAK GÜNAH MI? HİNT KINASI CAİZ Mİ?
Emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan Hoca'nın Yasemin.com editörlerinden Ebrar Albayrak'a özel verdiği bir röportajda Hint kınasının caiz olup olmadığı soruldu. Nursaçan hoca,
''Kadınların ellerine ya da ayaklarına kına yakması uygundur ancak Hint kınası biraz dövmeye benziyor. Ele kına yakma değilde, şekiller içerdiği için dövmeden sakınmamız gerekiyor. Allah (c.c)'un verdiği şeyi değiştirmeye gerek yok. Kur'an-ı Kerim'de geçiyor, şeytan diyor ki; ben onlara telkin ederim onlar Allah (c.c)'un yaratılısını değiştirmek istiyorlar. Rahmet Peygamberi (SAV), dövme yapan ve yaptıranlar için Allah (c.c)'un rahmetinden uzak olsun buyuruyor.'' ifadelerini kullandı.
KINA YAKMAK CAİZ Mİ? EL, AYAK VE SAÇA KINA YAKTIRMAK GÜNAH MI?
Saç, sakal gibi şekilcilikte ya da kılık kıyafette olmak üzere diğer dinleri aynen taklit edip onlara benzemekten kaçınmamız gerektiğini buyuran Efendimiz (SAV), saç ve sakal kınalamayı ümmetine önermektedir. Yahudi ve Hristiyanlar süs ve püslerle hoş görünmenin, saç-sakal boyamanın kendi inançlarıyla uyuşmadığını düşündükleri için saç ve sakallarını kınalamazdı.
Efendimiz (SAV) de buna ithafen ''Yahudi ve Hristiyanlar saç sakallarını kınalamazlar, siz onlara muhalefet ediniz, (saç sakal bakımına özen gösteriniz eğer boyanacak durumda ise kına ile boyayınız)” buyurduğu bilinmektedir. (Ebu Davud, Teraccül, No: 4180)
Hz. Ebû Bekir’in (r.a) yaşlı babası Ebû Kuhafe’nin saçlarının çiçekler gibi beyazladığını gören Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: “Bu beyaz saçın rengini değiştiriniz ve siyah renkten sakınınız.”
BİR YORUM YAPIN 0