Hatim duası Arapça okunuşu ve fazileti! Kuran hatmi nasıl yapılır?

Allah (c.c)'un kelamı olan ve her harfine kat kat sevapların yazıldığı Kuran-ı Kerim'i okumak çok faziletli bir ibadettir. Özellikle de Kuran'ı Kerim ayı olan mübarek Ramazan-ı Şerifte hatim etmenin sevabı hadis-i şeriflerle sabittir. Peki hatim duası nedir, hatim duası nasıl yapılır?

Hatim sözcüğünün kelime anlamına baktığımızda 'örtmek, bir şeyi tamamlayıp bitirmek' şeklinde anlamları vardır. Kuran-ı Kerimi başından sonuna kadar ister yüzüne bakarak ister de ezberden okumak hatim oluşturmaktır. Kuran-ı Kerim ayı olan mübarek Ramazan-ı Şerifte, topluluklar halinde karşılıklı Kuran-ı Kerim okumaya ve dinlemeye mukabele adı verilir. Gündelik yaşantımız içerisinde bolca okumaya gayret ettiğimiz Kuran-ı Kerimlere göre her harfine kat kat sevapların yazıldığı Ramazan ayında ağırlık vermek faziletleri bakımından daha üstündür. Bunun için mukabele şeklinde Kuran-ı Kerim okuyarak hatim indirmek tavsiye edilebilir.

Ramazanda Kuran'ı mukabele gibi okumak ya da takip ederek dinlemek Peygamberimiz (SAV)'in hem sünneti hem de ameli, Cebrail (a.s)'ın ise sadece amelidir. Ramazanda hatim etmenin sevabı ile ilgili ise şu hadis mevcut olduğu bilinmektedir: Ebû Hüreyre’den (ra) rivayetine göre, Efendimiz (SAV),

“Bir cemaat Allâh’ın evlerinden bir evde toplanır, Allâh’ın Kitâbını okur ve aralarında müzakere ederlerse, üzerlerine sekînet iner, (gönül huzuruna kavuşurlar). Onları rahmet kaplar ve melekler etraflarını kuşatır. Allah Teâlâ da o kimseleri kendi nezdinde bulunanların arasında anar.” (Müslim, Zikr 38) buyurmuştur.

Kurana başlarken okunacak dua! Hatim duası nasıl yapılır? Her harf için sevap kazandıran duaİLİŞKİLİ HABERKurana başlarken okunacak dua! Hatim duası nasıl yapılır? Her harf için sevap kazandıran dua

HATİM DUASI NASIL YAPILIR? HATİM DUASI ARAPÇA VE TÜRKÇE OKUNUŞU

Gündelik hayatımızda bol bol sevap kazanabilmemiz ve doğru yolu bulabilmemiz için hiç bırakmamız gereken iki şey; Kuran-ı Kerim ve sünnettir. Yüce Allah'ın kelamı olan kitabımız Kuran-ı Kerim'i sadece okuyarak değil bizzat anlamaya çalışarak ve davranışlarımıza da yansıtarak okumamız önemlidir. Ecir ve sevabı en yüksek ibadetlerden olan Kuran-ı Kerim'i okumada hatme başlamak bolca sevap kazandıracak ve bizi Allah'a biraz daha yakınlaştıracaktır. Mümin kimselerin Kuran-ı Kerim'i okumalarındaki faziletten bizlere bahseden Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır:

“Kur’ân okuyan mü’min, kokusu ve tadı güzel olan turunç gibidir. Kur’ân okumayan mü’min, tadı güzel ve fakat kokusu olmayan hurma gibidir. Kur’ân okuyan münafık, kokusu güzel fakat tadı acı olan fesleğen otu gibidir. Kur’ân okumayan münafık ise, kokusu olmayan acı yaban keleği gibidir.” (Buhârî, Fedâilu’l-Kur’ân, 36, Tevhid, 57)

Kuran-ı Kerimi okuduktan sonra hatim duasına başlamadan önce Nas ve Fatiha ile Bakara suresinin başından beş ayet okumak sünnettir. Übey bin Ka’b’ın rivayetine göre: “Peygamberimiz (SAV), Nas suresini okuduğu zaman, Fatiha suresine başlar, sonra Bakara suresinin başından “ve ulaike humu’l-müflihun”a kadar okur, hatim duasını yapar, daha sonra da kalkardı.” (Suyuti, el-İtkan, 1/313)

HATİM DUASI TÜRKÇE OKUNUŞU:

  • “El-hamdü lillâhi Rabbil-‘âlemîn. Vel-‘âkibetü lil-müttekîn. Velâ ‘udvâne illâ ‘alezzalimîn. Ves-salâtü ves-selâmü ‘alâ Rasûlinâ Muhammedin ve ‘âlihî ve sahbihî ecme'în. Rabbenâ takabbel minnâ inneke ente’s-semî’ul-‘alîm. Ve tüb ‘aleynâ yâ Mevlânâ inneke ente’t-tevvâbür-Rahîm. Vehdinâ ve veffiknâ ilel-hakkı ve ilâ tarîkın müstekîm. Bi beraketil-Kur’ânil-‘azîm. Ve bi hürmeti men erseltehû rameten lil-‘âlemîn. Va’fü ‘annâ yâ Kerîm. Va’fü ‘annâ yâ Rahîm. Vağfir lenâ zünûbenâ bi fadlike ve keramike yâ ekramel-ekramîn. Allâhümme zeyyinnâ bi zînetil-Kur’ân. Ve ekrimnâ bi kerâmetil-Kur’ân. Ve şerrifnâ bi şerâfetil-Kur’ân. Ve elbisnâ bi hil’atil-Kur’ân. Ve edhilnel-cennete bi şefâatil-Kur’ân. Ve ‘âfinâ min külli belâid-dünyâ ve ‘azâbil-âhirati bi hurmetil-Kur’ân. Verham cemî’a ümmet-i Muhammedin yâ Rahîmü yâ Rahmân. Allâhümec’alil-Kur’âne lenâ fid-dünyâ karînâ. Ve fil-kabri mûnisâ. Ve fil-kıyâmeti şefî’ân ve ‘ales-sırâti nûrâ. Ve ilel-cenneti rafîkâ. Ve minennâri sitran ve hicâbâ. Ve ilel-hayrâti küllihâ delîlen ve imâmâ. Bi fadlike ve cûdike ve keramike yâ Kerîm.
  • Allâhümmeh-dinâ bi hidâyetil-Kur’ân. Ve neccinâ minen-nîrâni bi kerâmetil-Kur’ân. Verfa’ deracâtina bi fadîletil-Kur’ân. Ve keffir ‘annâ seyyiâtinâ bi tilâvetil-Kur’ân. Yâ zel-fadli vel-ihsân. Allâhümme tahhir kulûbenâ. Vestur ‘uyûbenâ. Veşfi merdânâ. Vekdi duyûnenâ. Ve beyyid vücûhenâ. Verfa’ deracâtina. Verham âbâenâ. Veğfir ümmehâtinâ. Ve eslih dînenâ ve dünyânâ. Ve şeddid şemle a’dâina. Vehfaz ehlenâ ve emvâlenâ ve bilâdenâ min cemî’l-âfâti ve’l-emrâdi ve’l-belâyâ. Ve sebbit akdâmenâ, ven-surnâ ‘alel-kavmil-kâfirîn. Bi hurmetil-Kur’ânil-‘azîm. Allâhümme belliğ sevâbe mâ kara’nâhü. Ve nevvir mâ televnâhü ilâ rûhi seyyidinâ Muhammedin sallâllahü te’âlâ ‘aleyhi ve selem. Ve ilâ ervâhi cemî’ı ihvânihî minel-enbiyâi vel-murselîn. Salevâtullâhi ve selâmühû ‘aleyhim ecma’în. Ve ilâ ervâhi âlihî ve evlâdihî ve ezvâcihî ve ashâbihî ve etbâ’ıhî ve cemîı’ zürriyyâtihî rıdvânullâhi te’âlâ ‘aleyhim ecma’în.
  • Ve ilâ ervâhi âbâinâ ve ümmehâtinâ ve ihvâninâ ve ehavâtinâ ve evlâdina ve akribâinâ ve ehibbâinâ ve asdikâinâ ve esâtîzinâ ve limen kâne lehû hakkun ‘aleynâ ve li cemî’ıl-mü’minîne vel-mü’minâti vel-müslimîne vel-müslimâti, el-ahyâi minhüm vel-emvâti. Yâ kâdiyel-hâcâti! Yâ mücîbed-d’avâti! İstecib du’âenâ bi rahmetike yâ erhamer-râhimîn. Sübhâne Rabbike Rabbil-‘ızzeti ‘ammâ yasıfûn. Ve selâmün ‘alel-mürselîn. Vel-hamdü lillâhi Rabbil-‘âlemîn. (el-Fatiha)

HADİS-İ ŞERİF: "Kim Kur'ân'ı hatmederse, onun kabul olunmuş bir duası vardır." (Suyûtî Camiu's-Sağîr, II,175)

Kuran-ı Kerim evde nerede durmalı? Kuran'ın bulunduğu odada yatmak günah mı?

İLİŞKİLİ HABER

Kuran-ı Kerim evde nerede durmalı? Kuran'ın bulunduğu odada yatmak günah mı?

BİR YORUM YAPIN 5

ali 3 yıl önce

Kuran Allahın kullarının nasıl yaşamasını istediği kurallar kitabıdır....Ona uyan Allahın emirlerine uymuştur. Hiç Kuran okumasa da...Gerçek MÜSLÜMANdır.. Allah Hatim indirin buyurmuyor Kitaba uyun buyuruyor...

Toplam 6 beğeni

Cemil 3 yıl önce

Neye uyacağımızı bilmek için baştan sona okumak gerekiyor. Onun adı da hatim

Toplam 0 Beğeni

Uğur 3 yıl önce

Uyacağım şekil kuranda yazıyor okumadan nasıl uyacan..Okuyup bitince zaten hatim etmiş oluyorsun..

Toplam 0 Beğeni

Hatice 3 yıl önce

Selamun aleyküm, Kuran’ı Kerim kul olduğumuzu ve nasıl davranmamız , yaşamamış gerektiğini bize bildirir doğrudur. Ancak, bunu idrak edip anlayabilmemiz Ve kulluğumuzu layığıyla yerine getirebilmemiz için okumamız ve anlamamız gerekiyor. Hatim yapmamış olmak , Müslüman değildir anlamına gelmiyor elbette, kaldı ki ALLAH’ın soracağı soruları sormak hiç bir kulun haddi değildir. Herkes kendi iradesi ile ahiretine hazırlanır. Selam ve dua ile.

Toplam 4 Beğeni

Selam 3 yıl önce

Ne bu şimdi bu dediğinizle elinize ne geçti tabi ki kuranın hükümleri anlaşılmalı ve uyulmalı ancak hatim indiren kuranın okunuşunun bereketinden nasibini alan bir müslümanlıkla dediğiniz müslümanlığın farkı büyük olur

Toplam 4 Beğeni