Oruç ibadetinin Müslümanlar için farz kılındığı Ramazan ayında, bazı Müslümanlar sahura kalkmamayı tercih edebiliyor. Peki sahur yapmadan oruç tutulur mu? Sahura kalkmadan oruca niyet edilir mi? Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tüm bu merak edilen soruları sizler için Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy yanıtladı. Detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz.
Oruç tutacak olan Müslüman kimselerin imsak vaktinden önce geceleyin yedikleri yemeğe sahur denir. Sahura kalkılarak tutulan bir orucun bereket olduğunu bizlere müjdeleyen Sevgili Peygamberimiz (SAV), "Sahur yapınız, zira sahurda bolluk-bereket vardır." buyurmaktadır. (Buhârî, Savm 20; Müslim, Sıyâm 45) Oruç tutmak isteyen mümin kimselerin cevabını en çok araştırdığı konulardan birisi de sahura kalkmadan oruca niyet etmenin yeterli olup olmadığıdır. Oruca kalpten niyet etmek, yani ertesi gün oruçlu olacağının bilincinde olmaktır. Niyet dil ile zikretmek ise Hanefi mezhebinde mendup görülmüştür.
SAHUR YAPMADAN ORUÇ TUTULUR MU?
On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesi ile birlikte akıllara pek çok dini soru geliyor. Sahura kalkmadan oruç tutulup tutulamayacağı, niyet etmeden orucun kabul olup olmayacağı hakkında tüm merak edilenleri sizler için sorduk, İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy şu sözlerle yanıtladı:
"Mübarek Peygamberimiz buyuruyorlar ki: Ameller niyetlere göre değer kazanır. Eğer niyet etmezse bir kimse, orucunu tutmuş olmaz. Çünkü aslı niyettir ve Ramazan orucu olduğuna niyet etmelidir. Peki diliyle söylemesi şart mı? Hayır. Ama kalbinden mutlaka geçirmesi lazım."
Şensoy niyet etmekle ilgili sözlerinden sonra sahura kalmanın öneminden de bahsetti:
"Sahura kalkmakla alakalı mübarek Peygamberimiz "Sahura kalkın sahur sizin için berekettir. Ehl-i Kitap ile yani Yahudiler ve Hristiyanların tuttuğu oruçla bizim orucumuz arasındaki fark budur" diyor. Bununla beraber sünnet olduğu için kalkmak ya da kalkmamak oruç ibadetiyle alakalı büyük bir problem teşkil etmez. Ancak fiziksel olarak güç bulmanızı temin eder."
30 gün boyunca tutulması farz olan Ramazan orucu ve bazı günlerde tutulması için adanan oruçlarla beraber tüm nafile oruçlar için niyet vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelinceye kadarki süredir. Niyetin tanyerinin ağarmasından sonra o vakitten sonra bir şey yiyip içilmemiş, oruca aykırı bir şey yapılmamış olması ile geçerlidir. Aksi halde gündüzden niyet geçerli olmaz. (Kasani, Bedaiü’s-sanai, II, 581) Sahurda ve iftarda aceleci olmamız gerektiği konusunda bizleri uyaran Peygamberimiz (SAV), "Gündüzün orucuna sahur yemeği ile gecenin ibadetine de öğle uykusu ile yardımcı olunuz!" (Hâkim, I, 588) buyurmaktadır.
PEYGAMBERİMİZ (SAV) SAHURDA NE YAPARDI?
"…Farzlar dışında en faziletli namaz, gece namazıdır." (Müslim, Sıyâm, 203) diyerek bizleri Teheccüt namazına teşvik eden Peygamberimiz (SAV), “Cebrâîl (a.s) geldi ve şöyle dedi: «…Hiç şüphe yok ki, mü’minin şerefi (değeri) teheccüd namazındadır…»” (Cem’u’l-Fevâid, I. 335) diyerek bizleri müjdelemiştir. Dolayısıyla bizler de geceleri teheccüt namazı kılmaya çaba göstermeliyiz.
Zeyd İbni Sâbit (r.a.) rivayetlerine göre, ''Biz Resûlullah ile birlikte sahur yemeği yedik sonra da sabah namazını kıldık. Sahur yemeği ile sabah namazı arasında ne kadar zaman geçti? diye soruldu. “Elli âyet okuyacak kadar” cevabını verdi.'' (Buhârî, Savm 19; Müslim, Sıyâm 47)
BİR YORUM YAPIN 0