Müminler için bayram niteliğinde olan mübarek Cuma gününde yapılan ibadetler faziletleri bakımından oldukça üstündür. Cuma günü okunacak dilek dualarının dışında çekilmesi sevap olan bazı zikir önerilerine haberimizden ulaşabilirsiniz. Cuma günü tesbih zikirleri ve duaları:
Cuma gününün Müslümanlar için çok önemli bir gün olduğunu belli eden bir hadis-i şerifte Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmaktadır: “Güneşin doğduğu günlerin en faziletlisi / en üstünü cuma günüdür. Çünkü Âdem o günde yaratılmış, o günde cennete yerleştirilmiş ve o günde cennetten çıkarılmıştır.” (bk. Müslim, 854; Nesai, 3/89; İbn Kesir, 1/2328) Cuma günü mümin bir kimsenin namazda dua ettiği zamanın dileklerin kabul edildiği saat denk gelmesi ile isteklerinin gerçekleşebileceğini müjdeleyen Efendimiz (SAV)'e Ashab-ı kiram: “Bu saat hangi saattir yâ Rasûlallah” diye sorar. Efendimiz (SAV), “İkindi namazı ile güneş batması arasındaki vakittir.” buyurdular. (Tirmizî)
Cemaatle cuma namazı kılındıktan sonra da oturduğu yerden kalkmadan 100 kez: “Allah’ı hamdiyle tesbih ederim. Azîm olan yüce Allah’ı hamd ile tesbîh ederim. Allah’tan beni affetmesini isterim.” diyen kimsenin yüzbin günâhını, ana ve babasının da yirmi dört bin günahını Allah mağfiret eder.”(Ali el-Müttakî, no: 21321)
CUMA GÜNÜ ÇEKİLEBİLECEK TESBİH ZİKİRLERİ:
İmam-ı Gazali'ye göre, Cuma günü 1000 kez ''Ya Allah'' diye okuyanlar evliyalar sınıfına katılırlar.
-
Cuma günü namaz öncesinde 100 kez “Ya Allah, Ya Hu” denilebilir.
-
Cuma namazından sonra 100 kez “Ya Rahman” denilebilir.
-
Cuma namazından sonra 100 kez “Ya Gaffar” denilebilir
-
Cuma günü akşama doğru “Yâ Veliyy” denilebilir.
-
Cuma gecesi 1000 defa “Yâ Muhsî” denilebilir.
-
Cuma günü 1000 defa “Yâ Vâlî” denilebilir
-
10 hafta süreyle Cuma günleri 10 defa “Yâ Ganiyy, Yâ Muğni” denilebilir
-
Cuma geceleri 100 defa “Yâ Dârr” denilebilir
-
Cuma namazından sonra yüz defa “Yâ Gafur” denilebilir
-
Cuma namazında hutbe esnasında yüz defa “Ya Basîr” denilebilir
-
Cuma Günü 1000 defa ”Ya Veliyyü ya Allah” denilebilir
-
Cuma günü “La ilahe illlalahül melikük hakkul mübin” (200) defa zikreden Kişi Allah`tan ne isterse verilir.Cuma günü Sabah`.
-
312 defa ''YA-RAKİB'' denilebilir.
HACET DUASI NEDİR? TESİRLİ DİLEK VE HACET DUALARI
Samimi ve içten bir şekilde Allah'a açılan ellerin geri çevrilmediği mübarek cuma gününde duaların kabul olabilmesi için okuyabileceğiniz dualar arasında hacet duası da yer edinebilir. Kelime manasına baktığımızda 'gereklilik' anlamı taşıyan hacet yani bir nevi istemek, lazım olan şey olarak ifade edilebilen bu kavramda okunabilecek duanın Arapçası ve Türkçesi şu şekildedir:
HACET DUASI ARAPÇA OKUNUŞU:
HACET DUASI TÜRKÇESİ:
Allâhümme innî es’elüke tevfîka ehli’l-hüdâ ve a‘mâle ehli’l-yakîn ve münâsahate ehli’t-tevbeti ve ‘azme ehli’s-sabrı ve cidde ehli’l-haşyeti ve talebe ehli’r-rağbeti ve te‘abbüde ehli’l-verâi ve ‘irfâne ehli’l-‘ilmi hattâ ehâfeke.
Allâhümme innî es’elüke mehâfeten tahcüzünî ‘an ma‘siyetike hattâ a‘mele bi tâ‘atike ‘amelen estehikku bihi rızâke ve hattâ ünâsıhake bi’t-tevbeti havfen minke ve hattâ uhlisa leke nasîhaten hubben leke ve hattâ etevekkele ‘aleyke, fî’l-umûri husne zannin bike sübhâne hâlikin nûr.
HACET DUASI ANLAMI:
Ey Allâh’ım! Hidâyet ehlinin başarısını, yakîn ehlinin amelini, tevbe ehlinin nasîhatını, sabır ehlinin ciddiyetini, rağbet ehlinin istediğini, takvâ ehlinin kulluğunu, ilim ehlinin irfânını Senden istiyorum. Onlar gibi Senden korkmak istiyorum.
Allâh’ım! Sana isyân etmekten beni engelleyecek bir korkuyu Senden istiyorum. Senin rızânı hak edecek şekilde Sana itâat etmeyi ve Senden korkarak ciddî tevbe etmeyi istiyorum. Sana her işimde tevekkül edebileceğim şekilde, Sana hâlisâne muhabbet sâhibi olmamı nasîb eyle. Sana hüsn-i zân sâhibi olmamı nasîb et. Ey Nûr’u yoktan var eden Allâh’ım! Seni bütün noksan sıfatlardan tenzîh ederim.
tarık 3 yıl önce
bir müminin cuma günü namazda dua ettiği vakit kabul edilme zamanına denk gelmesinden ve ardından da bu vaktin ikindi namazı ile güneşin batışı arasındaki zaman olduğunu yazmışsınız ama bilinir ki ikindi vaktinde ikindi namazı dışında kaza ve tövbe namazı dahil hiç bir namaz kılınmaz, ikindi namazı da güneş batmaya yakın kılınmaz. yani yazıya göre bu duanın hem namazda hem de güneş batmaya yakın bir zamana kadar olması meselesi kafa karıştırıcı olmuş