Beş vakit farz namazlardan ilki olan sabah namazı, fazilet bakımından çok üstün ibadetlerden birisidir. Allah'ın biz kulları üzerinde farz olarak kıldığı Sabah namazının vakti ile ilgili dikkate alınması gereken noktaları sizlere araştırdık. Peki güneş doğduktan sonra sabah namazı kılınır mı?
Toplamda 4 rekat olan sabah namazı ile ilgili yaygın olarak bilinen yanlışlardan birisi de sabah ile öğle arasının uzun olması sebebiyle o vakit aralığında istenilen zamanda namazın kılınabileceğidir. Oysaki sabah namazının vakti imsak vaktinde başlayıp güneş doğunca biter. Takvimlerde belirtilen saat aralığı ise namazın ilk başlangıç vaktidir. Ancak sabah namazının faziletine bakacak olursak güneş doğmadan önceki 30-42 dakika aralığı olduğu öne sürülmektedir. Bu durum Kuran-ı Kerim'de şöyle zikredilmektedir: “Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir.” (İsrâ Sûresi 78)
SABAH NAMAZI VAKTİNDE OKUNACAK DUA VE ZİKİRLER
Ebu Zerr'in rivayetine göre, Peygamber Efendimiz (SAV),sabah namazını kıldıktan sonra şu duanın okunabileceğini şöyle beyan etmektedir:
Kim sabah namazından sonra diz çökmüş durumunda hiçbir şey konuşmadan 10 kere, "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr." derse kendisine 10 sevap yazılır 10 günahı silinir. 10 derece yükseltilir. O gün boyunca her türlü kötülüklerden korunur. Şeytandan korunur. Allah'a şirk koşmaz ise işleyeceği hiçbir günah ona zarar vermez; günahları silinmiş olur.''
SABAH NAMAZI SÜNNETİ İLE FARZI ARASINDA UYUMAK SÜNNET Mİ?
Peygamber Efendimiz (SAV)'in unutulmuş sünnetlerinden birisi de sabah namazı vaktinde yapılan bir istirahattir. Sabah namazının sünnetini kılıp mübarek sağ tarafına uzanarak istirahat eden Peygamberimiz'in bu davranışının delilini gösteren hadis-i şerif şöyledir: "Biriniz sabah (namazın)dan önce iki rekat (sünnet)i kılınca sağ tarafına yatıp uzansın." (Tirmizî, Mevâkît 194; Ahmed b. Hanbel, 2/415)
BİR YORUM YAPIN 0