Allah (c.c)'un en sevgilisi olan ve 'Habibim' olarak hitap ettiği Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in şefaatine nail olabilmek için yaşadığımız süre zarfında devamlı O'nu anıp salavatlar çekmeli ve sünnetleri doğrultusunda bir yaşam çizmeliyiz. Peygamberimizin şefaat edeceği kimseler...
Allah (c.c)'un en sevdiği olan Alemlerin Efendisi Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) için Ahzab Suresinde şöyle bahsedilmektedir: “Sizin için Allah’ın elçisinde alınması gereken güzel bir örnek vardır.”(Ahzab, 33/21). Başlangıçta yaşantısı olmak üzere ibadetleri, davranışları, güleryüzlülüğü, inceliği, kırmayışı, hoşgörülülüğü, saygısı, merhameti, adaleti, yumuşaklığı kısacası her şeyi bizlere rehber niteliğinde olmalı, O'nun sünnetleri doğrultusunda gitmemiz gerekir. Allah'ın son elçisi Peygamber Efendimiz (SAV)'in şefaatine nail olabilmek ve inşallah cennette ona komşu olabilmek için bolca salatu selamlar getirmeli, sünnetlerine uymalıyız. Öyle ki Peygamberimizin bir hadis-i şerifinde şöyle dediği rivayet ediliyor; “Kıyâmet gününde insanların bana en yakın olanları; bana en çok salât ve selâm getirenlerdir.” (Tirmizî, Vitr, 21). Allah (c.c) kulları üzerindeki birçok icraatını sebepler dairesinde yürütmektedir. Bizler de bu sebeplere ne olduğundan daha çok önemseyerek haşa Allah'a ortak koşacağız ne de inkar edip küfre düşeceğiz. Hayatımızda ışık tutan bu gibi nedenlerin asıl yaratıcısı olan Allah’ın, manevî ihsanlarına bazı makbul kullarını sebep kılması da bunun gibidir.
Pek çok sahih hadis-i şerif kaynaklarına baktığımızda da şefaatin var olduğunu, ancak bunun yalnızca Allah’ın izni ile ve o’nun razı olduğu kulları ile yapılabileceği apaçık görülmektedir. Kulunu bağışlayacak tek kişi Rahman ve Rahim olan Allah (c.c)'dur. Bu affı ise istediği seçkin kullarının hatırları için yapar. Bu duruma en büyük mazhar ise elbette ki Sevgili Resulûllah Efendimiz (SAV)'dir.
Efendimiz (SAV) makam-ı mahmud makamında Allah'a secdede yalvararak hamd ederken o’nu tâzim edecek ve sonunda kendisine razı olduğu kimselere Allah tarafından şefaat etme izni verilecektir.
“Göklerde nice melek vardır ki, Allah, dilediği ve razı olduğu kimseler için izin vermedikçe onların şefaati hiçbir işe yaramaz.” (Necm, 53/26)
PEYGAMBERİMİZ KİMLERE ŞEFAAT EDEBİLECEK?
BÜYÜK GÜNAH İŞLEYENE...
HADİS-İ ŞERİF: “Şefaatim, (öncelikle) ümmetimden büyük günah işleyenleredir.” (Ebû Dâvûd, Sünnet, 20-21/4739; Tirmizî, Kıyâmet, 11/2435-6; İbn-i Mâce, Zühd, 37; Ahmed, III, 213)
Sevgili Peygamberimiz (SAV) hadisinde Allah (c.c)'un kendisine üç makbul duâ hakkı verdiğini söyleyip şöyle devam etmişlerdir: “…Bunun üzerine ben:
«Allâh’ım! Ümmetimi mağfiret eyle! Allâh’ım! Ümmetimi mağfiret eyle!» diye duâ ettim.
Üçüncü isteğimi de bütün mahlûkâtın, hattâ İbrahim a.s'ın bile bana muhtaç olacağı ve benden şefaat dileyeceği güne bıraktım.” (Müslim, Müsâfirîn, 273)
EZAN OKUNDUĞUNDA VESİLEYİ İSTEYENE...
Kim ezanı işittiği zaman: «Ey şu mükemmel davetin ve kılınacak namazın Rabbi olan Allah’ım! Muhammed -SAV'e “Vesîle”yi ve fazileti ver. Onu, kendisine vaad ettiğin “Makâm-ı Mahmûd”a ulaştır» diye dua ederse, kıyamet gününde o kimseye şefâatim vacip olur.” (Buhârî, Ezân, 8; Tefsîr, )
KURAN-I KERİMİ EZBERLEYİP HAFIZ OLANA...
“Kim Kur’ân’ı okur, onu güzelce ezberler, helâlini helâl, haramını haram kabul eder ve bunlara uyarsa, Allâh bu sâyede o kimseyi cennetine koyar. Âilesinden hepsi cehennemi hak etmiş on kişiye şefaat etme hakkı verir.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 13/2905; Ahmed, I, 148)
Osman cakici 3 yıl önce
Çok güzel olmuş daha çok yazmanız dileğiyle
vatandaş1 3 yıl önce
günah işleyenlere ama bile bile yalakalık yapanlara bile bile doğruları yazmayanlara değil
MASK 3 yıl önce
Şefaat umanlara söyleyeceğim tek şey şefaatin anlamını iyi anlayın ne demektir. hiç değilse Kuran-ı Kerim in ilk 4-5 cüzünü okuyun şefaat ile ilgili ayetler ne diyor varmı yokmu anlamaya çalışın ama sakın şu ilahiyatçıların en az 4-5 ayette şefaat ile ilgili ayetleri bir kenara bırakıp 1-2 ayette o da şefaatin olup olmayacağının bile belli değilken bunu hemen hadislere dayandıranlardan anlamaya çalışmayın Kutsal kitabımızı anlamaya çalışın bu yorumumdan şefaat yoktur anlamıda çıkarmayın şefaat vardır ama nasıl
vatandaş 3 yıl önce
çok merak ettim neymiş acaba? 1400 yıldır o kadar zeki alimler anlamamış sen anlamışsın?
MASK 3 yıl önce
şefaat varsa hesap günü terazi neden kuruluyor. anne evladını çok seviyordu hayatı islama uygun yaşamakla geçti evlatda tam tersi anne cennete evlat cehenneme gidecek anne evladına şefaat etmek istedi şimdi ne olacak... bunun cevabını söyleyecek biri varsa yazsın.
Mehmet servet 3 yıl önce
ALLAH AZZE VE CELLE ÖLÜMÜ ve hayatı Yaratı hangimizin daha güzel amel işliyecegine bakacak
ibrahim 3 yıl önce
sapıklık tamamen allah kullarının arasında adeletsizlik yapacağına inanan varsa bunada inanır allah adildir affedeceğini kendi affeder başkasının torpil yapmasına bırakmaz bıraksa ozaman adalet olmaz