Bayramda yapılması sünnet davranışlar! Bayram namazı ne zaman ve nasıl kılınır?

İki önemli bayramımız olan Ramazan ve Kurban Bayramının ilk günlerinde kılınan bayram namazının ne zaman ve nasıl kılındığını sizler için araştırdık. Ramazan Bayramının sabahında Efendimiz (SAV)'in camiye gitmeden tek sayılı hurma yediğini, Kurban'da ise eve dönene kadar bir şey yemeyip kurban eti ağzına sokmadığını biliyor muydunuz? İşte Peygamberimiz SAV zamanında bayram sabahı ile ilgili tüm ayrıntılar...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Yılda iki defa kılındığı için ara ara karıştırılabilen vacip namazlardan birisi de bayram namazıdır. Biz İslam ümmetinin Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı olmak üzere iki bayramı vardır. Bayramın ilk günü, sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra cemaatle birlikte kılınan bayram namazı, aynı zamanda mümin kardeşler arasındaki birlik ve beraberlik duygusunu da arttırmaktadır. Erkeklere vacip kılınan bayram namazı, tıpkı cuma namazında olduğu gibi kadınlara farz değildir. 2 rekatlık olan bayram namazı cemaatle kılınsa da diğer namazlara göre biraz daha farklıdır. Kamet getirilmeden kılınan bayram namazının hutbesini dinlemek ise sünnet görülmüştür. Namazın ilk rekatında 3, ikinci rekatında 3 defa olmak üzere 6 zevaid tekbiri alınır. Aişe (r.a) rivayetlerine göre; “Efendimiz (SAV) Ramazan ve kurban bayramlarında 1. rekâtta 7 tekbir, 2 rekâtta ise (rükû tekbiri hariç) 5 tekbir getirirdi.” Ebu Davud 1149 – İbn Mace 1280

Bayramda yapılması gereken sünnet davranışlar nelerdir?

Bayramda yapılması gereken sünnet davranışlar nelerdir?

Ramazan bayramında yapılması gereken ibadetler nelerdir?İLİŞKİLİ HABERRamazan bayramında yapılması gereken ibadetler nelerdir?

BAYRAMDA YAPILMASI SÜNNET DAVRANIŞLAR NELERDİR?

  • Erken saatte güne başlamak,
     
  • Gusül abdesti almak,
     
  • Hoş kokular sürmek,
     
  • Misvak kullanmak,
     
  • Temiz ve sevilen kıyafetler giyip kendine özenmek,
     
  • Namaz kılmadan önce tatlı bir şeyler atıştırmak (hurma gibi),
     
  • Camiye erken gitmek,
     
  • Selamlaşmak,
     
  • Güler yüzlü olmak ve bayramlaşmak,
     
  • Sadaka vermek,
     
  • Küsleri barıştırmak,
     
  • Kabir ziyaretinde bulunmak.

Ramazan Bayramının dinimizdeki yeri ve önemine dair İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy, Yasemin.com için çok özel açıklamalarda bulundu.

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV) ZAMANINDA BAYRAM NAMAZLARI NASILDI?

Peygamber Efendimiz (SAV) bayramı nasıl geçirirdi

Peygamber Efendimiz (SAV) bayramı nasıl geçirirdi

Alemlerin Efendisi olan Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) döneminde halk, sabah namazını camide kıldıktan sonra bayram namazını kılmak için musalla (namazgah) denen geniş alanda bir araya gelirdi. Bayram sabahına bayram namazı kılınarak başlanırdı. Efendimiz (SAV), "Bugünümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmaktır." (Buhâri, İdeyn, 3) buyurmuşlardır.

Efendimiz döneminde bayram namazına kadınlar da giderdi. Bu durumun en açık delillerinden biri Ümmü Atıyye (r.a.'dan gelmekte olup şöyledir:

"Efendimiz (SAV) bize Ramazan ve Kurban bayramı günlerinde genç kızları ve regl gören kadınları da namazgaha çıkarmamızı emretti. Regl gören kadınlara gelince onlar namazdan uzak durur, hayırda ve Müslümanların dualarında hazır bulunurlar" dedi. "Müslim, İdeyn,12.

Bayramda oruç tutmadığını camiye gitmeden mübarek ağzına attığı birkaç adet hurma ile bizlere gösteren Peygamberimiz (SAV), hurma sayısının bir, üç, beş gibi tek rakamlı olmasına dikkat ederdi. Enes b. Malik’ten şöyle rivayet edilmiştir. "Resulullah (s.a.v.) Ramazan bayramında sayıca tek olan bir kaç hurma yemedikçe namaza gitmezdi." Buhâri, İdeyn 4. 

Kurban bayramında ise bayram namazını kılıp eve dönünceye kadar bir şey yemez, kurbanını kesip etinden yerdi.

CAMİDE CEMAATLE BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

 "Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan/ Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" diyerek niyet edilir. İmam takip edilerek:

bayram namazı nasıl kılınır

bayram namazı nasıl kılınır

1. REKAT

Tekbir alınır ve eller bağlanır, 
Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde;
Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Rüku ve secde yapılarak 2. rekata kalkılır.

2. REKAT

İmam; sessizce “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler. 
Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak  1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve selam verilerek namaz tamamlanır.
Bundan sonra topluca 3 kez tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

Çocuklar bayramları neden sever? Bir çocuğa neden bayram hediyesi verilmelidir?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklar bayramları neden sever? Bir çocuğa neden bayram hediyesi verilmelidir?

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0