Peygamber Efendimiz (SAV)'in çorap giymeden namaz kıldığı bazı sahih hadis-i şeriflerle de mevcut olduğundan ayaklara uzanan kısmın açık olmadığı sürece kadının da çorapsız şekilde namaz kılınabileceği bilinmektedir. Peki namazda etek altına bir şey giymek şart mıdır?
Allah (c.c) gerek ayet-i kerimeleriyle gerek de hadis-i şeriflerle tesettürü biz kullarına emrederken nasıl örtünmemiz gerektiğine dair çok ayrıntılarda bulunmamıştır. Genel hatlarıyla çizilen bir tesettür anlayışında Müslüman kadının tenini belli edecek şekilde ince ve şeffaf, vücut hatlarını ortaya koyacak darlıkta kıyafet giymemesi gerekir. (Ahzâb, 33/33; Müslim, Libas, 34); Namaz haricinde mahremi olmayanlara karşı olduğu gibi, namazda Allah'ın huzurunda da yüz, el ve ayak dışında tüm vücudun örtülü olması gerekir. Günümüzde özellikle de namaz kılarken gerçek bir tesettür kıyafetinin nasıl olması gerektiği ya da namazda çorap giymenin şart olup olmadığına dair bazı sorular merak edilmektedir. Peki avret yerleri örtülü olmasına rağmen namaz kıyafetinde dikkat edilmesi gereken hususlar var mıdır? Cevabı haberin ayrıntılarında:
- Hanefî mezhebine göre kadının topuklarından yukarısı açık olmamak şartıyla çorap giymeden namazlarını kılabilirler. (Merğînânî, el-Hidâye, I, 289,290; Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 101-103). Diğer mezheplerde, kadınların ayakları da örtülmesi farz olan yerlere dâhil olduğu için örtülmelidir. (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 328-329; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 285).
NAMAZDA ETEK ALTINA NE GİYİLİR? İÇ ÇAMAŞIRIYLA NAMAZ KILINIR MI?
Tüm vücudu kapatacak şekilde bol ve uzun giyilen her elbise namaz için uygundur. Etek giyilse dahi altına herhangi bir tayt, çorap, ya da şort gibi bir şey giyme zorunluluğu bulunmasa da dışarıda es kaza gelebilecek kazalara karşı tayt gibi örtücü bir şey giymek iyidir. Sadece rüku ya da secde sırasında eteğin yukarı çıkması ve ayak topuklarından hemen yukarısındaki bir kısım avret mahallinin çıplak kalması ya da etek kısaysa bu o bölgeleri örtmek için tesettür elbisenin giyilmesi gerekir.
Bu anlamda baktığımızda namazda tesettürün kabulü için kadınlar yalnızca etek giyip altlarına bir şey giymeseler de olur. Namaz için farz olan örtünme yerine getirildikten sonra mesele tamamlanmış demektir.
Konuyla ilgili hadis-i şerifte Ümmü Seleme Validemiz (r.a.) anlatıyor: "Yâ Resulallah! kadın bir entari ve başörtüsü ile namaz kılabilir mi?" diye sordum. Şu cevabı verdiler: "Bu elbise ayaklarını örtecek derecede uzun ise, evet." (Ebû Dâvud, Salat: 83.)
ÇIPLAK TEN (BACAKLARIN BİRBİRİNE DEĞMESİ) NAMAZA ENGEL Mİ?
İnce çorap giyilmediği yani bacakların birbirine temas etmesiyle namaz bozulmaz. Ayaklara kadar uzanan entari ile kılınan namazda içine pijama vs. giymek mecburi değildir. Efendimiz (SAV), mescitte erkeklerin arkasında namaz kılan kadınlara erkeklerden önce başlarını kaldırmamaları gerektiğini ifade etmişti. Nedeni de secdeye giden erkeklerin arkadan avret bölgelerini görme ihtimalidir.
Sehl ibn Sa’d şöyle demiştir: Bazı insanlar Resûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem ile birlikte namaz kılardı. O halde ki bunlar bellerindeki futalarını[1], küçük olduğu için (çocuklar gibi) boyunlarına bağlamış olurlardı. Bu sebepten (cemaate gelen kadınlara): Erkekler doğrulup oturmadıkça başlarınızı secdeden kaldırmayınız, denirdi. (Buhârî, Amel fi’s-Salât, 14)
BİR YORUM YAPIN 0