Allah (c.c)'un vacip kıldığı kurban ibadeti ile ilgili en çok araştırılan ve merak edilen konulardan birisi de vekalet aracılığıyla kurban kesiminin nasıl gerçekleştirildiğidir. Birisini vekil tayin ederek kesilen kurban ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizin detaylarında. Peki Kurbanda vekalet nasıl verilir? Vekalet yoluyla kurban kesmek nedir? İşte kurbanda vekalet vermeyle ilgili tüm detaylar...
Sözlü ya da yazılı olarak verilebilen vekalet; kurban, zekat ve hac gibi mal ile gerçekleştirilen ibadetlerde caizdir. Dinimizde sahih kaynaklara baktığımızda Hz. Ali'nin (r.a) şöyle dediği rivayet olunmaktadır: "Efendimiz (SAV), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve kasap ücretini biz kendimiz veririz" buyurdu. (Buhârî, Hac, 120) Vekalet vermek isteyen bir kişi direkt olarak ağızdan değil internet ya da telefon gibi iletişim araçlarından vekaletini sağlayabilir. Vekil olarak tayin edilen her kim ya da kurum ise vekâleti gerektiği gibi sağlamalıdır. Aksi takdirde vebale girilebilir.
- Kurban ibadetinde önemli olan, o kimsenin niyetinin Allah rızası için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir. Buna bağlı olarak yurt içinde ya da yurt dışında kurban kesiminin yapılabileceği gerçeği ortaya çıkmaktadır.
Yurt içi ve yurtdışı kurban alımlarında fiyatların az ya da çok olması kurban ibadetinin kabulünü etkilemez. Fakat yaşanan yerde ihtiyaç sahibi varsa yani kesilen kurbanın yakın kimselere dağıtılması öncelik olarak uygun görülmüştür.
Nedeni ise kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların üzerindeki haklarındandır.
KURBANDA VEKALET NASIL VERİLİR? VEKALETLE KURBAN KESMEK...
Sözlü ya da yazılı bir şekilde kurban ibadetini gerçekleştirecek kişi, bir başkasına "Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim" der. Böylelikle vekaleti alan kimse, kurbanı kendisi kesebileceği gibi aldığı vekâleti başkasına devrederek bu görevi yaptırabilir.
Müslüman iki kişi karışıklık yaşanması halinde birbirlerinin kurbanlarını kendi niyetlerine kesmiş olsalar bile vacip yerine getirilmiş olunur ve kestiklerini değişmek şartıyla kendi hayvanlarını alırlar. (Kâsânî, Bedâiü's-Sanâi, V/67-68). Bu durum etler yendikten sonra fark edildiyse, helallik istenir. Anlaşmazlık olursa, birbirlerine kurbanlıkların değerini öderler. Eğer eyyâm-ı nahr geçmiş ise, bu paraları tasadduk ederler (el-Fetâva'l Hindiyye, V/302).
DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU'NUN KURBAN VEKALETİ HAKKINDAKİ AÇIKLAMASI:
"Zengin bir kimse bir şahsa para verip "Bununla kurbanlık hayvan al ve benim adıma kes." dese; ancak parayı alan şahıs kurbanlık almayıp parayı harcasa; parayı veren kişi de bu durumu kurban kesim günlerinde öğrenirse yeni bir kurbanlık alıp kesmesi gerekir. Parayı alan kişi de aldığı parayı tazmin eder. Eğer zengin olan kişi bu durumu kurban kesim günleri geçtikten sonra öğrenirse, kendisinin kurban yükümlülüğü düşmez. Bu durumda kurban bedelini fakirlere vermesi gerekir."
YAZILI VEKALET NİYETİ:
“Belli bir şahsa kurban kesme, kestirme ve kurbanla ilgili diğer işleri yapma ve yaptırma konusunda vekâlet verdiğine”
SÖZLÜ VEKALET NİYETİ:
''Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim”
BİR YORUM YAPIN 0