Namazı yanlış kıldığımızda yerine getirmemiz vacip olan durumlardan biri olan sehiv secdesi Peygamberimiz (SAV)'in tavsiye ettiği davranışlardandır. Namazda tereddüte düştüğümüz durumlarda yapmamız gereken sehiv secdesinin kılınışını sizler için araştırdık. Sehiv secdesi yapılışı...
Allah (c.c)'un üzerimize farz olarak kıldığı namazlarda rekatların karıştırılması ya da unutulması sonucunda selam verme esnasında yapılan secde sehiv secdesidir. Namazın vaciplerinden olup herhangi birinin unutulması halinde yapılan sehiv secdesi, Peygamber Efendimiz (SAV)'in ümmetine önerdiği bir ibadet şeklidir. Namaz ibadetinin şartlarını yerine getirme konusunda azami derecede önem ve titizlik göstermekle beraber Sevgili Peygamberimiz (SAV), beşeriyetimizden kaynaklı namazdaki bazı eksiklik ve hataların sehiv secdesi yoluyla telâfi edilebileceğini bildirmiştir. (Müslim, “Mesâcid”, 94)
- Cemaat yapıldığında, sadece sağ tarafa selam verdikten sonra sehiv secdesi yapılması daha faziletlidir.
- Sehiv secdesi; Hanefî mezhebine göre vâcip, Şâfiî ve Mâlikî mezheplerine göre sünnet; ancak bazı Mâlikîlere göre vâciptir. Hanbelî mezhebinde ise vâcip olduğu görüşü tercih edilmekle birlikte sünnet ve bazı durumlarda mubah olduğuna dair görüşler vardır.
SEHİV SECDESİ NEDİR? SEHİV SECDESİ NEDEN YAPILIR?
Hanefi Mezhebi hükümlerinde namazın yanlış kılınması halinde bu yanlışı düzeltmek için sehiv secdesi yapılır. Namazın sonunda (Tahıyyat duasını okuduktan sonra) secde yapılır. Namazı yanlış kılmaktan maksat vaciplerden herhangi birinin unutularak yapılması ya da sonraya ertelenmesi veya da vaktinden erken yapılmasıdır. Namaz esnasında burada yanlış yaptım diye düşünerek o hata hatırlanırsa namaz sonunda sehiv secdesi yapmak vacip olur.
SEHİV SECDESİ NASIL YAPILIR? YANILMA SECDESİNİN YAPILIŞI:
Sehiv secdesini yapacak kimse eğer namazı tek başına kılıyorsa son oturuşta Tahıyyatı okuduktan sonra iki tarafına selam verip hemen "Allahü Ekber" getirerek 2 kez secdeye gider. İkinci secdeden doğrulunca tekrardan Tahıyyat, salâvat ve duaları okuyarak selâm verir. Böylece sehiv secdesi yapılmış olur. Eğer sehiv secdesi yapacak kişi imam ise her iki tarafına değil sadece sağ tarafına selam vererek geri kalanı aynı şekilde uygulamaya devam eder.
Eğer namazın hatalı kılındığı selam verdikten sonra hatırlanmış ise kişi kıbleden dönmediyse ve konuşmadıysa sehiv secdesi yapabilir. Namazı kabul olmuş olunabilir ancak sehiv secdesi sevabı eksik kalır.
PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'DEN SEHİV SECDESİ HADİS-İ ŞERİFİ:
-- ''BİRİNİZ NAMAZINDA ŞÜPHEYE DÜŞERSE DOĞRUSUNU ARAŞTIRSIN VE NAMAZINI KANAATİNE GÖRE TAMAMLASIN, SONRA SELAM VERSİN VE SEHİV SECDESİ YAPSIN.'' (Buhari, Salat, 31) --
NAMAZDA UNUTARAK FAZLA YA DA EKSİK REKAT KILININCA NE YAPILMALI?
-- ''BİRİNİN NAMAZI 4 REKAT MI YOKSA 3 REKAT MI KILDIĞINDA ŞÜPHEYE DÜŞERSE, ŞÜPHEYİ ATSIN VE YAKİNEN BİLDİĞİNE GÖRE DAVRANIP NAMAZINI TAMAMLASIN.SELAM VERMEDEN ÖNCE 2 SECDE YAPSIN. EĞER 5 KILMIŞ İSE BU SECDELER NAMAZINA ŞEFAATÇİ OLUR, EĞER NAMAZINI TAM KILMIŞ İSE BU SECDELER ŞEYTANIN UZAKLAŞTIRILMASINA VESİLE OLUR.''' --
Tuğrul 3 yıl önce
SEVİH SECDESİ NEDİR?...'in altında Tahiyyat Suresi okunur kısmı hatalı. Tahiyyat sure değil duadır.