Toplum içerisinde nazar değdiğini düşünülen kişinin okunmasına karşılık esneme davranışı görülüyorsa o kişide nazarın var olduğuna dair inanışlar vardır. Peki dinen böyle bir şey var mı? Dua okurken esnemek ve gözden yaş gelmesi...
Gün içerisinde vücudumuzun ağırlaştığı, gevşeklik gösterdiği ve tembelliğe karşı yatkın olduğu anlarda gelen esneme her ne kadar bizim elimizde olmasa da Müslüman'a yakışmayan davranışlardandır. Çok fazla yemek yemek, uyumak ya da nefsani arzu ve isteklere uyum sağlamak esnemeye yol açabilecek etkenler olduğu için Müslüman olarak bu zemini hazırlamamakta fayda vardır. Öyle ki Peygamber Efendimiz (SAV), "Allah (c.c.), aksırmayı sever fakat esnemeyi sevmez. Bir kimse aksırıp "Elhamdülillâh" derse, bunu işiten Müslümanların, "Yerhamükellah " diye karşılık vermesi gerekir. Esneme ise, şeytandandır. Bunun için, esneme ihtiyacı duyan kişi mümkün olduğu kadar buna mani olsun. Çünkü biriniz esnediği zaman şeytan ona güler." (Buhâri).
DUA OKURKEN ESNEMEK ŞEYTANDAN MIDIR?
İnsanları hak yoldan döndürüp, sapkınlık ve bataklığa düşmesi için dört bir yandan saldıran şeytan, maneviyatımızı yaşattığımız yer olan gönlümüzü Allah'a yönelttiğimiz anda, var gücüyle onu bu halden uzaklaştırmak ister. Ne tesadüftür ki bu durumu en çok Allah (c.c)'un huzuruna çıktığımızda yani namazlarımızda rastlarız. Namazda dua okurken gelen esneme, şeytanın içimize attığı gaflettendir.
Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisi mevcuttur. Dua okurken esnemenin o kimsede nazar olduğu düşüncesine dair net bilgiye rastlanmamaktadır.
Allah (c.c)'un kelamı olan Kur'an-ı Kerim okunurken ya da tesbihte zikredilirken şeytanın oyalama taktiklerinden birisi esneme olabilir. Müslüman olarak buna aldırış etmeyip var gücüyle ibadetine dikkat etmesi tavsiye edilir.
Berkay 1 yıl önce
allah var gam yok