Besmelenin faziletleri! (Bismillah) Besmele neden çekilir?

Her hayırlı işin başlangıcı olan besmele, gündelik yaşantımız içerisinde dilimizden eksik etmememiz gereken en faziletli zikirlerdendir. Peki besmele çekmek neden sevap? Besmele çekilmesi tavsiye edilen durumlar...

Gündelik hayatımız içerisinde Allah (c.c)'u anmak ve işlerimize O'nun yüce ismiyle başlamak için kullandığımız besmele sözü, hem bereketli hem de oldukça anlamlıdır. Ebû Hüreyre (r.a) rivayetlerine göre, Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: “Yüce Allah'ı anarak başlanmayan her anlamlı söz veya iş, bereketsizdir/sonuçsuzdur.” (HM8697 İbn Hanbel, II, 360.) Bu nedenle yaptığımız iş her ne olursa olsun hayırla yani besmele ile başlamak, Müslüman'a yakışır en güzel hareketlerdendir. Yaşadığımız süre zarfınca uhrevi ya da dünyevi olarak yaptığımız anlamlı işlerin öncesinde besmele çekerek Allah'ı anmalı, yüce kudretini ifade etmeliyiz. Öyle ki Allah (c.c)'un kelamından ibaret olan kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'de Tevbe Suresi hariç diğer tüm surelerin başında Besmele yazılmaktadır.

BESMELE ÇEKMENİN HİKMETİ! BESMELE NEDEN ÇEKİLİR?

Besmele

Besmele

Allah (c.c)'un birbirinden güzel 99 ismi arasından özellikle 'Rahman' ve 'Rahim' isimlerinin besmelede geçmiş olması son derece anlamlıdır. Dilinde besmele zikri olan bir kimse Allah (c.c)'un yüce rahmet ve merhametini dileyerek, tüm söz ve davranışlarında Allah'ın yardımını istemektedir.

“Bir vartaya düştüğün vakit: «Rahman, Rahîm Allah adıyla. Günahlardan korunmaya güç yetirmek ve taate kuvvet bulmak, ancak yüce ve Azîm olan Allah’ın tevfik ve yardımıyladır.» demeye devam et. Zira Cenâb -ı Allah bunların hürmetine belâ ve musibetlerin nicelerini def eder.” (Suyûtî, el-Camius-Sağir, no: 896)

YEMEK YEMEDEN ÖNCE BESMELE ÇEKMENİN ÖNEMİ

Her işe başlamadan önce besmele çekilmelidir

Her işe başlamadan önce besmele çekilmelidir

Sevgili Peygamber Efendimiz (AV)'in eşi Hz. Âişe (r.a)'un rivayetine göre, Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: “Biriniz yemek yiyeceği zaman 'Bismillâh' (Allah'ın adıyla) desin. Eğer yemeğin başında besmele çekmeyi unutursa, 'Bismillâhi fî evvelihî ve âhirihî' (Başında da sonunda da Allah'ın adıyla) desin.” (T1858 Tirmizî, Et'ıme, 47.)

HADİS-İ ŞERİF: “Allah’ın adı anılmadan yenilen her yemek ancak hastalıktır, onda bereket yoktur. Bunun keffâreti, eğer sofra ortada ise Bismillah diyerek devam etmektir. Eğer sofrayı kaldırdı isen yine Bismillah deyip parmaklarını yalamandır.” (bk. en-Nevevî, el-Ezkâr, 205. vd.)

besmele neden çekilir

besmele neden çekilir

BESMELE ÇEKİLMESİ FAZİLETLİ DURUMLAR:

1- Eve girmeden önce kişi besmele çekerek, şeytanın o eve girmesini engelleyebilir.

2- Sevgili Peygamber Efendimiz geceleri yatağına yatmadan önce “Allâhümme bismike ahyâ ve bismike emût ” (Allah'ım! Senin isminle yaşar, senin isminle ölürüm. ) buyurur; uykudan uyandığında da “Elhamdülillâhillezî ahyânâ ba'de mâ emâtenâ ve ileyhi'n-nüşûr.” (Canlarımızı aldıktan sonra bizi dirilten Allah'a hamdolsun; diriltmek yalnız ona mahsustur.) buyururdu. (M6887 Müslim, Zikir, 59.)

3- Cenazeyi kabre koyarken besmele çekmek güzel bir davranıştır.

4- Alemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV); camiye girip-çıkarken, abdest alırken, namazda sure okurken, yatağına yatarken- kalkarken, kurban keserken ki gibi daha birçok geniş kullanımda besmele çektiği bilinmektedir.

3 ihlas 1 Fatiha'nın fazileti nedir? İhlas suresi ile hatim sevabı! İhlas hatmi yapılışı

İLİŞKİLİ HABER

3 ihlas 1 Fatiha'nın fazileti nedir? İhlas suresi ile hatim sevabı! İhlas hatmi yapılışı

BİR YORUM YAPIN 4

mustafa 7 ay önce

Hz Allah peygamberin ümmetine besmeleyi hediye olarak verdi. Hiç ibadet edemeseler bile gece gündüz besmele çeksinler dedi.

Elif 2 yıl önce

Devamlı EUZU besmele çeken kişi cinlerden kendini korumuş olur

Elif 2 yıl önce

Bizim bir komsumuza cin musallat oldu.....ruyasinda peygamberimiz namaz kıl ve devamlı euzu besmele cek demis. DEVAMLİ HER AN EUZU BESMELE CEKEREK kurtuldu

Toplam 2 beğeni

GAKGOŞ23 3 yıl önce

“Allah’ın adı anılmadan yenilen her yemek ancak hastalıktır, onda bereket yoktur.