Televizyon'da kasten olmasa dahi bazen aniden çıkan müstehcen sahneler, dini yönden itikadimizi zedelemeye yetebilir. Göz zinasından korunmak için izlediğimiz içeriklerin türüne önceden bakılmalı ona göre devam edilip edilmemelidir. Peki genel itibariyle televizyon izlemek haram mı?
Geldiğimiz teknoloji çağında, iletişim ve haberleşmenin çok kolay olması ile beraber televizyon hayatlarımızda oldukça büyük bir yer kaplıyor. Ne yazık ki gündelik hayatımız içerisinde kullandığımız 'israf' terimi yalnızca maddi yönden gereksiz harcanan bir şey değildir. Zaman israfı dediğimiz şey de; birçok insanın bilerek ya da bilmeyerek yaptığı günahtır. Bulunan her icat insanoğlu tarafından kendi lehine kullanılabilir. Ancak bu durumun hatalı veya yanlış kullanımı harama uzanan bir yolun başlangıcı olabilir. Günümüzde televizyonlarda yüzlerce kanallar ver. Film veya dizi izlemek için farklı programlar var. Bunca seçenek arasında insan kendi kaybedip yükümlü olduğu ibadetleri, ailevi sorumlulukları veya insani mecburiyetleri aksatıyorsa televizyon izlemek haramdır.
TELEVİZYON İZLEMEK CAİZ Mİ? TV'DE GÖZ ZİNASINA DİKKAT!
Öncelikle izlediğimiz televizyonun içeriğine çok dikkat etmeliyiz. Dolaylı veya direk yoldan harama teşvik ediyorsa, haramları olağan bir iş gibi gösteriyorsa ve bunları normalleştiriyorsa televizyon yine haram olur. Bunlara örnek maalesef bugün ekranlarda gösterilen müstehcen hareketler, faiz veya alkol reklamlarını gösterebiliriz. Bu görüntüler yetişkinleri bile etkileyecek kadar cazip hale getirilirken günahsız çocuklara normalleştiriliyorlar. Özetle; televizyona konulan bazı program veya bazı filmler itikadi bakımdan mümin bir kulu zedeleyecek açıdan olabilir.
Ekranlara taşınan yersiz, İslam’ı haşa hafife alan, bir espri ve ona gülerek verilen bir tepki insanı imandan bile çıkarabilir. En basitinden Allah (cc)’ın verdiği emirlerle alay edenlere gülmek, mümin kulları çok karanlık yerlere götürebilir.
Televizyon izlemek mübah bir harekettir. Ancak yukarıda saydığımız bu kullanım şekilleri mümin kulların kaçması gerektiği anlardır. İmtihan dünyasında yanımıza bir cehennem kütüğü almamak için hem kendi adımlarımıza hem evlatlarımızın atacağı adımlara çok dikkat etmeliyiz.
BİR YORUM YAPIN 0