Allah sevgisi gibi, Allah korkusu da imanın gücüyle orantılı şekilde kuvvet kazanan bir duygudur. Allah’tan korkmak ne demektir? Allah mümin kullarını bu denli severken, kulun Allah’tan korkmasının sebebi nedir? İşte tüm bu merak ettiğiniz soruların yanıtı...
Bütün dünya, evren, ay ve yıldızlar, gece ve gündüz ve sayamayacağımız milyonlarca nimet. Bunların hepsinin Yaratıcısı olan Allah (cc) ve O’na (cc) karşı yaşamamız gereken duygu nedir? Rabbimizi sadece sevmek yeterli mi? Korkmak gerekir mi? Allah’tan (cc) korkmak ne demektir, O (cc) sevilmeye en layık olan değil midir? Peki, neden korkmalıyız? Kimler en çok Allah’tan (cc) korkar? Bunun sebebi nedir? Bu soruları ayet ve hadislerle cevaplamaya çalıştık. Haberimizde okuyabilirsiniz.
ALLAH KORUSU NEDİR?
Şeytanın vesveselerinden, nefsimizin doymak bilmeyen isteklerinden kendimizi korumanın ilk sebebi Allah korkusudur. Allah (cc) kullarından O’ndan korkmamızı istemiştir. Allah’tan korkun ki, kurtuluşa eresiniz. (Âl-i İmran, Maide). İlim ve marifet sahibi her Müslüman Allah’tan (cc) korkar. Bu korku insanları birçok yanlış hareketten kurtarır. Eğer insanoğlu Allah’tan layığıyla korkmuş olsaydı kendi nefsine veya şeytanın vesveselerine takılmazdı. Allah korkusunun sebebi ilimdir. Allah’ı (cc) bildikçe, O’nun insanlar için yarattıklarını öğrendikçe ve kudretinin idrakine vardıkça korku duygusu kaçınılmaz olur.
Rabbimiz’e karşı korkumuzu azalarımızla gösterebiliriz. Müslümanın elinden, dilinden ve belinden emin olunur. Ağızlarından asla yalan söz çıkmamalıdır. ‘Yalandan sakının! Çünkü yalan insanı günaha götürür. Günah da Cehenneme sürükler.’ (Buhari) Allah’tan korkan yalan söylemez, gıybet etmez. "Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir." (Hucurat, 12)
Allah’tan (cc) korkan insan kalbini her zaman temiz tutmalıdır. Kin ve haset gibi kötü huylardan kendini temizlemelidir. Rabb’lerinden korkan Müminlerm kendilerini kendi gözlerinden sakınırlar. Ellerinden geldikçe harama bakmazlar. Kâinattaki her yaratılana ibretle bakarlar. Müslümanlar helal lokmaya Allah (cc) emrettiği için çok dikkat ederler. Bu emre itaat etmemenin cezasının Allah’ın (cc) gazabı olacağını bildikleri için her lokmalarında helali gözetirler. Helal yollarla kazanmadıkları hiçbir mala ellerini uzatmazlar.
Allah (cc) korkusuna sahip insanlar günah işlenen yerlerde bulunmaktan kaçınırlar. İbadet ederken tek Allah rızasını esasa alırlar ve riyadan kaçınırlar. Rabb’lerinin rızasını kaçırma korkusu ve sonunda ahiretteki O’nun (cc) verdiği cezayı görebilecekleri korkusu insana son derece yüksek bir ahlak kazandırır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) ‘Ömründe bir kere Allah'tan korkan, Cehennemden çıkar.’ (Tirmizi) hadisi samimi Allah (cc) korkusunun ebedi hayatta kurtuluş sebebi olabileceğini gösteriyor.
Allah’tan (cc) korkan insan ibadetlerini de eksiksiz yapar. O’nun(cc) emir ve yasaklarına riayet eder. Kendisine yapılan kötülüğe baş eğmez ama helal yollarla karşılık verir. Sabırlı olur. Çalışırken veya alışveriş yaparken insanların haklarını gözetir. Başkasının haklarını ihlal etmekten son derece sakınır. Yumuşak bir mizacı vardır. Merhamet müminlere en yakışan kıyafetlerden biridir. İlim ve ahlak sahibine saygı gösterir. Malını ve mevkini Müslümanlara ve bütün insanlığa yardım için kullanır. (En şerefliniz, Allah’tan en çok korkanınızdır.) [Hücurat 13]. Vatanına, milletine ve İslam ümmetine en hayırlı insan Allah’tan (cc) en çok korkan insandır.
BİR YORUM YAPIN 0