Eskiden kadınlar ellerine kına yakar, kına parçacıkları tırnaklar üzerinde bir tabaka oluştururdu. Kına yakma adeti hâlâ devam etmektedir. Ancak şimdilerde daha çok oje kullanılıyor. Peki Oje abdeste engel mi? Oje ile abdest veya namaz bozulur mu? İşte sorunun yanıtı:
İslam’da temizlik esastır. Yapılacak tüm ibadetlerin başı temizliktir. Temizlik imandandır (Müslim) hadisi Allah’ın (cc) bütün mümin kullarının bu düstura riayet etmesini emreder. Temizlik olmadan yapılan ibadetler tehlikededir. Bu haberimizde ojenin gusül veya abdest alımına ve namaza engel olup olmadığını işledik.
GUSÜL ABDESTİ ALIRKEN OJE ÇIKARILMASI GEREKİR Mİ?
Gusul abdesti alırken veya abdest alırken yıkanması gereken yerlerde iğne ucu kadar kuru yer kalmaması gerekir. Aksi takdirde namazın ilk şartı olan abdest kabul olmaz. Bu nedenle namazımızda sahih olmaz. Tırnaklara sürülen oje sert bir tabakadır, su geçirmez. Ancak abdesti bütün farzlarıyla yerine getirdikten sonra el veya ayak tırnaklarına sürülen oje ile birlikte namaz kılınır. Ta ki abdest bozulana kadar, tekrar abdest almak için ojenin asetonla birlikte tırnaklardan silinmesi gerekir.
İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi âlimleri "Tırnakların üzerindeki ojede suyun tırnaklara ulaşmasına engel olan bir madde varsa, abdestten önce bunu gidermeden alınan abdest geçerli olmaz. Eğer kına gibi, ojede suyun tırnaklara ulaşmasına engel olan bir madde yoksa, bu takdirde abdest geçerlidir." demiştir
Tülay 1 yıl önce
Oje ile abdes alınırmı?