İslamda temizliğin önemi nedir? Temizlik ile ilgili ayet ve hadisler

Temizliğin önemi nedir? Temizlik ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir? İslam’da temizliğin önemi ve çeşitleri bugünkü yazımızda bulabilirsiniz.

Temizlik İslam’da çok büyük ve önemli bir yere sahiptir. Bütün ibadetlerin özü temizliktir. Temizliği iki kola ayırabiliriz; maddi temizlik ve manevi temizlik. "Maddi-manevî her türlü pislik ve kötülükten uzak dur." (Müddessir / 5) Manevi temizlik kalbi temizliktir. Kötü düşüncelerden kendimizi arındırmamız gerekir. Biz haberimizde maddi temizliği işleyeceğiz. Maddi temizlik abdestli olmaktır, kıyafetlerimizi veya ibadet yapılacak yerlerin temiz tutulmasıdır.

“Cennetin anahtarı namaz, namazın anahtarı da temizliktir” (Tırmızi) buyurmuştur. Kabire girdiğimizde ilk olarak namazdan sorguya çekileceğiz. Bu sorunun cevabını kolay veremezsek durumumuz çok zorlaşacaktır ama geçersek diğer soruları daha kolay geçeceğizdir. Namazın ilk şartı da temizliktir. Namaz kılmadan önce abdest alırız ve bize yapacağımız bu ibadetten dolayı büyük bir müjde verildi. Bir müslüman (veya mü’min) abdest aldığı zaman, yüzünü yıkarken gözleriyle işlediği günahlar abdest suyu (veya suyun son damlası) ile dökülür gider. Ellerini yıkadığında elleri ile işlediği günahlar abdest suyu (veya suyun son damlası) ile dökülür (öyle ki kişi bütün günahlardan arınır ve tertemiz olur). Ayaklarını yıkadığında da, ayaklarıyla işlediği günahları abdest suyu (veya suyun son damlaları) ile akıp gider. Nihayet o müslüman günahlarından tamamıyla arınmış olur.” (Müslim) Namaz kılmak için kendi temizliğimizle birlikte ibadet yapılacak yerinde temiz olması zorunludur. Öyle ki Rabb’imiz (cc) izlere "Ey Âdem oğulları! Namaz kıldığınız, ibâdet ettiğiniz her yerde temiz ve güzel elbiselerinizi giyin. Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez." (A'râf suresi 31. Ayet)

CUMA GÜNÜ TEMİZLİK

“Bir kimse cuma günü gusül abdesti alır, elinden geldiği kadar temizlenir, ya kendi özel kokusundan veya evinde bulunan güzel kokudan sürünür ve evinden çıkar, iki kişinin arasına girmez, sonra üzerine farz olan namazı kılar, imam hutbe okurken susup onu dinlerse, o cuma ile öteki cuma arasındaki günahları bağışlanır.” (Buhârî) Cuma günü İslam’da özel bir gündür. Bu mübarek günde yapacağımız temizlik Allah’ı (cc) çok mutlu eder. Bu memnuniyet karşısında Rabb’imiz (cc) bizlere bu güzel müjdeyi vermiştir.

NECASETTEN GELECEK FELAKET

Müslümanlar temizliğe önem vermezlerse yaptıkları ibadetler bile kabul olmama tehlikesi arz eder. “Bir kimse Allah yolunda uzun seferler yapar. Saçı başı dağınık, toza toprağa bulanmış vaziyette ellerini gökyüzüne açarak: Yâ Rabbi! Yâ Rabbi! diye dua eder. Halbuki onun yediği haram, içtiği haram, gıdası haramdır. Böyle birinin duası nasıl kabul edilir!” (Müslim) Böyle bir uyarıdan sonra Allah (cc) Peygamber’imiz (sav) aracılığıyla Müslümanlara “Kabir azabının çoğu, necâsetten gereği gibi sakınmamaktan kaynaklanır” (İbn-i Mâce ) bildirmiştir.

Yukarıda gösterdiğimiz ayet ve hadislerde de anlayacağımız gibi Müslümanlar temiz olmak zorundadır. Yaptıkları ibadetlerin ön şartı temizliktir. Hiçbir mümin kendini salma ve kirlilik veya dağınıklık özgürlüğüne sahip değildir. Ebû Hüreyre ra den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav)  şöyle buyurdu: “Allah Teâlâ temizdir; sadece temiz olanları kabul eder. Allah Teâlâ peygamberlerine neyi emrettiyse mü’minlere de onu emretmiştir. Cenâb-ı Hak Peygamberlere: ‘Ey peygamberler! Temiz ve helâl olan şeylerden yiyin, iyi ve faydalı işler yapın!’ buyurmuştur. Mü’minlere de: ‘Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yiyin’ (müslim) .”

Doğum günü kutlamak günah mı? Pasta üfleme ya da mum yakmak caiz mi?

İLİŞKİLİ HABER

Doğum günü kutlamak günah mı? Pasta üfleme ya da mum yakmak caiz mi?
Pembe tabak kullanmak iştah kapatıyor

İLİŞKİLİ HABER

Pembe tabak kullanmak iştah kapatıyor
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

Sanane 2 yıl önce

Güzel

Seyh 2 yıl önce

Çok güzel