Ölenin oruç borcu ödenebilir mi? Pek çok kişi yaşamını yitiren yakınının var olan oruç borcunu nasıl ödemesi gerektiğini merak ediyor. Vatandaşlar "Ölen kişinin oruç borcu nasıl ödenir?", "Ölen kişinin oruç tutulur mu?", "Ölen kişi yerine oruç borcu ödenir mi?", "Iskat nedir nasıl hesaplanır?” sorularının cevabını araştırıyor. Peki ölenin oruç borcu varsa ne yapılır?
Dünya'daki ömrümüz sayılı günlerden ibaret. Burada kaldığımız sürece bütün Müslümanların yapmak zorunda olduğu bazı mükellefiyetleri var. Her akla baliğ müminin üzerindeki yapmak zorunda olduğu ibadetlerden namaz kılmak ve oruç tutmak eğer zamanında yapılmazsa borç olarak hanemize yazılır. Bunları ödemek yani kazalarını yapmak bizim boynumuzun borcudur. Ahirette yaptığımız zerre kadar iyiliğin mükâfatı olduğu gibi sorumluluklarımızı yerine getirmemenin hesabı elbette sorulacaktır. Namaz ve oruç borcu olduğu tahmin edilen ve ahirete irtihal etmiş yakınlarımızın borçlarını nasıl öderiz? Haberimizde bu soruya cevap verdik.
Iskat kelimesi düşme manasındadır. İslami terminolojide bu kelime Allah’a (cc) karşı olan borçların ödenmesi demektir. İki çeşit ıskat vardır. Bunlar ıskat-ı salat ve ıskat-ı savm’dır.
- - ISKAT-I SALAT;
Iskat-ı salat ölen kişinin üzerinden farz ve vitir namaz borçlarını düşürmek ve affettirmek için yapılanlardır. Ölen yakının namaz borçlarını ödemek için ayet veya hadislerle destekleyemeyiz. Zamanında çeşitli nedenlerle kılınamayan namazların borçlarını ödemek için Hanefi mezhebinin alimleri bu borcu ödeme gayretini güzel bir davranış olarak görmüşler. Bu kaza namazlara karşı fidyeler verilebileceğini söylemişler. Bu fidyeler namazın yerine geçmez ancak ümit edilir ve Allah’a (cc) af için dua edilir.
- - ISKAT-I SAVM;
Iskat-ı Savm ölen kişinin üzerine farz olan oruçlarının borçlarının düşürülmesi demektir. Bu borçları düşürmenin yolu kaybettiğimiz yakınlarımızın niyetine fidye ödemektir. "Bir kimse üzerinde bir aylık Ramazan orucu borcu varken ölürse, onun her günü için bir yoksul doyurulsun." (İbn Mâce) hadisinde de gördüğümüz gibi tutulmayan her oruç için bizim ülkemiz Türkiye Cumhuriyetinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmiş günlük fidye miktarını borç günleriyle çarparak bir ihtiyacı olana yemek yedirilir.
Haberimizde de yer verdiğimiz gibi kıyamet kopana kadar her türlü günahtan tövbe kapısı açık olur. Öyle varisler yetiştirmeliyiz ki hayattayken veya toprağa girdikten sonra bizlerin hem bu dünyası hem ahiretteki son durağını düşünsünler. Her zaman Allah’a (cc) sığınmalıyız ve iyi evlatlar için dua etmeliyiz.
hayri hollanda 1 yıl önce
hic bir sey yapilmaz bosuna ugrasmayin eger kurani kendiinize gore kullanirsaniz her sey yapar bol menfaat saglarsiniz yazik yapmayin depremler seller bile sizi uyandirmadi