Tuvalete girerken ve çıkarken okunan dua

Küçük ya da büyük temel ihtiyacımızı gidermek için girdiğimiz tuvalette sünnete uygun şekilde okunması tavsiye edilen dualar vardır. İşte tuvalete girerken ve çıkarken okunacak dua! Peygamberimizin tuvalet adabı...

Dini kaynaklarda belirtilen bilgilere göre Ebû Eyyûb (el-Ensârî) Hazretlerinin rivayetlerinde Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in, tuvalet adabı ile ilgili şöyle buyurduğu bilinmektedir: “Büyük veya küçük abdest bozarken kıbleyi önünüze ve arkanıza almayın; doğuya yahut batıya dönün.” (Müslim, Tahâret, 59) Hadis-i şeriften de anlaşıldığı üzere gündelik yaşantımız içerisinde basit gördüğümüz ancak dikkat etmemiz gereken bu gibi bazı hususlar vardır.

Taharet nasıl alınır? Büyük tuvalet sonrası temizlik nasıl yapılır? Peçeteyle taharet...İLİŞKİLİ HABERTaharet nasıl alınır? Büyük tuvalet sonrası temizlik nasıl yapılır? Peçeteyle taharet...

Tuvaletler şeytan ve cinlerin hazır bulundukları yerlerdir. Bu nedenle evimizde veya herhangi bir yerde tuvalet ihtiyacını karşılamak için tuvaletin bulunduğu yere girerken “Allahümme innî euzü bike minel hubsi vel habais” duası okunabilir. Bu duanın Türkçe anlamı ise “Allah’ım! Pislikten ve cin ve şeytan gibi kötü yaratıklardan sana sığınırım” demektir. İhtiyaçlar giderildikten sonra da tuvaletten çıkarken okunabilecek dua 'Elhamdü lillâhillezî ezhebe anni’l-ezâ ve âfânî.' “Benden sıkıntıyı gideren ve bana âfiyet bahşeden Allah’a hamd olsun.” duası okunmalıdır. (İbn-i Mâce, Tahâret, 10)

TUVALETTE YAPILMASI MEKRUH OLAN DAVRANIŞLAR!

-Tuvalete girerken kişi üzerinde 'Allah' isminin geçtiği kâğıt, kitap ya da Kuran-ı Kerim ile açık bir şekilde (görünür halde) girmemelidir, mekruhtur. (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, 23) Eğer bir şeye sarılı ya da cepteyse mekruh değildir ancak yine de hiç bulunmasa daha iyidir.Öyle ki Efendimiz (SAV), yüzüğünün üzerinde “Muhammedün Resûlullah” ibaresi yazılı olduğu için tuvalete girmeden yüzüğünü çıkarırdı. (Ebû Dâvûd, Tahâret 10)

Ancak bu yazılar açıkta değilse, örneğin cepte bulunuyorsa veya bir şeye sarılı ise bunlarla tuvalete girmek mekruh olmamakla birlikte imkân dâhilinde bundan da sakınmak daha uygun olur. (Tahtâvî, Hâşiye, 54)

-Tuvalette, konuşmayı gerektirecek bir hal olmadığı müddetçe konuşmak mekruhtur.

-Sağ el ile temizlenmek mekruh görülmüştür.

-Gusledilen yere küçük su dökülmesi de caiz görülmemiştir.

Necaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarıİLİŞKİLİ HABERNecaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarı

ELBİSE GİYERKEN OKUNACAK DUA

“Avret yerimi örttüğüm ve hayatında kendisiyle güzel göründüğüm bu elbiseyi bana giydiren Allah’a hamd olsun.”duâsını eder sonra da; “Yeni bir elbise giyince bu şekilde hamdeden ve eski elbisesini de tasadduk eden kimse, hayat ve memâtında Allah’ın hıfz u emânında (koruması altında) olur.” buyururdu. (Tirmizî, Deavât, 107)

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...

İLİŞKİLİ HABER

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...

BİR YORUM YAPIN 0