Dinimize göre ölünün kabre konmadan önce yakınları tarafından yüzünün açılıp bakılması caiz görülmüştür. Peki hangi durumda ölüye bakılmaz?
Vefat ettiği haberini almış olduğumuz sevdiklerimizin yüzüne eğer imkanımız varsa dünya gözüyle son bir kez daha bakabilmek, her ne kadar acı veriyor gibi görünse de kimilerimiz için unutulmaz bir andır. Kişi öldükten sonra cenaze evinde iken, bir daha göremeyecek olmanın verdiği hissiyatla sevenleri tarafından bakılmak istenilebilir. Hatta yakınlarından öpüp sevmek isteyenler olduğu gibi ölümün tokat gibi çarpmış olduğu gerçekle beraber başından bir an olsun ayrılmak istemeyebilir. Peki dinen bu doğru mu?
KİŞİ ÖLDÜKTEN SONRA YÜZÜNE BAKILABİLİR Mİ?
Dinimizin hükümlerine göre; cenaze yıkanıp kefenlendikten sonra yüzünün açılarak yakınları tarafından son kez bakılması ya da öpülmesi uygun görülmüştür. Öyle ki Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), Osman b. Maz’ûn (r.a.) ve oğlu İbrahim'in ölümünde böyle yaptığı bilinmektedir (Ebû Dâvûd, Cenâiz, 40). Yine aynı şekilde Hz. Peygamber öldüğünde Hz. Ebû Bekir’in (r.a.) de onun yüzünden örtüyü kaldırdığı, ardından da üzerine kapanıp, iki kaşının arasını öptüğü ve ağladığı hadis kaynaklarında geçmektedir.
ÖLÜYE KİMLERİN BAKMASI CAİZ DEĞİL?
Kadın cenazenin yüzüne mahremi olan erkeklerle, kadınların bakmaları caiz ise de mahremi olmayan erkeklerin mecburiyet gerektirmedikçe bakmaları mekruhtur. Erkek cenazenin yüzüne kadınların bakmasında engel yoktur (Kâsânî, Bedâî’, I, 304-305).
BİR YORUM YAPIN 0