
Mekke, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in doğduğu ve büyüdüğü şehirdir. Mekke'nin fethi 11 Ocak 630 tarihinde Müslümanların, Kureyşliler'in elindeki Mekke'yi fethetmesi ile oldu. Peki Mekke’nin fethi ne zaman gerçekleşti?
Müslümanların en kutsal üç mabedinden birisi olan Mekke-i Mükerreme müşriklerin elinde olduğu zamanlar adeta esir altında tutulan bir köle gibiydi. Asıl kullanımına uygun şekilde kullanılması için, yani Müslümanların ibadet yeri olma fırsatına ulaştığında vuku bulan Mekke’nin fethi her bir mümin için çok önemlidir. Mekke’nin fethi sırasında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) nasıl bir yol izlemişlerdir? Merhamet Peygamberi olan Efendimiz (SAV) bir şehri Müslümanların himayesine almak için şiddete başvurmuş mudur? Fetih sırasında yakalanan insanlara nasıl muamele etmişlerdir? Peki, elde edilen malların dağıtımını nasıl yapmışlardır? Mekke ne zaman fethedildi? Bu yıl Mekke'nin fethinin kaçıncı yılı? Bütün bu soruların cevaplarında adaletten başka hiçbir tutum bulunamamıştır çünkü ordunun komutanı İslam’ın Peygamberi Hz. Muhammed’dir (SAV).
Mekke'nin Fethinin İslam dünyası açısından önemi hakkında tüm merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy cevapladı.
- MEKKE’NİN FETHİNE HAZIRLIK
Müslümanlar ve Mekkeli paganlar (çok tanrılı inanca sahip) arasında yapılan Hudeybiye antlaşması müşrikler tarafından bozulmuştur. Bunun üzerine Efendimiz (SAV) Mekke fethi kararı almıştır. Bu durumu ashabına henüz bildirmemişlerdir. Sadece sefere çıkılacağını ve hazırlık yapılmasını söylemişlerdir. Bunun nedeni ise sahabenin içine belki sızmış olma ihtimali olan müşriklerdi.
Bu sefer Hicretin 8. Yılında gerçekleşmiştir. Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) o sene Ramazan ayının 13. Günü 10 bin kişilik ordu ile yola çıkmışlardır. Kış günü 4 Ocak’ta ordumuz önlerine çıkan engelleri aşarak ilerliyorlardı. O şanlı ordu henüz nereye gittiklerini bilmeden Başkomutanları Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i (SAV) takip ediyorlardı.
- MEKKE'YE GİRİŞ
Kutsal ordu Mekke’ye giriş yapmışlardı. Amaçları kan dökerek orayı fethetmek değildi. İslam’ın filizlendiği şehre geri dönüp İslam’ı daha da genişletmek istiyorlardı. Hz. Muhammed (SAV) ordularına şu emri vermişlerdi; "Size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça, hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz, hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz." Daha sonrasında gür sesleriyle birlikte okudukları Fetih suresi eşliğinde binlerce asker Mekke’ye giriş yaptılar. Dört kola ayrılan ordu şehrin dört farklı yerinden giriş yaptılar. Ancak Halid bin Velid’in komutasındaki kol Ebu Cehil tarafından bir saldırıya uğradılar. Bu saldırıyı bertaraf ettikten sonra yollarına devam ettiler.
- İLK DURAK
Kan dökülmeden yapılan fetih sonucu Peygamber’imiz (SAV) genel af ilan etmişlerdir. Kabe’ye gidip içinde bulanan 360 puta İsra suresinin 81. Ayetini okuyarak yıkılmasına vesile oldular.
İsrâ sûresi Mekke’de inmiştir. 111 âyettir. Sûre ismini, birinci âyette geçen ve “gece yürütmek” mânasına gelen اَلإسْرَاءُ (isrâ) kelimesinden alır. Bu kelime, Resûlullah (s.a.s.)’in Mirâç gecesi Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya geceleyin götürülmesini beyân eder. Sûrenin bundan başka Allah’ı bütün noksan sıfatlardan tenzîh ederek başlaması sebebiyle سُبْحَانَ (Sübhân) ve İsrâiloğulları’nın iki defa sürgün edilmelerinden bahsetmesi sebebiyle de بَن۪يۤ اِسْرَاۤء۪يلَ (Benî İsrâîl) gibi isimleri vardır. Mushaf tertîbine göre 17, nüzûl sırasına göre 50. sûredir.
وَقُلْ جَٓاءَ الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُۜ اِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوقًا
Bu aşamalardan sonra özlenen ve bütün Müslümanlarca beklenen an geldi. Peygamber Efendimiz (SAV) öncülüğünde o güzel ordu Kabeyi tavaf ettiler. Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) tarafından ilk hutbe burada verildi.
Mekke’de yaşayan insanların şöyle seslenmişlerdir: "Benim hâlimle sizin hâliniz, Yusuf'un kardeşlerine dediğinin tıpkısı olacaktır. Yusuf'un kardeşlerine dediği gibi, ben de diyorum ki: 'Size bugün hiçbir başa kakma ve ayıplama yok. Allah, hepinizi bağışlasın. O, merhamet edenlerin en merhametlisidir. Gidiniz; sizler artık serbestsiniz." (Yusuf Sûresi 92. âyet)
Bu saatten sonra Mekke-i Mükerreme’de öyle güzel havalar esmiştir ki artık asıl sahipleriyle bundan sonra hiç ayrılmayacaklardı. Müslümanlar yuvalarına dönmüşlerdi.
Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (SAV) ve bütün sahabeler o günden sonra orada açtıkları kucak ile birçok müşrikin İslam’a girmelerine vesile olmuşlardır.
Fetih sonrası adeta parıldayan şehirde İslam artık asıl olan dindi. Bir öğle vakti Peygamber Efendimiz (SAV) Hazreti Bilal’e (as) ezanı okumasını söyledi. Daha sonrasında Hz. Bilal büyük memnuniyetle Kabe-i Muazzama’nın üzerine çıkıp ezanı okudular.
MEKKE'NİN FETİH YILDÖNÜMÜ NE ZAMAN? 2024 YILI MEKKE'NİN FETHİNİN KAÇINCI YILI?
Mekke'nin fethi her yıl 31 Aralık ve 1 Ocak tarihlerinde büyük ilgi görüyor. 4 Ocak'ta ordusuyla beraber Mekke'ye doğru hareket eden Hz. Muhammet, 11 Ocak 630 tarihinde Mekke'yi fethetti (Hicri takvimde 20 Ramazan 8). Yani, bu yıl Mekke fethinin 1394. yılıdır. Ülkemizde Mekke'nin fethi genellikle 10 gün öncesinde, 31 Aralık veya 1 Ocak tarihlerinde kutlanır.
BİR YORUM YAPIN 0