Mendup ve Mübah kavramı milyonlarca kişi tarafından merak ediliyor. Google arama motorunda rekor kıran bu soruların yanıtını sizlerle paylaşıyoruz. Mendup ne demek? Mübah ne demek? Bu iki terimin hayatımızdaki önemi nedir?
Fıkıh ilminde pek çok bilgi karşımıza çıkmaktadır. Birçoğumuzun bilmediği kelimeler aslında bütün yaşantımızda bizimle beraber… Bizler dünya hayatındaki eylemlerimizde sevabı, günahı, helali, haramı sorgularken bize farz kılınmayan fakat yapıldığında da sevabı olan eylemlerimizin terimlerini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Âlimler İslam hükümlerini bizler için araştırırken birçok terminoloji kullanmışlardır. İslam’ın kurallarını ve yasaklarını daha iyi anlamamız için farklı kelimelere başvurmuşlardır. Bugünkü haberimizde mendup ve mübah kelimelerini işleyeceğiz. Âlimler bu iki kelimeyi bizlere açıklarken hangi yola başvurmuşlar birlikte inceleyelim.
MENDUP NE DEMEK?
Kaynaklarda mendup kelimesi farz, sünnet ya da vacip olmayan fakat yapılması uygun görülmekte olan işler için kullanılır. Anlamını fıkıh ilminden siz okuyucularımız için derledik. Mendup kelimesinin, yapılması kesin ve bağlayıcı olmaksızın istenen ama terkedilmesi dini açıdan yasak olmayan davranışlar olduğunu biliyoruz. Bu yüzden şöyle diyebiliriz: Bazı işlerin yapılması "mendup" karşılanır. Bu başlık altında toplanan davranışların yapılması, yapılmamasından evladır.
"MİSVAK KULLANIMI MENDUPTUR"
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) bir hadislerinde mendup kelimesini kullanmamışsa da gösterdiği örnekle misvak kullanımın mendup olduğunu bizlere bildirmişlerdir: "Ümmetime zor geleceğini bilmeseydim onlara her namazda misvakı emrederdim" (Buhârî, Müslim). Mendup olan ibadetler zorunlu kılınmayan, kişinin kendi tercih ve isteğiyle yaptığı ibadetlerdir. Buradaki amaç bizleri Yaratan’ın (c.c) rızasını kazanmaktır. Örnek olarak, kuşluk vakti namazını gösterebiliriz. Terk edildiğinde bize günah yazılmaz ama yapıldığında da yazılan sevap insanlar tarafından ölçülemez.
MÜBAH NE DEMEK?
Mübah kelimesine bakacak olursak onun da fıkıh ilminde yer aldığını görürüz. Anlamı ise mükellefin o işi yapıp veya yapmaması sonucu ne bir sevap ne de bir günah kazanmamasıdır. Bunları örneklendirecek olursak ilk önce yemek diyebiliriz. Şartın o yiyeceklerin hiçbirinin Allah’ın (cc) yasakladığı yemekler olmamasıdır. Oturmak, helâl içecek içmek veya yatmak ile de bu örnekleri çoğaltabiliriz.
BİR YORUM YAPIN 0