Kulağa ezan ve kamet okuyarak çocuğa ismini belirlemek bizzat Peygamber Efendimiz'den (SAV) gelmektedir. Peki kulağa ezan ve kamet okunmazsa ne olur? O kişi ahirette isimsiz mi çağırılır? İşte çok merak edilen bu sorunun yanıtı...
Dinimizce, doğmuş olan bir çocuğun kulağına okunan ezan ve kamet, ilk iman telkinidir. Ezanın anlam ve içeriğinde tekbir, tevhid, nübüvvet ve namaz gibi dini esaslar bulunmaktadır. Ebu Rafi rivayetlerinde, Peygamber Efendimiz (SAV) torunu Hz. Hasan (ra) dünyaya geldiği zaman kulağına ezan okuduğu buyruluyor. Peygamber Efendimiz'in (SAV) doğan çocuğun sağ kulağına ezanı, sol kulağına da kametin okunmasını tavsiye ettiği yönünde rivayetler de bulunmaktadır. Peki kulağa ezan ve kamet okunmazsa ne olur? İşte yanıtı...
KULAĞA EZAN VE KAMET OKUNMAZSA NE OLUR?
Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:
"O gün okunsa daha iyiydi ama okunmadıysa şimdiki okunanları duyalım onları dinleyelim. Sevgili Peygamberimiz (SAV) ne buyuruyor: Ezanı dinleyen kişi aynen ona iştirak eder sonunda da 'Allahumme Rabbe hazihi'd-da'veti't-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîah. Vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tühlifü'l-mîâd' derse benim şefaatime kavuşmuş olur diyor"
KULAĞA EZAN OKUMAK PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN (SAV) SÜNNETİDİR
Dinimizce yeni doğan bir çocuğun sağ kulağına ezan sol kulağına kamet okuyarak ismini belirlemek Peygamber Efendimiz'in (SAV) sünnetidir. Kendisi bunu hem anlatmış hem de uygulamıştır.
Hz Hüseyin'in (ra) rivayetlerine göre Rasûl-i Ekrem Efendimiz (SAV), "Kimin bir çocuğu olur da, sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okursa, o çocuğa ümmüsıbyan hastalığı zarar vermez (cin musallat olmaz)" buyurmuştur. (Münâvî, Feyzu'l-Kadir, 6, 237)
BİR YORUM YAPIN 0