Allah'ın bütün sıfatlarının bulunduğu Esma-ül Hüsna'dan El-Kahhar (cc) Allah'ın her şeyi yapmakta muktedir olduğu anlamını taşır. Bir diğer tabirle yenmek, üstün gelmek anlamlarına da gelen El-Kahhar isminin faziletleri nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz.
Allah'ın (c.c) bütün sıfatlarını barındıran Esma-ül Hüsna'dan El-Kahhar ismi, 'kahr' kökünden gelip 'yenilmeyen, yegâne kudret ve tasarruf sahibi' demektir. Allah Kur'an-ı Kerim'de 6 ayette 'kahhar' 2 ayette de 'kahir' şeklinde bahsetmiştir. Kahir sıfatı insanlara izafe edilmiştir. Kur'an'da Allah'a nisbet edilen kahhâr isimlerinin hepsi ise vâhid isminden hemen sonra yer almıştır. Bunların dördü şirk anlayışını eleştirip tevhid inancını pekiştiren bir anlamda söylenmiştir. Allah Yusuf Suresi'nin 39. ayetinde, "Ey zindan arkadaşlarım! Ayrı ayrı rabler mi daha hayırlıdır, yoksa Kahhar olan tek Allah mı?" buyurmuştur.
يَا صَاحِبَيِ السِّجْنِ أَأَرْبَابٌ مُّتَفَرِّقُونَ خَيْرٌ أَمِ اللّهُ الْوَاحِدُ الْقَهَّارُ
"Ya sahibeyis sicni e erbabun muteferrikune hayrun emillahul vahıdul kahhar."
Zümer Suresinin 4. ayetinde ise "Eğer Allah bir çocuk edinmek isteseydi, yaratacağından dilediğini seçerdi. O, bundan münezzehtir. O Allah, Eşsiz ve Benzersiz Tek Olan'dır, Varlığın Üzerinde Mutlak Egemen'dir" buyurmuştur.
لَوْ أَرَادَ اللَّهُ أَنْ يَتَّخِذَ وَلَدًا لَّاصْطَفَى مِمَّا يَخْلُقُ مَا يَشَاء سُبْحَانَهُ هُوَ اللَّهُ الْوَاحِدُ الْقَهَّارُ
"Lev eradallahu en yettehıze veleden lastafa mimma yahluku ma yeşau subhaneh, huvallahul vahıdul kahhar."
Bazı alimler Allah'ın yegâne galip, sonsuz kudret ve tasarruf sahibi oluşunu şöyle açıklamışlardır:
"İlâhî hâkimiyete karşı direniş gösterenlere önce akla ve duyulara hitap eden belgeler sunmak, bu yarar sağlamadığı takdirde çeşitli âfet ve belâlarla kendilerini uyarmak ve nihayet onları ortadan kaldırmak."
Peki Allah'ın (c.) sıfatlarından biri olan El-Kahhar isminin faziletleri nelerdir?
EL-KAHHAR (CC) NE DEMEK?
El-Kahhar (cc)El-Kahhar (cc) Allah'ın mutlak galip olduğu manasını taşır. Her daim mağlup etme gücüne sahip olan Allah'ın gücünün üzerine güç bulunmamaktadır. Allah'a sığınarak asıl galibi kabul edip kendi acizliğimizi gösteriyoruz. Her şart ve koşulda galip gelen Rabbimiz mutlak güce sahiptir.
EL-KAHHAR(CC) İSMİ ZİKRİ NEDEN ÇEKİLMELİDİR?
Allah'ın duaları kabul etmesi kendi isteğine ve iznine bağlıdır. Peki bu ismi şerifi dualarımızda ne için kullanırız?
- Kötü alışkanlıkları olan bir insanın ve bu kötü alışkanlıklardan kurtulmak isteyen bir kişinin feraha ermesi için bu ismi şerifi çokça zikretmesi onun için çok faydalıdır,
- Zalimin şerrinden bu ismi şerif ile Allah'a (cc) sığınılır,
- Nefsine yenik düşen insan ve bunun utancını ve vicdan sızını yaşayan insanın doğruya dönmesi için adeta bir ilaçtır,
- Devamlı bu isim zikir edilirse düşmana Allah'ın (cc) yardımı ile galip gelinir,
- Nefsin kendisinin azılı düşmanı olduğunu bilenler ama halen ona karşı koyamayanlar dualarında bol bol bu ismi şerife yer vermeli,
- Hırs gibi Müslümana yakışmayan bir durumdan kurtulmak için bu ismi şerif çokca zikredilmelidir.
EL-KAHHAR (CC) İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?
Allah-u Teala'nın Ya Kahhar ismi ile O'na daha çok yaklaşırız. Bu Esma'nın anlamı ile mutlak güç sahibi ve asla yenilmeyen olduğunu anlarız. O'na (cc) sığınırken bu ismi şerifi haksız yere okunursa edilen dua kendi başına döner.
EL-KAHHAR (CC) İSMİNİN KUR'AN-I KERİM'DE GEÇTİĞİ AYETLER
El-Kahhar (cc) ismi kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'in birçok yerinde geçer. Kahhar ismi vereceğimiz hadislerde ismen geçmese de anlam itibariyle isme referans olur.
"Ne kadar memleket varsa hepsini kıyamet gününden önce ya helak edeceğiz, ya da şiddetli bir azapla cezalandıracağız. İşte bu, Kitap’ta (Levh-i Mahfuz’da) yazılmış bulunuyor." (İsra,58)
وَإِن مَّن قَرْيَةٍ إِلاَّ نَحْنُ مُهْلِكُوهَا قَبْلَ يَوْمِ الْقِيَامَةِ أَوْ مُعَذِّبُوهَا عَذَابًا شَدِيدًا كَانَ ذَلِك فِي الْكِتَابِ مَسْطُورًا
"Ve in min karyetin illa nahnu muhlikuha kable yevmil kıyameti ev muazzibuha azaben şedida, kane zalike fil kitabi mestura."
"Onlara kendilerinden öncekilerin; Nuh, Ad ve Semud kavimlerinin; İbrahim’in kavminin; Medyen halkının ve yerle bir olan şehirlerin haberleri ulaşmadı mı? Peygamberleri onlara apaçık mucizeler getirmişti. (Ama inanmadılar, Allah da onları cezalandırdı.) Demek ki Allah onlara zulmediyor değildi, ama onlar kendilerine zulmediyorlardı." (Tevbe,70)
أَلَمْ يَأْتِهِمْ نَبَأُ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ قَوْمِ نُوحٍ وَعَادٍ وَثَمُودَ وَقَوْمِ إِبْرَاهِيمَ وِأَصْحَابِ مَدْيَنَ وَالْمُؤْتَفِكَاتِ أَتَتْهُمْ رُسُلُهُم بِالْبَيِّنَاتِ فَمَا كَانَ اللّهُ لِيَظْلِمَهُمْ وَلَكِن كَانُواْ أَنفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ
"E lem ye'tihim nebeullezine min kablihim kavmi nuhin ve adn ve semude ve kavmi ibrahime ve ashabi medyene vel mu'tefikat, etethum rusuluhum bil beyyinat, fe ma kanallahu li yazlimehum ve lakin kanu enfusehum yazlimun."
"Andolsun, sizden önceki nice nesilleri peygamberleri, kendilerine apaçık deliller getirdikleri halde (yalanlayıp) zulmettikleri vakit helak ettik. Onlar zaten inanacak değillerdi. İşte biz suçlu toplumu böyle cezalandırırız." (Yunus,13)
وَلَقَدْ أَهْلَكْنَا الْقُرُونَ مِن قَبْلِكُمْ لَمَّا ظَلَمُواْ وَجَاءتْهُمْ رُسُلُهُم بِالْبَيِّنَاتِ وَمَا كَانُواْ لِيُؤْمِنُواْ كَذَلِكَ نَجْزِي الْقَوْمَ الْمُجْرِمِينَ
"Ve lekad ehleknel kurune min kablikum lemma zalemu ve caethum rusuluhum bil beyyinati ve ma kanu li yu'minu, kezalike neczil kavmel mucrimin."
Ab-ı Hayat 2 yıl önce
Merhaba çok güzel anlamışsınız elinize sağlık ben izniniz olursa youtube kanalındaki videonun altına sizinde Web sitenizin linkinden vererek paylaşmak istiyorum izniniz olursa