Ramazan ayına nasıl hazırlanmak gerekir? İlahiyatçı yazar Adnan Şensoy yanıtladı

Tüm Müslümanların sabırsızlıkla beklediği Ramazan ayı geldi. Rabbimizin kullarına farz kıldığı oruç ibadetinin yapıldığı Ramazan ayına nasıl hazırlanmak gerekir? Ramazan ayına girmeden önce ne yapmak gerekir? Tüm bu merak edilen soruları Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy'a sordu.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

'Güneşin güçlü ısısından çok fazla kızmış yer' anlamına gelen 'ramazan' kelimesi 'ramad' mastarından türemiştir. Bereket ve paylaşım ayı olarak bilinen On Bir Ayın Sultanı Ramazan ayının gelmesiyle tüm Müslümanların yüzü gülmeye başladı. Allah'ın (c.c) Müslümanlara farz kıldığı oruç ibadetinin yerine getirilmesinin gerekli olduğu Ramazan ayında, güneşin doğumundan itibaren batışına kadar yeme içme eylemi kesilir. Oruç tutmanın tam olarak faziletine varabilmek için yalnızca yeme içmeden kesilmek tek başına yeterli olmaz. Bununla beraber bir Müslüman kendini nefsani duygulardan da arındırması gerekir. Nitekim Ramazan ayının hakikatini anlayabilmek için yerine getirmemiz gereken bazı hususlar vardır. Nasıl ki kişi, bir işe başlamadan önce hazırlanıyorsa, Ramazan ayı gelmeden önce de bir Müslüman manevi anlamda kendini hazırlaması gerekir. Aslında Recep ve Şaban aylarının Ramazan'dan önce gelmesi de ruhen bir arınma ve hazırlanma olarak düşünülebilir. Peki Ramazan ayına nasıl hazırlanmak gerekir? Herkes tarafından merak konusu olan bu soru İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy tarafından ayrıntılı bir şekilde yanıt buldu.

Ramazan AyıİLİŞKİLİ HABERRamazan Ayı'nda hangi zikir ve tespihler çekilir? Ramazan Ayı zikir ve tespihleri

Ramazan ayı

Ramazan ayı

RAMAZAN AYINA NASIL HAZIRLANMAK GEREKİR?

Bereketin ve paylaşımın bol olduğu Ramazan ayını bir Müslüman sadece yeme içmeden kesilmek olarak görmemelidir. Müslüman kimsenin Ramazan ayının faziletine tam anlamıyla varabilmesi için nefsani duygulardan, kötü ve yalan sözden, uygun olmayan hareketlerden de uzak durması gerekir. Bunun için Ramazan ayından önce manevi olarak kendini hazırlamalıdır.

İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy konu hakkında, "Bir aktivite salonuna gireceğinizde o salona girmeden önce bir hazırlık yapmanız istenir. Bir spor müsabakasına katılacaksanız ondan önce ısınma yapmanız istenir. Çünkü ısınmadan girerseniz sakatlanırsınız. Girmekte olduğunuz mevsim kışsa, kış öncesi elbiselerinizi alır ona göre besin dengenizi toparlar hatta diyetisyenden sağlıklı beslenmenin yollarını öğrenirsiniz. Eğer girdiğiniz mevsim yaz ise yaza uygun kıyafetler alır, besin dengelerinizi planlar günlük yaşamınızı ona göre organize edersiniz. İsmi Kur'an'da anlatılan tek ay olan, içinde Kur'an indiği için bin aydan daha hayırlı olan bir gecenin bulunduğu kutlu Ramazana girerken kişi nasıl girmelidir?" sözlerine Şensoy şu ifadeleri ekliyor:

"Bugün Ramazanmış iyi Allah kabul etsin diyen ile şöyle bir çetelemi karşıma dizeyim. Nerde eksikliklerim var? Kul haklarım var? Namaz borçlarım var? Kişilere karşı ödemem gereken borçlarım var? Yerine getirmem gereken sözlerim var? Ben Ramazan'a girmeden şunları bir kapatmalıyım diyenin girişi bir olur mu?"

Şensoy, Ramazandan verim almak isteyenin orucun sonunda gerçek anlamda bayrama ermek isteyen kişinin bu mübarek ayın iman ayı, tövbe ayı ve arınma ayı olduğunu bilmesi gerektiğini de vurguluyor. 

Ramazan ayı öncesi manevi hazırlıklar

Ramazan ayı öncesi manevi hazırlıklar

Ramazan orucunun sevabı! Ramazan ayında tutulan orucun faziletleri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERRamazan orucunun sevabı! Ramazan ayında tutulan orucun faziletleri nelerdir?

RAMAZAN AYI ÖNCESİ MANEVİ HAZIRLIKLAR NELERDİR?

  • Samimi tövbe;

Allah (c.c) Nur Suresi'nde, "Ey mü'minler! Hep birlikte tevbe edin ki kurtuluşa eresiniz!" buyurmuştur. 

وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعاً أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

"...Vetûbû ila(A)llâhi cemî’an eyyuhâ-lmu/minûne le’allekum tuflihûn(e)"

El-Ağar b. Yesâr'ıın rivayetine göre Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

"Ey insanlar! Allah'a tevbe edin. Çünkü ben, günde yüz defa O'na tevbe ediyorum"

  • Dua;

Bir Müslümanın bedenini ve ruhunu Ramazan ayına kavuşturabilmesi için Allah'a dua etmesi, O'ndan istemesi gerekir. Bu durum Müslüman kimseyi Ramazan ayının faziletine ulaştırır.

Kuranı Kerim okumak

Kuranı Kerim okumak

  • Kur'an Kerim okumak;

Seleme b. Kuheyl şöyle demiştir:

"Şaban ayı, kurrâ ayıdır, denilirdi."

Amr b. Kays, Şaban ayı girdiği zaman dükkanını kapatır, Kur'an okumaya çekilir ve bununla meşgul olurdu.

Ebu Bekir el-Belhî şöyle demiştir:

"Receb ayı, tohumu ekme ayıdır. Şaban ayı, ekilen tohumu sulama ayıdır.Ramazan ayı ise, mahsülü hasat etme ayıdır."

Ebu Bekir el-Belhî yine şöyle demiştir:

"Receb ayı, rüzgâr gibidir. Şaban ayı, gökteki bulutlar gibidir. Ramazan ayı ise, yağmur gibidir. Receb ayında tohumu ekmeyen veya bir şey dikmeyen, Şaban ayında da sulamayan kimse, Ramazan ayında nasıl mahsül hasat etmek isteyebilir ki? Oysa Receb ayı geçti. Sen Ramazan ayını istiyorsun, ama Şaban ayında hâlâ hiçbir amel işlemiyorsun?"

Kalp ve damar hastalıkları olanlar oruç tutabilir mi? Ramazan öncesi uzmanından tavsiyeler

İLİŞKİLİ HABER

Kalp ve damar hastalıkları olanlar oruç tutabilir mi? Ramazan öncesi uzmanından tavsiyeler
Menoraji (Aşırı Adet Kanaması) neden olur ve ne iyi gelir? Aşırı adet kanaması nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Menoraji (Aşırı Adet Kanaması) neden olur ve ne iyi gelir? Aşırı adet kanaması nasıl geçer?

BİR YORUM YAPIN 2

Ramazana 8 ay önce

Filistini kurtararak hazırlanabiliriz..Yoksa Ramazan yok bu millete...

Safa 8 ay önce

Değişen fazla bişey yok aynı anlatımlar ! Yine Kuran yok , onu ablamak yaşamak mesajı almak yok !!!