Allah'ın bütün sıfatlarının bulunduğu Esma-ül Hüsna'dan El-Vehhab ismi, 'İhsanı bol, çok fazla ihsanı bulunan' anlamlarını taşımaktadır. Bir diğer tabirle 'Karşılıksız hibeler veren' manasına da gelen El-Vehhab isminin faziletleri nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz.
'Karşılıksız vermek, bağışlamak' anlamlarını taşıyan vehb (hibe) kökünden türeyen vehhab kelimesi Allah'ın sıfatlarından biridir. 'Karşılık beklemeden bol bol veren' manasını taşıyan vehb kelimesi Kur'an-ı Kerim'in yirmi beş yerinde geçmektedir. Bunların üçünde vehhâb şeklinde zikredilmektedir.
Ali İmran Suresi'nin 8. ayetinde, "Onlar derler ki: Rabb'imiz! Verdiğin hidayetten sonra kalplerimizi saptırma. Bize katından rahmet bağışla. Çünkü bağışlayıcı olan yalnız Sen'sin" şeklinde buyurulmuştur.
رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ
Rabbena la tuziğ kulubena ba'de iz hedeytena veheb lena min ledunke rahmeh, inneke entel vehhab.
El-Vehhab isminin Cenâb-ı Hakk'a nispet edilmiş yedi ayette, "Rabbim, rabbimiz lutfet, bağışla" anlamında geçmektedir. İki yer de Allah'ın dilediğine kız evlâdı, dilediğine erkek çocuk verdiği ifade edilmekte. Diğerlerinde ise O'nun peygamberlere yönelik lutufları anlatılmaktadır. Bunların yanı sıra, dua ve niyaz içeren emir sîgalarından birinde dini ilimlerde derinleşmiş âlimlerin, diğerlerinde peygamberlerin Cenâb-ı HakEtan talepleri dile getirilmektedir.
Ayrıca Resûlullah'ın (SAV) yaptığı çeşitli dualara başlangıç niteliğinde zikredilen tespihte de vehhâb ismi bulunmaktadır.
EL-VEHHAB (CC) ZİKRİ NE İÇİN ÇEKİLİR?
Bütün hazineleri nezdinde olan Allah'ın (cc) kapısını çalarken dua ederken zikir de yapılmalıdır. El-Vehhab'ı zikrederken kullanmanın sebepleri:
- Çeşit çeşit sonsuz mülk sahibinden maddi bir istekte bulunmak,
- Borçtan kurtulmak için,
- Manevi boşluk yaşarken veya etrafımızdakilerin manevi boşlukta olduğunu görünce hidayet nasip olması için dua ederken,
- Evlat isterken,
- İstenilen bütün ihtiyaçlar için başvurulması gereken zikirdir.
EL-VEHHAB (CC) İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?
Dua ederken Esmaül Hüsna'daki isimleri kullanmamız duayı çok daha güzelleştirir. Allah'ın isimlerinde El-Vehhab (cc) bizi sonsuz nimetle yaratan Allah'ın karşılıksız verdiğini ve çok fazla ihsan ettiğini gösterir. Fani dünyada Allah (cc) bu ismi şerifi hürmetine herkese rızkını bol bol verir. Bunlar sadece Müslümanlarla kısıtlı değil. Bütün dinlerden insanlar bu dünyada en az, hayatını idame edecek kadar rızka sahiptir. Bu nimetler sadece maddiyatla ilişkilenmemelidir. Ondan daha büyük nimet olan Allah'ın (cc) Müslümanlara nasip ettiği iman ve hidayet, sağlığımız, vücudumuzdaki bütün uzuvlarımız ve onların işlevleri ve saymakla bitiremeyeceğimiz bahşedilen sonsuz nimetler.
EL-VEHHAB'IN (CC) GEÇTİĞİ AYETLER
"Ey Rabbimiz! Bizleri hidayetine erdirdikten sonra kalplerimizi yamultma da ledünnünden (katından) bize bir Rahmet ihsan eyle! Şüphesiz Sensin bütün dilekleri veren Vehhâb." (Ali İmran suresi 8. Ayet)
"Dedi ki: 'Rabbim! Bana mağfiret buyur ve bana benden sonra hiç kimseye nasîb olmayacak bir saltanat ihsân et! Şübhesiz ki Vehhâb (çok ihsân edici) olan ancak sensin!" (Sad suresi 35. Ayet)
قَالَ رَبِّ اغْفِرْ لِي وَهَبْ لِي مُلْكًا لَّا يَنبَغِي لِأَحَدٍ مِّنْ بَعْدِي إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ
"Kale rabbigfir li veheb li mulken la yenbagi li ehadin min ba'di, inneke entel vehhab."
"Yoksa sana onu veren azîz Vehhâb Rabbinin Rahmet hazîneleri onların yanında mı?" (Sad suresi 9. Ayet)
أَمْ عِندَهُمْ خَزَائِنُ رَحْمَةِ رَبِّكَ الْعَزِيزِ الْوَهَّابِ
"Em indehum hazainu rahmeti rabbikel azizil vehhab."
Vehhab kelimesin geçtiği bu bazı ayetlerden de anlaşılacağı gibi rızkı sadece Allah'tan istemeliyizdir. Maddi ve manevi bütün rızıklar Allah'ın (cc) nezdinde olduğu için dualarımız sadece O'na yöneliktir.
BİR YORUM YAPIN 0