Ramazan ayının gelmesiyle beraber Müslümanlar orucu bozan ya da sakatlayan durumları araştırmaya başladı. Bazı kalp ya da tansiyon hastası insanlar kullandıkları dilaltı hapının orucu bozup bozmadığını merak ediyor. Peki dilaltı hapı oruç bozar mı? İşte Diyanet'in yanıtı...
Müslümanların sabırsızlıkla beklediği Ramazan ayı bu yıl Mart ayına denk geldi. Her yıl 10 gün önceden başlayan Ramazan ayında Allah, Müslümanlar için oruç ibadetini farz kılmıştır. Dünyanın birçok yerinden milyonlarca Müslüman oruç ibadetlerini tüm hassasiyetle yerine getirse de bazı sağlık problemi yaşayanlar insanlar oruçlarını tutamayabilir. Hasta ve ilaç kullanmak zorunda olan bazı Müslümanlar yine de farz kılınan oruç ibadetini yerine getirmeye çalışır. Ancak kolaylık dini olan İslam dini, öncelikle sağlığa önem verilmesine vurgu yapmıştır.
Hal böyleyken kalp ve tansiyon hastalarının kullanmak zorunda oldukları dilaltı haplarının orucu bozup bozmadığı bazı Müslümanlar tarafından merak ediliyor.
DİLALTI HAPI NEDİR?
Bazı kalp rahatsızlıklarında dil altına konulan hap, doğrudan ağız dokusu tarafından emilip kana karışarak kalp krizini önlemektedir.
DİLALTI HAPI ORUCU BOZAR MI?
Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuyu şu şekilde yanıtladı:
Bazı kalp rahatsızlıklarında dil altına konulan hap, doğrudan ağız dokusu tarafından emilip kana karışarak kalp krizini önlemektedir. Söz konusu hap ağız içinde emilip yok olduğundan mideye bir şey ulaşmamaktadır. Bu itibarla, dilaltı hapı kullanmak orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).
Esra 2 yıl önce
Tabiki bozar