Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV): “Allah’ın 99 ismi vardır. Kim bunları sayarsa (ihsâ) Cennet’e girer.” (Tirmizî) buyurmuşlardır. Allah'ın 99 isminden biri olan Esmaül Hüsna'dan El-Kabıd ismi kabz kelimesinin kökünden gelip kabzeden, zorlaştıran anlamlarını taşımaktadır. Peki El-Kabıd isminin faziletleri nelerdir? Bu haberimizle sizler için Esma-ül Hüsna'dan El-Kabıd ismini araştırdık.
Kabz kelimesiyle aynı kökten gelen kabid ismi kabzeden, tutan, daraltan, sıkan, zorlaştıran anlamlarını taşımaktadır. Allah (c.c.) Kabıd ismiyle kullarını bazen zora sokar, rızkını daraltır ve O'na muhtaç eder. Kabıd ismi borcunu ödemeyen, iflas eden, malını kaybeden kişiler için tecelli eder. Öte yandan Allah, Kabıd ismi hürmetine kulların O'ndan yardım istemesi için onları rahat bir yaşamdan yoksun eder. Hikmetinden sual olmayan Rabbimiz (cc) El-Kabıd ismi şerifinin iki anlamı vardır. İki şekilde tecelli eden bu esma bizlerin ne kadar aciz olduğunu ve Allah'ın (c.c) mutlak güç sahibi olduğunu gösterir. Allah, Ali İmran Suresi'nin 26. ayetinde şöyle buyurmuştu: "De ki: "Ey mülkün sahibi Allah’ım! Dilediğine mülk verirsin, dilediğinden de mülkü çeker alırsın ve dilediğini yüceltir, dilediğini alçaltırsın. Hayır yalnız senin elindedir. Muhakkak ki sen, herşeye gücü yetensin."
قُلِ اللَّهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَن تَشَاء وَتَنزِعُ الْمُلْكَ مِمَّن تَشَاء وَتُعِزُّ مَن تَشَاء وَتُذِلُّ مَن تَشَاء بِيَدِكَ الْخَيْرُ إِنَّكَ عَلَىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
"Kulillahumme malikel mulki tu'til mulke men teşau ve tenziul mulke mimmen teşa', ve tuizzu men teşau ve tuzillu men teşa', bi yedikel hayr, inneke ala kulli şey'in kadir."
Haberimizde El-Kabıd esmasının anlamına, faziletine ve kitabımız Kuran-ı Kerim'de nasıl kullanıldığına ulaşabilirsiniz.
EL-KÂBID (C.C) NE DEMEK?
El-Kabıd (cc) ismi şerifi iki anlama gelir:
- Bizi yaratan Allah'ın (cc) verdikleri nimetler sonsuzdur. Saymaya başlasak bitiremeyeceğimiz bu nimetleri Allah (cc) istediği zaman elimizden alır. Dilediğinin rızkını keser ve bir anda yoksul ve muhtaç duruma getirir. Bu da bir imtihan vesilesi olduğundan durumu sabır ve metanetle karşılarsak kazanmış oluruz. “Çaresiz sizleri biraz korku, biraz açlık, biraz maldan, candan ve ürünlerden eksiklik ile imtihan edeceğiz. Müjdele o sabırlıları.” (Bakara suresi/155.Ayet)
Başka bir ayeti kerimede Allah'ımız (cc) De ki: “Ey mülkün sahibi Allah’ım! Dilediğine mülk verirsin, dilediğinden de mülkü çeker alırsın ve dilediğini yüceltir, dilediğini alçaltırsın. Hayır yalnız senin elindedir. Muhakkak ki sen, herşeye gücü yetensin.” (Âl-i İmran suresi/26. Ayet) buyurmuşlardır. Rabbimiz'in (cc) karşısında ne kadar güçsüz olduğumuz belirten bu ayette anlayacağımız gibi Allah'ın bizlere verdiği nimetlerin sahibi değil sadece emanetçileriyiz.
2. İkinci anlam ise her canlının ölüm anında tecelli eder. “Allah ölümleri anında ruhları alır. Ölmeyenleri de uyuduklarında alır. Sonra haklarında ölüm hükmü verdiklerini alıkoyar, diğerlerini de takdir edilmiş bir süreye kadar salıverir. Şüphesiz ki bunda düşünecek bir kavim için nice ibretler vardır.” (Zümer suresi/42.ayet) Küçük ölüm olan uyku anında bile ruhlarımız Allah'ın (cc) yanına gider ve el-Kabıd (c.c) tecelli eder.
اللَّهُ يَتَوَفَّى الْأَنفُسَ حِينَ مَوْتِهَا وَالَّتِي لَمْ تَمُتْ فِي مَنَامِهَا فَيُمْسِكُ الَّتِي قَضَى عَلَيْهَا الْمَوْتَ وَيُرْسِلُ الْأُخْرَى إِلَى أَجَلٍ مُسَمًّى إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
"Allahu yeteveffel enfuse hine mevtiha velleti lem temut fi menamiha, fe yumsikulleti kada aleyhel mevte ve yursilul uhra ila ecelin musemma, inne fi zalike le ayatin li kavmin yetefekkerun."
El-KÂBID (C.C) FAZİLETLERİ NELERDİR?
Faziletleri fazla olan El-Kabıd esması çokça zikreden kişinin;
- Zalimin zulmünden kurtulacağı,
- İsteklerine kavuşacağı,
- İşlerinin yoluna gireceği,
- Kalp temizliğine ve gönül feraha kavuşacağı,
- Biiznilah düşmanların şerrinden korunacağı umulur.
BİR YORUM YAPIN 0