Esma-ül Hüsna'da bulunan El-Basıt ismi 'yaymak, genişletmek, uzatmak' anlamlarını taşımaktadır. Bir diğer tabirle El-Basıt ismi Allah'a nispet edildiğinde rızkı genişleten, lütuf ve keremini esirgemeyen manalarına da gelir. Peki Allah'ın 99 isimlerinden biri olan El-Basıt isminin faziletleri nelerdir? El-Basıt ismiyle ilgili tüm ayrıntıları haberimizin devamında bulabilirsiniz.
Allah'ın 99 isminden biri olan El-Basıt ismi şerifi bast kökünden gelmektedir. "Yaymak, genişletmek, uzatmak" anlamını taşımasının yanı sıra Allah'a nisbet edildiğinde "rızkı genişleten, lutuf ve keremini esirgemeyen; ruhları bedenlerine yayan" mânalarına gelir. Bâsıt "fâil" vezninde Allah'ın bir sıfatı olarak Kur'ân-ı Kerîm'de geçmemekle birlikte "bast" kavramını niteleyen, daha çok fiil kalıplarıyla olmak üzere on beş âyette Allah'a nisbet edilmiştir. Bu ayetlerin çoğunda "rızkı (daraltan ve) genişleten", bir kısmında da "insanların ilmî ve bedenî imkânlarını geliştiren" tabirleri hakimdir. Bir örnek verecek olursak Allah Maide Suresi'nin 64. ayetinde, "O Yahudiler, "Allah'ın eli bağlıdır. " dediler. Böyle söylemelerinden dolayı elleri bağlandı ve söyledikleri yüzünden lanetlendiler. Oysaki O'nun iki eli de açıktır. Nasıl dilerse öyle infak eder. Yemin olsun ki sana Rabb'inden indirilen şey onların çoğunun azgınlığını ve küfrünü arttıracaktır. Biz de aralarına Kıyamet Günü'ne kadar düşmanlık ve nefret yerleştirdik. Savaş için ateş yaktıkları her seferinde Allah onu söndürdü. Yeryüzünde bozgunculuk için koşuşuyorlar. Ve Allah bozguncuları sevmez" buyurmuştur. Burada Allah'ın cömertliği anlatılır.
"SEMADAKİ BULUTLARI DİLEDİĞİ GİBİ YAYAR"
Kur'an-ı Kerim'de 'Basıt' isminin geçmediği ancak niteleyen fiilerde Allah (c.c.) Rum Suresi'nin 48. ayetinde şöyle buyurmuştur:
"Allah, rüzgarı göndererek bulutları hareket ettirir. Sonra onu gökyüzünde dilediği gibi yayıp kütleler haline getirir. Sonra onun arasından yağmurun çıktığını görürsün. Böylece kullarından dilediğine onu isabet ettirdiği zaman onlar sevinirler."
اللَّهُ الَّذِي يُرْسِلُ الرِّيَاحَ فَتُثِيرُ سَحَابًا فَيَبْسُطُهُ فِي السَّمَاء كَيْفَ يَشَاء وَيَجْعَلُهُ كِسَفًا فَتَرَى الْوَدْقَ يَخْرُجُ مِنْ خِلَالِهِ فَإِذَا أَصَابَ بِهِ مَن يَشَاء مِنْ عِبَادِهِ إِذَا هُمْ يَسْتَبْشِرُونَ
"Allahullezi yursilur riyaha fe tusiru sehaben fe yebsutuhu fis semai keyfe yeşau ve yec'aluhu kisefen fe terel vedka yahrucu min hılalih, fe iza esabe bihi men yeşau min ibadihi iza hum yestebşirun."
Ayette basıt ismi, kabz ve kadr kelimelerinin türevleriyle birlikte zikredilmiştir. Böylece rızık bolluğu veya darlığının sürekli, sabit ve mutlak bir kanun olmadığı, gerek canlılar arasında gerekse bir canlının hayatının çeşitli dönemlerinde ilâhî iradeye bağlı olarak geçim sıkıntısı veya rahatlığının farklılıklar taşıyabileceği ifade edilmiştir. Böylelikle Allah'ın kābız ile bâsıt isimleri arasındaki âhenge de ilgi çekmiştir.
EL-BASIT İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?
El-Basıt ismini sık sık zikreden kişinin;
- Rızkının artması ve varsa unutkanlığının geçmesi,
- Varsa, psikolojik rahatsızlığının iyi olması ve şifa bulması,
- Korku ve endişeden uzaklaşması,
- Kalbi genişlemesi keyif ve neşesinin artması,
- Çevresinde rızkının ve itibarının artarak kalp gözünün açılması,
- Şiddetli üzüntü ve kederlerinden uzaklaşması,
- Huzuru içinde yaşaması umulur.
BİR YORUM YAPIN 0