Esmaül Hüsna'da bulunan El-Hafid ismi aşağıya indirmek, alçaltmak manalarını gelir. Diğer bir tabirle alçaltan, değerini azaltan anlamlarını da taşıyan El-Hafid ismi Kur'an-ı Kerim'de 4 yerde geçmektedir. Peki El-Hafid isminin faziletleri nelerdir? Bu haberimizde sizler için Esmaül Hüsna'dan El-Hafid ismini araştırdık. İşte Allah'ın isimlerinden El-Hafid esmasıyla ilgili tüm detaylar...
Hafd masdarından türeyen hafid kelimesi, "aşağıya indirmek, alçaltmak, değerini azaltmak" anlamlarına gelmektedir. Kur'an-ı Kerim'de 4 ayette geçen hafid kelimesi "aşağıya indiren, alçaltan, değerini azaltan" manalarında sıfat görevi görür. Şuara Suresi'nin 215. ayetinde hafid kelimesi, Hz. Peygamber'e hitaben müminlere merhamet kanatlarını indirmesi şeklinde ele alınır. Bir başka ayette de mümin kişiye hitaben anne ve babaya alçak gönüllülükle merhamet kanatlarını germesi (el-İsrâ 17/24) emredilmektedir. Kıyametin kopuşunu tasvir eden diğer bir âyette (el-Vâkıa 56/3) kıyametin hem alçaltıcı hem de yükseltici olduğu (hâfıda, râfia) ifade edilmektedir. Burada kullanılan alçaltma ve yükseltme kavramlarının, "dünyada böbürlenerek gerçeği kabul etmeyenleri cehenneme düşürme, hakkı benimseyenleri de Allah'ın rahmetine ve cennetine yüceltme" mânasına geldiğini söyler. Ancak Katâde, İkrime ve İbn Abbas gibi sahâbîlerden bu tabire farklı yorum getirir. Ayette daha uygun görünen bu yoruma göre söz konusu alçaltma ve yükseltme kıyametin kopuşunu haber veren sesle ilgilidir. Kur'an'da "sayha" kelimesiyle ifade edilen bu ses (Yâsîn 36/29, 53) işitme sınırlarını aşmayarak hem yakında hem de uzakta olanlara kendini duyurur.
RIZIK TERAZİSİ ALLAH'IN ELİNDEDİR
Hafid ismi çeşitli hadislerde de Allah (c.c)'a nisbet edilmiştir. Bir hadiste rızık terazisinin Allah'ın elinde bulunduğu, dilediğine az (hafd) dilediğine çok (ref‘) rızık verdiği anlatılır. (Buhârî, “Tefsîr”, 11/2, “Tevḥîd”, 19; Müslim, "Zekât", 37).
Öte yandan hafid esmasının Kur'an ve hadislerdeki kullanışlarına bakılırsa daha çok insanı muhatap alan isim olduğu şüphesizdir. Ayrıca kabız-basıt, muiz-müzil gibi karşıt kavramları ifade eden hafid ile rafi'in dua, niyaz ve övgü kelimeleriyle beraber kullanılması ve belirttikleri dengeye dikkat çekilir.
EL-HAFİD İSMİNİN GEÇTİĞİ AYETLER
- Ve sana uyan inananlara sahip çık.
وَاخْفِضْ جَنَاحَكَ لِمَنِ اتَّبَعَكَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ
Vahfıd cenahake li menittebeake minel mu'minin.
- Ve merhametle, alçakgönüllüce onlara kol kanat ger. Ve de ki: "Rabb'im, onların beni büyütürken gösterdikleri merhamet gibi, onlara merhamet et."
وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُل رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا
Vahfıd lehuma cenahaz zulli miner rahmeti ve kul rabbirhamhuma kema rabbeyani sagira.
- Alçaltıcıdır, yükselticidir.
خَافِضَةٌ رَّافِعَةٌ
Hafidatun rafiah.
EL-HAFİD İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?
El-Hafid ismi zalimlerin ve inanmayanların helak olması için sıkça zikredilebilir.
Öte yandan El-Hafid esmasını sıkça zikreden kişinin;
- Kötülükler, iftiralardan, kazadan ve beladan kurtulması,
- Düşmanın şerrinden korunması,
- Hasmına karşı galip gelmesi umulur.
BİR YORUM YAPIN 0