Peygamber Efendimiz (SAV)'in torunu Hz. Hüseyin'in ve 72 kişinin şehit edildiği hadiseye Kerbela Olayı denmektedir. Üzerinden asırlar geçse de unutulmayan Kerbela Olayı, İslam tarihi için çok önemli bir konuma sahiptir. Peki İslam tarihçilerinin üzerinde araştırma yaptığı ve İslam tarihinin siyasi kırılma noktası olarak anılan Kerbela Olayı nedi, nedenleri ve sonuçları nelerdir? İşte tüm detaylar...
Bağdat'ın yaklaşık 100 km. Güneybatısında yer alan Kerbela'nın, İslâm tarihindeki yeri ve önemi oldukça büyüktür. Kaynaklara göre 10 Muharrem 61 (10 Ekim 680) tarihinde Hz. Hüseyin ile aile fertlerinin Emevîler tarafından şehit edildikleri yer olması ve kabirlerinin burada yer almasından kaynaklanmaktadır. Hz. Ali'nin medfun (defnedilmiş) olduğuna inanılan Necef'ten (Hz. Ali'nin mezarının bulunduğu tepe) sonra ikinci atebe (mecazen yüksek bir kişinin makamı ve kapısı) olarak geçer. Burada yaşanan siyasi olaylardan dolayı Peygamber Efendimiz (SAV)'in biricik torunu Hz. Hüseyin ve beraberindeki yetmiş kadar muharibin şehit edildi.
660'lı yılların başlarında yaşanan çetin siyasi mücadelelerin sonucunda Muaviye halifelik makamına el koydu. Halifeliği kendi saltanatına dönüştürme arzusu edindikten sonra halktan, oğlu Yezid adına biat almak istedi. Hz. Hasan'ın vefatından sonra bu amellerini gerçekleştirmek için baskıları artıran Muaviye, bu tutumları karşısında Hz. Hüseyin'i gördü. Çekişmeler devam ederken Muaviye'nin 680 yılında hayatını kaybetmesi üzerine oğlu Yezid, vakit kaybetmeden Hz. Hüseyin'den biat almak istedi. Bu durumu kabul etmeyen Hz. Hüseyin, Yezid'in bu arzusundan kolay kolay vazgeçmeyeceğini ve bu yöndeki baskılarını şiddetlendireceğini sezmiş, ailesini de yanına alarak ivedilikle Mekke'den göç etti.
Bu olanlardan haberdar olan Kufeliler, Hz. Hüseyin'i yanlarına davet ederek ona Emeviler'e karşı birlik olmayı teklif etti. Ancak Hz. Hüseyin daha önce Kufeliler'in yaptığı ihanetleri düşünerek akrabası Müslim bin Akil'i elçi olarak Kufe'ye gönderdi. Kufe'deki 20 bine yakın kişi Müslim'in gözleri önünde Hz. Hüseyin'e biat etmiş daha sonra onu öldürerek Hz. Hüseyin'e ihanet ettiler. Tüm bu yaşananlardan habersiz olan Hz. Hüseyin ve ailesi Küfe yolundayken Müslim'in şehadet haberini almış akabinde kendi ailesini korumak için geri dönmek istedi.
Kufe valisi bin kişilik bir ordu ile Hürr bin Yezid'i Hz. Hüseyin'in yanına yollayarak önlerini kesti ve ikinci bir habere kadar Kufe ile Medine arasında bir bölgede kalmalarını söyledi. Bunun üzerine Hz. Hüseyin, Kervanlar Çölüne yakın bir bölgeye vararak Ömer bin Sad'la görüşme sağladı. Kufe valisi ise Ömer bin Sad'a Hz. Hüseyin'den Yezid adına biat almasını eğer kabul etmezse Hz. Hüseyin'in suyla bağlantısının kesilmesini emretti. Biat teklifini kabul etmeyen Hz. Hüseyin ile beraberindekiler baskıya boyun eğmeme ve gerekirse Hak yolunda şehit olma kararı alıp savaş hazırlıklarına başladı.
Miladi takvime göre 10 Ekim 680 tarihinde, Hz. Hüseyin ile yanındakiler Yezid'in ordusu ile Kerbela'da karşı karşıya geldi. Başlayan büyük savaşta, şehit olan ehlibeytler arasında Hz. Hüseyin'in oğulları Ali El Ekber, Cafer ve Abdullah da vardı. Hz. Hüseyin'in cesareti karşısında teke tek mücadele edemeyen Kufeliler, toplu halde saldırıya geçerek Hz. Hüseyin'i haince katledip şehit etti.
Peygamber Efendimiz (SAV)'in torunu Hz. Hüseyin'in acısı, asırlardır devam etti.
KERBELA OLAYI NEDENLERİ VE SONUÇLARI
Kerbela Olayının yaşanmasına sebep olan başlıca nedenlerinden şöyle sıralayabiliriz;
- Muaviye'nin ölümü üzerine yerine Yezid'in geçmesi.
- Yezid ve babası Muaviye'nin halifelik makamını saltanata devşirme emelleri.
- Usullere uygunsuz bir şekilde halife olan Yezid'in halifeliğini halkın kabul etmemesi.
Sonuçları;
- Mezhep ayrılığı kavramı gündeme gelmiştir,
- Sünni-Şii çatışmaları başlamıştır,
- Şia hareketi meydana çıkmıştır.
BİR YORUM YAPIN 0