En güzle isimlerin bulunduğu Esmaül Hüsna'dan El-Aliyy ismi 'yüksek, yüce, şerefli ve kardi yüce' manalarını taşımaktadır. Bütün bu anlamlarla Allah'ın mutlak yüce olduğu bilinmelidir. Peki bizlere Allah'ın maddi ve manevi, cismani ve ruhani bütün derecelerin üstünde olduğunu gösteren El-Aliyy isminin faziletleri nelerdir? İşte El-Aliyy ismiyle ilgili tüm detaylar...
Yüksek, yüce, şerefli ve kadri yüce manalarına gelen El-Aliyy ismi Allah'ın (c.c) ulviyetinin üzerinde bir derece hayal edilemez olduğunu ve O'nun maddi ve manevî, cismanî ve ruhanî bütün derecelerin üzerinde olduğunu gösteriyor. Allah'ın mutlak yüceliğini anlatır. Peygamber Efendimiz bir hadisinde "Allah, rahmeti yüz parça yaratmış, doksan dokuzunu kendi nezdinde tutmuş, yeryüzüne bir parçasını indirmiştir. İşte mahlûkat, bu bir parçadan dolayı birbirlerine merhamet ederler…" şeklinde buyurmuştur. ((Hadis-i Şerif- Buhari) Allahu Teâlâ’nın Zât-ı, mahlûkatın zâtına benzemediği gibi, ulviyeti de mahlukatın ulviyetine benzemez. O'ndan daha üstün, daha yüce bir varlık düşünülmesi imkânsızdır. Öte yandan El-Aliyy isminin anlamında geçen yücelik kavramı, mekânî bir atıf değildir. Yani "Allah-u Teâlâ Aliyy'dir" denildiğinde, bununla mekân yüksekliği kastedilmez. Çünkü Allah (c.c) mekândan münezzehtir. O, ezelidir ve ebedidir. Dolayısıyla El-Aliyy ismi, Allah'ın zat, sıfat, isim ve fiillerindeki yüceliğini ifade eder. Peki El-Aliyy isminin faziletleri nelerdir?
KUR'AN-I KERİM'DE EL-ALİYY İSMİ
Nisa Suresi 4/34. ayeti: Erkekler kadınlar üzerinde kavvamdırlar. Kendi mallarından infak etmelerinden dolayı Allah bazınızı bazınıza göre faddale yapmıştır. İyi ahlaklı kadınlar; bağlılık gösteren ve Allah'ın korumasını istediğini, kocalarının bulunmadığı zamanlarda da koruyanlardır. Nuşuzundan endişe ettiğiniz kadınlara önce öğüt verin, sonra yalnız bırakın, sonra bir süre ayrılın. Eğer size uyarlarsa onların aleyhine bir yol aramayın. Kuşkusuz Allah Çok Yüce'dir ve Çok Büyük'tür.
الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاء بِمَا فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَبِمَا أَنفَقُواْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِّلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللّهُ وَاللاَّتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلاَ تَبْغُواْ عَلَيْهِنَّ سَبِيلاً إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلِيًّا كَبِيرًا
Er ricalu kavvamune alan nisai bi ma faddalallahu ba'dahum ala ba'dın ve bi ma enfeku min emvalihim. Fes salihatu kanitatun hafizatun lil gaybi bi ma hafizallah. Vellati tehafune nuşuzehunne fe ızuhunne vahcuruhunn fil medacıı vadrıbuhunne, fe in ata'nekum fe la tebgu aleyhinne sebila. İnnallahe kane aliyyen kebira.
Ali İmran Suresi 3/26. ayeti: De ki: "Ey mülkün sahibi Allah'ım! Sen mülkü dilediğine verirsin, mülkü dilediğinden çekip alırsın. Dilediğini aziz, dilediğini zelil edersin. Hayır, senin elindedir. Kuşkusuz Sen Her Şeye Güç Yetiren'sin."
قُلِ اللَّهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَن تَشَاء وَتَنزِعُ الْمُلْكَ مِمَّن تَشَاء وَتُعِزُّ مَن تَشَاء وَتُذِلُّ مَن تَشَاء بِيَدِكَ الْخَيْرُ إِنَّكَ عَلَىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
Kulillahumme malikel mulki tu'til mulke men teşau ve tenziul mulke mimmen teşa', ve tuizzu men teşau ve tuzillu men teşa', bi yedikel hayr, inneke ala kulli şey'in kadir.
EL-ALİYY İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?
El-Aliyy ismini çokça zikredenin;
- Zillet ve hakaretlerden kurtulması,
- Küçük çocukların sağlıkla büyümesi,
- Gurbete gidenin selamete ermesi,
- Fakir ise zengin olması umulur.
BİR YORUM YAPIN 0