Her Müslüman ömrü boyunca imkanlar dahilinde sık sık kutsal topraklarda bulunmak ister. Yılın her günü Mekke'ye giderek yapılacak ibadetler vardır. Kurban bayramı ve arefesinde Mekke'de bulunarak Hac ibadeti ifa edilir. Diğer 360 günde orada olarak umre ibadeti yapılır. Kutsal topraklara hac mevsimi dışında giden hacılara yarı hacı veya mutemir denir. Birçok fazilete mazhar olmak için yapılan ibadeti araştırdık.
Allah (cc) bu dünya da ahirette güzel yerler kazanmamız için bizlere oldukça fırsatlar vermiştir. Bunlardan biri umre ibadetidir. Yılın beş günü hariç her gün yapılabilecek bu ibadet çok faziletlidir. Öyle ki Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) “Umre için izin isteyen Hz. Ömer’e: ‘Kardeşim! Duana bizi de kat ve bizi unutma!” (Tirmizî) buyurmuşlardır. Bu kadar önemli olan ibadetin vecibeleri vardır. Zor olmayan umre ibadetinin müjdeleri saymakla bitmez ancak Efendimiz (SAV) öyle bir müjde vermiştir ki:
"İki umre, aralarında işlenen günahlara kefarettir. Allah tarafından kabul gören haccın karşılığı ise cennettir." (Buhârî, Müslim)
Maddi ve manevi imkanlara sahip olan bütün Müslümanlara vacip olan umre ibadetinin farzları ve vecibeleri vardır. İhrama girmek ve tavaf farzları haricinde vacipleri de olan Umre ibadetine sizler için adım adım yazdık. Umre neden önemlidir? Umre Nasıl yapılır? Umre farz mıdır?
UMRE NEDEN ÖNEMLİDİR?
İslam'ın doğduğu şehir Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) zamanından beri çok değerlidir. O zamandan şimdiki zamana kadar önemini kaybetmeyen şehir Müslümanlar için kıyamet gününe kadar değerini Allah'ın (cc) izni ile koruyacak. Hac ve umre ibadetlerinin yapıldığı şehir her sene milyonlarca hacıya ev sahipliği yapıyor. Öyle ki Peygamber Efendimiz (SAV) “İki umre, aralarında işlenen günahlara kefarettir. Allah tarafından kabul gören haccın karşılığı ise cennettir.” (Buhârî) buyurdular.
UMRE FARZ MIDIR?
Umre ibadeti farz değildir ama çok güzel bir davranıştır çünkü umre sonunda o kişi çok güzel bir hadisin muhatabı olur. "Hacılar ve umreciler Allah’a gelen elçilerdir. Kendisine dua ederlerse dualarına icabet eder, O’ndan bağışlanma dilerlerse onları bağışlar." (İbn Mâce)
UMRE NASIL YAPILIR?
1- Umre için ihrama girilir: Müslümanlar için şehirlerin annesi olarak kabul edilen Mekke'ye kadın ve erkeklerin ihramla girmesi güzel bir davranıştır. Mikat mahalinde ihram kıyafetleri giyildikten sonra umre yapmak için niyet edilir.
Kadınların ihramı: Kadınların ihramı tesettüre uygun olan kıyafettir. Bu kıyafetleri giyerken yüzlerini kapatmazlar.
Erkeklerin İhramı: Dikişsiz olan iki büyük kumaş parçasından oluşur.
2- Kabe tavaf edilir: Mikat mahalinden Kabe'ye gitmek için yola çıkılır. Telbiye getirilerek başlanan yolculukta Kabe'ye gelinir. Kabe'nin etrafında yedi şavt dönülerek tavaf tamamlanır. Şavtlar hacerül esved'den başlar. “Abdullah b. Sâib anlatıyor: Hacer-i Esved ile Rükn-i Yemâni arasında Rasûlullah’ın (s.a.v.) şöyle dua ederken işittim: "Rabbimiz bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru." (Ebû Dâvud) Tavaf yapıldığı sırada dua edilir, Kuran-ı Kerim'den ayetler okunur, tövbe-i istiğfar edilir. Tavaf bittikten sonra iki rekat tavaf namazı kılınır.
Telbiye: "Lebbeyk, Allâhümme Lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk,
İnne'l-hamde ve'nni'mete leke ve'l-mülk, lâ şerîke lek"
Tavaf Namazı: Niyet ettim Allah rızası için tavaf sünnet namazını iki rekat kılmaya diye niyet edilir.
1. Rekatta Fatiha'dan sonra Kafirun suresi okunur.
2. Rekatta Fatiha'dan sonra İhlas suresi okunur.
3- Safa-Merve sa'y yapılır: Safa tepesinde başlayan sa'y dört gidişle, Merve tepesinden üç gelişle Merve tepesinde biter.
4- İhramdan çıkılır: İhramdan çıkmak için tıraş olunması veya saçların kısaltılması gerekir. Tıraş eden kişinin ihramda olmaması gerekir. İhramdan çıkmış olan kişi ihramdan çıkmak isteyen kişiyle evlenilmesi haram olan birey olmalıdır.
BİR YORUM YAPIN 0