İslamiyet'ten önce cahiliye döneminde kadınlar diri diri gömülüyordu. İslamiyet geldi ve kadınlara yapılan bütün haksız muamelelere yasak getirildi. Peki İslam'da kadın hakları nelerdir? İslam'da kadının yeri ve önemi nedir? İşte İslam'da kadına verilen hakların detayları.
Yüce Allah (cc) kainatta yarattıklarını erkek ve dişi olarak bir çift yaratmıştır.
Ey insanlar! Şüphesiz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık, tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık, Allah katında en değerli olanınız O’na itaatsizlikten en fazla sakınanınızdır. Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir, her şeyden haberdardır. (Hucurat suresi / 13. ayet) Kadın ve erkek hiçbir şekilde birbirlerinden üstün değildir. Erkekler fiziksel olarak daha güçlü olsalar da kadınlar duygusal olarak daha güçlüdürler. Bundan dolayı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) “Kadınlar, erkeklerle birlikte bir bütünü tamamlayan diğer yarıdır” (Ebu Davud) buyurmuşlardır. İslam kadınlara o kadar değer vermiştir ki hayatlarını idame etmeleri için gereken nafakayı dahi kendileri kazanmak zorunda değildiler. Allah (cc) bunun için yakınındaki erkekleri sorumlu kılmıştır. Yediğiniz ölçüde yedirmek, giydiğiniz seviyede giydirmek, yüzlerine vurmamak, yaptıkları işin ve kendilerinin çirkin olduğunu söylememek, onları yataklarında yalnız bırakmak gerekirse, bu işi sadece evde yapmaktır. (Ebû Dâvûd) Bugünkü haberimizde İslam'ın kadına ne kadar değer verdiğini bulabilirsiniz.
ALLAH'IN (CC) EMANETİ: KADINLAR
Ey insanlar! Kadınların haklarına riayet ediniz! Onlara şefkat ve sevgi ile muâmele ediniz! Onlar hakkında Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah emâneti olarak aldınız; onların namuslarını ve iffetlerini Allah adına söz vererek helâl edindiniz! (Müslüm)
Allah (cc) dünya düzenini kurarken kadın ve erkekleri birbirlerine bekçi kılmışlardır. Kadın ve erkek bir bütünün birbirini tamamlayan iki yarısıdır. (Ebû Dâvûd) Erkeklerin değerleri Resul-u Ekrem'in (SAV) “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım.” (Tirmizî) hadisine ne kadar uyduğuyla anlaşılıyor.
Kız çocukları doğduklarında anne ve babaya müjde ile gelirler. Peygamberimiz (SAV) İki kızı veya iki kız kardeşi olup da, maişetlerini güzelce sağlayanla Cennette beraber oluruz. (Tirmizi) buyurmuşlardır.
EVLİLİK VE ANNELİK!
Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (SAV) erkeklere imanlarını korumanın güzel yollarından birini söylemiştir. Allah kime dindar bir kadınla evlenmeyi nasip ederse, ona bu şekilde dininin yarısında yardım etmiş olur. Geriye kalan yarısında da Allah’a karşı gelmekten sakınsın. (Suyuti) Saliha bir kadınla evlendikten sonra imanlarının yarısını kurtaran erkeklerin bir kız evladı olunca başka bir müjdeli habere nail oluyorlar. …Her kim şu kız çocuklarını yetiştirirken birtakım zorluklara katlanırsa bu kızlar onun için cehennem ateşine siper olur. (Buhari)
Kız çocuğu sahip olan babalar verdiğimiz müjdeye yaklaştıkça, annelere çok büyük bir unvan verilir. Cennet annelerin ayakları altındadır. (Nesâî)
İSLAMDA KADININ YERİ VE ÖNEMİ:
İslam'da kadın ve erkek birbirinin tamamlayıcısı olarak görülmektedir. Hem kadın hem de erkek dinimizde eşit olarak sayılmaktadır. İslam'da kadına değer vermeyen ve kadını aşağılayıcı sözlerde bulunan her erkeğe ceza verilmektedir. Aynı zamanda kadına kötü davranan erkekler kötü kişiler olarak kabul edilir. İslam dinine göre Adem bütün insanlığın babası olarak kabul edilir ve Hz. Havva'da bütün insanların annesi olarak kabul edilerek eşit olarak sayılmıştır. Kadının İslam dininde yeri ayrıdır.
Numan 1 yıl önce
LÜTFEN DİKKAT" Kadınlara ancak kerîm olanlar ikrâm ederler (değerli olanlar değer verirler); onlara kötülük edenler ise leîm (kötü) kişilerdir. (İEbû Davud, Müslim)" KAYNAKLARDA BÖYLE BİR HADİS BULUNMAMAKTADIR.