Ramazanın ayının gelmesiyle birlikte "Kaza orucu bozmanın hükmü nedir" konusu da merak edilen sorular arasında yer aldı. Zaruri sebepler nedeniyle oruç tutamayan veya orucunu bozmak zorunda kalan kimseler için kaza orucunu bozmanın hükmünü araştırdık. Peki kaza orucu bozmanın hükmü nedir? Kaza orucu niyet edildikten sonra bozulur mu?
Milyonlarca Müslümanın sabırsızlıkla beklediği On Bir Ayın Sultanı Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kaldı. İyiliklerin çoğaldığı, paylaşımın ve bereketin arttığı bu mübarek ayda elzem sebeplerden dolayı oruç ibadetini yerine getiremeyen veya kefaret (61 gün) gerektirmeyecek şekilde orucunu bozmak zorunda kalan kimseler şimdiden "Kaza orucunu bozmanın hükmü nedir?" sorusunu araştırmaya başladı. Birçok kişinin merak ettiği bu konuyu, zorlaştırıcı olmayan; mü'min için kolaylaştırıcı olan İslamiyet'in hükümleriyle ele aldık. İşte kaza orucunu bozmanın hükmü:
KAZA ORUCUNU BOZMANIN HÜKMÜ NEDİR?
Kaza orucunun bozulması durumunda (bilerek yenilip içilmesi) kefaret gerektirmez. Yalnızca tutulmayan oruç günü kadar borcun ödenmesi gerekir. Bu oruç farz ise senenin her hangi bir gününde tutulabilir. Ancak, Ramazan ayında tutulan oruç ise o ay içerisinde oruç tutulması farz olduğundan bilerek bozulunca kefaret gerekir.
Kazaya kalan orucun tutulması belli bir ayda veya günde tutulması şart değildir. Kaza oruçları istenilen zamanda tutulabilir. Bu sebeple kazaya kalmış Ramazan orucunu bilerek bozsak bile sadece bir gün kaza etmek yeterlidir.
"NASIL OLSA BOZULMUŞTUR" DEMEYİN!
İster Ramazan orucunu, isterse kaza oruçlarını ya da nafile oruçları tutarken bilmeden unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Dolayısıyla kişi, aklına geldiğinde orucuna devam etmelidir. Ancak unutarak yedikten sonra "Nasıl olsa bozulmuştur" diyerek yemeye içmeye devam ederse, bir gün kaza orucu tutması gerekir.
BİR YORUM YAPIN 0