Ramazan ayının gelmesiyle kafalarda en çok soru işareti oluşturan konulardan biri de ezan okunurken yemek yemenin ve içmenin orucumuza herhangi bir sakıncası bulunup bulunmamasıdır. Peki ezan okunurken yemek, içmek oruca bir kaza getirir mi? Farklı yorumların geldiği soruya İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel, Yasemin.com mikrofonuna özel cevap verdi. İşte o çok sorulan sorunun cevabı...
Şevvalden önce gelen dokuzuncu ay Ramazan ayı, İslamiyet'te Kur'an ayı ya da oruç ayı olarak anılır. İçinde Kur'an-ı Kerim'in indiği Kadir Gecesi'nin olduğu bu mübarek ayda Hz. Muhammed (SAV)'e peygamberlik gelmiştir. Müslümanların sabah ezanından akşam ezanına kadar kendini yeme içmeden sakındırdığı Ramazan ayında aynı zamanda göze ve dile hakim olarak nefis terbiyesi de yapılır. Böylelikle oruç ibadetiyle birlikte farklı günahlara yanaşılmaması katbekat sevap kazandırır. Bu sevaplara erişebilmek ve Allah rızasını kazanabilmek için oruç ibadetlerini hassasiyetle yerine getirmeye çalışan vatandaşlar oruç ile ilgili birçok soruya yanıt arıyor. Bunlardan biri de sahur yapıldıktan sonra ezan okunduğu sırada yemek ve içmek oruca bir kaza getirir mi? Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel yanıtladı.
EZAN OKUNURKEN YEMEK, İÇMEK ORUCA BİR KAZA GETİRİR Mİ?
Ramazan ayı boyunca en çok sorulan konulardan biri olan "Sahur yaparken ezan okunduğunda yemeye içmeye devam edilebilir mi?" sorusuna İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Temel şu şekilde yanıtladı:
"Eskiden bir ihtiyat arası bırakıyorlardı. Yani bir yarım saatlik yirmi dakikalık. Şimdi insanlar sabah namazını kılabilsinler diye o son şeyi esas alıyorlar. Ezan anına kadar ezanla birlikte sahura devam edebilirler."
ASİLBEY@06ÇUBUK 8 ay önce
Vatandaş ezan anına kadar yeme içme olurmu diye sormuyor. Yedim içtim ama su içerken ezan okunursa, veya ezan okunurken su içme ihtiyacım hasıl olursa içebilirmiyim, orucuma zararı olurmu diye soruyor.