16 Haziran Pazar gününe denk gelen Kurban Bayramı'nın birinci gününde eda edilecek olan bayram namazı için Müslümanlar "Bayram namazı nasıl kılınır? sorusunu araştırmaya başladı. Peki Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat, nasıl niyet edilir? Kurban Bayramı namazından önce bir şey yenir mi? Bayram namazına geç kalınırsa ne yapmak gerekir? İşte tüm detaylar...
Kurban Bayramı namazından önce bir şey yememek, namazdan sonra önce kurban eti yemek, namaza giderken yüksek sesle, özrü olan yavaşça tekbir getirmek müstehaptır. İslam alemi iki dini bayram olan Ramazan Bayramı ve Kurban bayramına namaz kılarak başlarlar. Bir aylık oruç ibadetinin sonunda Allah'ın (c.c) müminlere hediye olarak verdiği bayram sabah namaz kılarak başlar. Bayram namazının zamanını Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) aşağıdaki sözlerle belirtmiştir. Nebi (SAV) Ramazan veya Kurban Bayramı günü musallaya çıktı ve İmamın bayram namazını geciktirmesini redderek şöyle dedi: Şüphesiz ki, bizler şu saatte bayram namazını bitirmiştik. Bu namazı bitirme vakti kerahet vaktinin geçtiği ve nafile kılmanın mubah olduğu zamandır.” (Ebu Davud)
BAYRAM NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Bayram namazı 2 rekattır. Ramazan ve Kurban Bayramı'nın ilk gününde cemaatle birlikte kılınması gerekmektedir. Namazdan sonra bayram hutbesi okunur.
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR, NASIL NİYET EDİLİR?
- Önce "Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" diye niyet edilir ve namaza durulur.
- Sonra "Sübhaneke" okunur.
- Sonrasında eller üç defa tekbir getirerek kulaklara kaldırılıp (iftitah tekbirinde oldugu gibi), birinci ve ikincisinde iki yana bırakılır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır. İmam önce "Fatiha", sonra bir sure okur ve beraberce rükuya eğilinir.
- Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rekata) kalkılır ve eller bağlanır.
- İkinci rekatta, imam önce Fatiha ve bir sure okur. Sonra iki el üç defa tekbir getirerek kaldırılır. Üçüncüde de yanlara bırakılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükuya eğilinir.
- Sonra da secdeler yapılarak oturulur.
- Oturuşta imam ve cemaat, Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena atina, Rabbena firli duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namaz bitirilir.
KURBAN BAYRAMI NAMAZINDAN ÖNCE BİR ŞEY YENİR Mİ?
Kurban Bayramı namazından önce bir şey yememek, namazdan sonra önce kurban eti yemek, namaza giderken yüksek sesle, özrü olan yavaşça tekbir getirmek müstehaptır.
BAYRAM NAMAZINA GEÇ KALINIRSA NE YAPMAK GEREKİR?
Diğer namazlarda olduğu gibi;
- İmam selam verince, kalkıp kılamadığı rekâtları tamamlar. İkinci rekâtta yetiştiyse, imam selam verince kalkıp Sübhaneke okur. Sonra, üç defa tekbir getirerek ellerini kulaklarına kaldırır, birinci ve ikincisinde iki yana bırakır.
- Üçüncüsünde, göbek altına bağlar. Fatiha ve zamm-ı sûre okur, rükû ve secdeleri yapıp oturur ve namazını tamamlar. İkinci rekâta da yetişemediyse, yukarıda bildirildiği gibi birinci rekâtı kılıp kalkar.
- Fatiha ve zamm-ı sûreden sonra, iki elini üç defa tekbir getirerek kaldırır. Üçüncüde yanlara bırakır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükûa eğilir. Secdeleri yapıp oturur ve namazını tamamlar.
BİR YORUM YAPIN 0