Bir evde kadın ve erkeğin birlikte meşru sınırlar içinde yaşamasına evlilik denir. Evliliğin en önemli ve ilk şartı nikahtır. Şahitler huzurunda kıyılan nikah sonucunda çiftler harama bulaşmadan başlarını aynı yastığa koyabilirler. Halk arasında imam nikahı olarak bilinen dini nikah kıyıldığında çiftler evlenmiş olurlar. Anne ve babanın haberi olmadan imam nikahı kıyılır mı? İşte detaylar...
Akla baliğ bir kadın ve akla baliğ bir erkeğin aynı evde yaşamak ve birlikte hayat kurmak için attıkları ilk ve en büyük adım nikahtır. Nikah için bazı şartlar vardır. Aleniyet aranan şartlar arasında en başta gelir. Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) en güzel sünnetlerinden biri olan nikah için bazı koşullar vardır. Koşullar karşılandığında Allah'ın (c.c) emri ve Peygamber'in (SAV) kavli ile bir yuva kurmak için nikah akdine imza atılır. Halk arasında imam nikahı olarak bilinen dini nikah kıyılırken anne ve babanın bilgisi zorunlu mudur? Dini nikahın şartları nelerdir ve dini nikahın anne-babanın bilgisi dahilinde olma zorunluluğu var mıdır?
İMAM NİKAHI ŞARTLARI:
- Nikah kıyılırken en az iki şahit olmalıdır.
- Damadın geline mehri olmalıdır.
- Gelin ve damadın rızaları olmalıdır.
Hanefi mezhebinde şahitler olduktan sonra anne ve babanın nikahta olmak zorunlulukları yoktur ancak güzel bir yuva kurmak için önce onların rızası gereklidir. Olası kötü bir sonuçta yani çiftin boşanması durumunda her iki tarafında aile evlerine yüzü ak bir şekilde dönmeleri için nikahın anne ve babanın bilgisi dahilinde olması gerekir.
BİR YORUM YAPIN 0