İnsanlar ahir dünyada yaşarken ellerinde en azından bir evlerinin olmasını isterler. Ev sahibi olma isteklerinin farklı nedenleri olabilir. Nedenler ne olursa olsun Müslümanlar ev alırken faiz gibi büyük bir günaha bulaşmak istemezler. Bir kamu kuruluşu olan TOKİ, ev almak için farklı imkanlar sunuyor. Müslümanlar TOKİ'den ev almanın dinen hükmünü merak ediyor. TOKİ'den ev almak caiz mi? İşte Diyanet'in açıklaması...
Temel ihtiyaçlardan biri olan barınma, dört duvar arasında bir çatı altında güvende yaşamaktır. Ev sahibi olarak veya kiracı olarak ahir dünyada zaman geçirirken herkes kendilerini ve ailesini korumak ister. Hem kendilerini hem de çocuklarını düşündüklerinde ev alma imkanlarını araştırırlar. Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı olan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) özellikle sosyal konut üretimi için kurulan bir kamu kuruluşudur. Dar ve orta gelirlilere ev sahibi olmaları için kolaylıklar sağlayan kurum, farklı ödeme imkanları sunmaktadır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) faiz yiyene, yedirene, faiz muamelesini yazan kimseye ve bu muamelenin şahitlerine lanet etti! ve: ‘Onlar günahta eşittir!’ (Müslim) buyurdu. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı alim ve hocalar TOKİ'den ev sahibi olmak isteyenler için bir fetva yayınlamıştır. TOKİ'den ev almak caiz midir?
TOKİ'DEN EV ALMAK CAİZ Mİ?
“İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
TOKİ aracılığıyla devreye alınan son uygulama ise devletin, alt veya orta gelirli vatandaşlarına yönelik olarak ürettiği bir sosyal konut projesidir. Bu projede, peşinat haricindeki tutar, kamu bankaları vasıtasıyla kredilendirilmekte olup devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil, aksine ödeme güçlüğü içindeki vatandaşlarının ev sahibi olmalarına yardımcı olmaktır.
Bu itibarla, devlet TOKİ’nin bu uygulamasında başka bir yolla konut alma imkânı tanımadığından, belirtilen niyet ve amaçlar doğrultusunda söz konusu projeden yararlanmak caizdir.”
Daha sonra ise projeye Katılım Bankaları da dahil edildiğinden bu ikinci seçeneğin dikkate alınması yerinde olacaktır.
Din İşleri Yüksek Kurulu
BİR YORUM YAPIN 0