Kadınlar imam olabilir mi? Kadın cemaatine kadın imamlık yapabilir mi?

Cemaatle namaz kılmanın faziletini bilen Müslüman kadınlar ve Müslüman erkekler ellerinden geldiklerince namazlarını topluca kılmaya çalışırlar. Müspet bir cemaat oluşturmak için Allah'ın (c.c) emirlerini eksiksiz yerine getirilmelidir. Erkekler, kadın ve erkek cemaatine imamlık edebilir. Peki kadınlar imamlık yapabilir mi? Mezheplere göre verilen cevaplar haberimizde.

Her gün kılınması farz olan beş vakit namazı cemaatle kılınca Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çok büyük müjdeye nail olunacağını söylüyor. "Cemaatle kılınan namazın sevabı, yalnız başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir" (Buhari) Cemaatle namaz kılmak için bir imama ve bir cemaate ihtiyaç vardır. Camilerde ve mescitlerde imamlar hep erkek olmuşlardır. Erkek müminlerin kadın müminlerin arkasında namaz kılması uygun değildir. Mezhepler kadınların ve erkeklerin bulunduğu cemaatlerde hep erkek imamın zorunluluğunu belirtmiştir. Ancak sadece kadınların bulunduğu cemaatlerde başka bir kadın imamlık yapabilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı her cemaatin kadınların imamlığına verdiği hükmü ayrıntılarıyla sıralamıştır. Haberimizde Diyanet İşleri Başkanlığının verdiği cevabı bulabilirsiniz:

Cemaatle namaz nasıl kılınır? Namaza geç kalındığında rekat tamamlamaİLİŞKİLİ HABERCemaatle namaz nasıl kılınır? Namaza geç kalındığında rekat tamamlama

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ CEVABI:

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre bir kadının, kadınlara namaz kıldırmasında hiçbir sakınca yoktur. Bu görüşte olanlar, Hz. Peygamber'in (SAV) Ümmü Varaka’ya kendi ev halkına namaz kıldırmasına izin vermesini (Ebû Dâvûd) delil gösterirler.

Hanefî mezhebine göre kadının, kadınlara namaz kıldırması caiz olmakla birlikte, mekruhtur. (Mevsı)

Mâlikîlere göre ise caiz değildir (İbn Rüşd).

Kadının kadınlara namaz kıldırması hâlinde, cemaatten öne geçmeyip, diğer kadınların hizasında/arasında durması gerekir. (Abdürrezzâk, el-Musannef, III, 140-141).

BİR YORUM YAPIN 0