Müslümanlar hayatlarının her anında ölçülüdürler. Sosyal hayatlarında sınırı aşmamak için ellerinden geleni yaparken ibadetlerinde de etrafa saygıyı unutmazlar. Aşırılık dinimizde hoş görülmemiştir. Manevi huzurun anahtarlarından zikir ve dua fazileti çok fazla olan ibadetlerdir. Zikrin ve duanın en güzel şekilde nasıl yapılacağını bütün insanlara bildiren Hz. Muhammed (SAV) itidali muhafaza etmeyi önermiştir.
Müslümanlar ahir dünyada hayatlarına yön vermek için referans alabilecekleri iki paha biçilmez kaynakları vardır. Allah'ın (c.c) kelamı Kuran-ı Kerim ve alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) hadisleri en güzel yaşama şeklini gösterir. Hz. Muhammed (SAV) orta yolu tutunuz, amellerinizi mükemmelleştirmeye ve Allah´a yakın olmaya gayret ediniz (Buhari) buyurdu. Peki Allah'a (c.c) daha yaklaşmamıza vesile olan ibadetlerde de sınır var mıdır? Allah'ı (c.c) zikrederken nasıl bir yol izlenmelidir? Her harekette aşırılıktan uzak olmayı tavsiye eden, alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Hz. Muhammed (SAV) “Dua ibadetten ibarettir” (Tirmizi) buyurmuştur. Zikir ve dua yüksek sesle yapılır mı? Haberimizde verdiğimiz sorunun cevabını bulabilirsiniz.
ZİKİR VE DUA YÜKSEK SESLE YAPILIR MI?
Tasavvuf terimi olan dua Allah'a (c.c) istekleri arz etmenin en şık şekillerinden biridir. Zikir ise kainatı yaratan Rabb'i (c.c) anma yollarından biridir. De ki: "İbadetiniz (duanız) olmasa Rabbim size ne diye değer versin?" Ey inkarcılar! Yalanladığınız için, azap yakanızı bırakmayacaktır. (Furkân Suresi / 77. Ayet) İbadetin özü olarak da anılan duayı ve Allah'ı (c.c) anmak olan zikri yaparken sınır verilmiştir. Huşu içinde yapılan ibadetleri yaparken insan seslerin yüksekliklerine dikkat etmelidir çünkü Efendimiz (SAV) Her hususta orta yolu tutmak, peygamberliğin yirmi beşte bir parçasıdır. (Tirmizi) buyurmuştur.
BİR YORUM YAPIN 0