Namazdaki beden hareketleri ne anlama geliyor? Kıyam, rüku ve iki secdenin hikmeti nedir?

Dinin direği olan namaz İslam'ın şartlarından biridir. Ahir dünyada son nefesi verdikten ve kabre girdikten sonra ilk sorular arasında yer alan namaz aynı zamanda fiziki bir ibadettir. Namaz içerisinde Allah'ın (c.c) gönderdiği ayetleri tilavet ederken, duaları okurken ve tespihleri çekerken bir takım hareketler yapılır. Hepsinin farklı adı olan hareketlerin farklı anlamları da vardır.

İslam'ın şartlarından biri namaz farklı hareketleri olan ibadettir. "Bana, (dünyanızdan) koku ve kadın sevdirildi. Gözümün nuru ise namazda kılındı." (Nesâî) Peygamber Efendimiz'in gözünün nuru olan, dinin direği namaz çok faziletli ibadettir. Öncelikle Allah'ın (c.c) emri olduğu için sonrasında da bir çok fazileti olduğu için namaz asla terk edilmemelidir. ... Çünkü namaz, mü'minler üzerinde vakitleri belirlenmiş bir farzdır. (Nisa Suresi / 103. ayet) Namazın dört farklı hareketi vardır. Sureleri okurken kıyamda durulur, sonrasında rükua eğilip tespih çekilir, son olarak da secdeler gelir. Allah'ın (c.c) kullarına emrettiği her ibadette insanların yararına özellikler vardır. Fiziki ibadet olan namazdaki hareketlerin hikmetleri nelerdir? Kıyam, rüku ve iki secdenin hikmetlerini sizler için haberimizde yazdık.

NAMAZ HAREKETLERİNİN HİKMETLERİ

Namaz kılmak

Namaz kılmak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kıyam niyet edip Allahuekber dedikten sonra namazı başlatan harekettir. Sureler okunurken dimdik ayakta durulur. Sureler tilavet edilirken kişinin baş tarafı Hakk'ı ayak tarafı ise halk hüviyetini simgeler.

Rüku ise Allahuekber dedikten sonra eğilip ellerin dize konulmasına denir. Rükuda duruşu güçlü hayvanların yürürken hallerini simgeler. Ayakları yere sağlam basar ve vücut istikameti de ufku olur. Rükuda yer çekim kuvvetine paralel durulur.

Namaz kılmanın sağlığa faydaları nelerdir? Bu yönü bilinmiyor: Kanserden bile koruyorİLİŞKİLİ HABERNamaz kılmanın sağlığa faydaları nelerdir? Bu yönü bilinmiyor: Kanserden bile koruyor

Allahuekber denip ilk yapılan secde başın ayak seviyesine gelerek yere alnı koymakla olur. İlk secde bitki ahvalini simgeler.

Allahuekber denip yapılan ikinci secde bitkinin cemadatını simgeler. Ortada gezer bir hal yoktur. Müslümanlar secde halindeyken sabitlerdir, bu da feza boşluğunda görülen her küre, yıldız ve emsalini simgeler.

BİR YORUM YAPIN 0