Sanal mecraların gelişmesiyle birlikte artık sanal bankacılık işlemleri ve sanal altın almak da milyonlarca kişinin gündeminde. Birçok insan sanal finans hesaplarından altın satın alıyor. Peki, sanal altın almak dinen uygun mu? Din âlimleri sanal altın almak konusunda ne söylüyor?
Özellikle son dönemde paranın değerini korumak için insanlar altına yatırım yapmaya yöneldi. Bankaların sunduğu altın hesapları ise bu tür yatırımı oldukça kolaylaştırıyor. Sanal altın almak hem pratik hem de yaygın bir uygulama haline geldi. Ancak dinen uygun olup olmadığı binlerce kişinin kafasında soru işaretleri oluşturuyor. Din âlimleri sanal altın almak hakkında neler söylüyor? Sanal altın almak caiz mi? Sanal altına ilişkin İslam dini ne buyuruyor? İşte cevaplar…
SANAL ALTIN ALMAK KONUSUNDA DİNİN TEMEL KURALI NE?
Altın ve gümüşün alınıp satılmasında temel bir kural bulunmakta: Altın ve gümüş alınıp satılırken bedeller peşin olmalıdır. Yani, malın alınması ve ücretin ödenmesi aynı mecliste, aynı anda gerçekleşmelidir. Bu durum diğer ticari uygulamalar için geçerli değil. Özellikle kuyumcuları ve altın ya da gümüş alıp satanları ilgilendiren bir hüküm. Aksi halde, bedellerden birinin veresiye olması halinde, bu işlem faize dönüşür. Bu yüzden, vade farkı uygulanmasa bile altının veresiye alıp satılması caiz değildir.
ALTIN ALIP SATMAK KONUSUNDA HZ.PEYGAMBER NE BUYURUYOR?
Konuya ilişkin Müslim’den gelen rivayetle Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
"Altına karşılık altın, gümüşe karşılık gümüş, buğdaya karşılık buğday, arpaya karşılık arpa, hurmaya karşılık hurma, tuza karşılık tuz; cinsi cinsine birbirine eşit ve peşin olarak satılır. Malların sınıfları değişirse peşin olmak şartıyla istediğiniz gibi satın." (Müslim, Müsâkât, 81 [1587]; bkz. Buhârî, Büyûʽ, 74-82 [2170-2187]).
Sanal Altın satın almanın İslamdaki yeri
KREDİ KARTIYLA ALTIN ALMAK CAİZ Mİ?
Kredi kartıyla altın satın alma ya da satma durumunda, şayet taraflar (banka ve kredi kartıyla alışveriş yapan kişi), satış bedellerini anında yatırıyorlarsa, dinen uygun olabilir. Din İleri Yüksek Kurulunun fetvasına göre; sanal altın satarken banka, satış bedelini kişinin hesabına anında yatırıyorsa, bu işlem dinen caiz olabilir. Ancak altın bedeli, satıcının hesabına anında geçirilmez ve daha sonra ödenirse, bu işlem veresiye olacağından caiz olmaz. Her halükarda altın satışı peşin ödeme ile yapılmalıdır. Bu sebeple ve Müslümanın şüpheli şeylerden kaçınmasının daha hayırlı olması sebebiyle altın ve gümüşün peşin parayla alınması daha ihtiyatlı ve isabetlidir.
feraset 1 yıl önce
Teşekkürler